Povežite se s nama

U fokusu

Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

IZMIJENIO PRIJEDLOG PRORAČUNA

Iz prijedloga proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu izbačen je planirani prihod od prodaje dionica Termoplina, izvijestio je gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća 29. prosinca.

Umjesto 327 milijuna kuna, prihodi i primici se u sljedećoj godini planiraju u iznosu od 283,9 milijuna kuna, a rashodi i izdaci bi iznosili 288,8 milijuna kuna.

– Prihod od prodaje dionica Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna ću maknuti iz prijedloga proračuna. Odluku smo donijeli nakon međustranačkog sastanka u srijedu. Taj prihod bi teško bio ostvariv u sljedećoj godini, pa će odluku donijeti novi sastav Gradskog vijeća – rekao je Habuš i napomenuo da od prodaje on nije odustao te da će biti izrađena procjena vrijednosti Termoplinovih dionica u vlasništvu Grada.

Kredit za Varteksovu robnu kuću i vatrogasce

Kad su u pitanju ulaganja, Habuš je ovaj put najavio da će u 2017. početi dogradnja 6. OŠ, kao i energetska obnova objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Opet je najavio početak gradnje rotora na raskrižju Filićeve i Krležine, kao i onog na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice. Riječ je redom o starim projektima koje dosad nisu uspjeli realizirati.

Najavljena su dva nova projekta – kupnja Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu za 10 milijuna kuna te kupnja 15 milijuna kuna vrijedne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina.

Zbog toga je u planu uzimanje novog kredita u iznosu od 25 milijuna kuna.

Habijan: Potemkinova sela

Inače, prije brifinga, konferenciju za novinare je održao Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, na kojoj je najavio da njihovi vijećnici neće podržati prijedlog proračuna za 2017. – Neozbiljno je ići u prodaju dionica Termoplin pet mjeseci prije izbora, a ako novi sastav Gradskog vijeća odluči da neće prodavati dionice, tada će manjak u proračunu biti 67 miijuna kuna – istaknuo je Habijan.

Habuš prodaju povlači iz proračuna, no nije to jedina primjedba . – Ovo je predizborni proračun u koji su stavljeni svi oni projekti koji su se godinama spominjali, a nisu započeli. Mogli bismo reći da je ovo doista pravi primjer Potemkinovog sela – poručio je Habijan.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!