Povežite se s nama

U fokusu

Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

IZMIJENIO PRIJEDLOG PRORAČUNA

Iz prijedloga proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu izbačen je planirani prihod od prodaje dionica Termoplina, izvijestio je gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća 29. prosinca.

Umjesto 327 milijuna kuna, prihodi i primici se u sljedećoj godini planiraju u iznosu od 283,9 milijuna kuna, a rashodi i izdaci bi iznosili 288,8 milijuna kuna.

– Prihod od prodaje dionica Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna ću maknuti iz prijedloga proračuna. Odluku smo donijeli nakon međustranačkog sastanka u srijedu. Taj prihod bi teško bio ostvariv u sljedećoj godini, pa će odluku donijeti novi sastav Gradskog vijeća – rekao je Habuš i napomenuo da od prodaje on nije odustao te da će biti izrađena procjena vrijednosti Termoplinovih dionica u vlasništvu Grada.

Kredit za Varteksovu robnu kuću i vatrogasce

Kad su u pitanju ulaganja, Habuš je ovaj put najavio da će u 2017. početi dogradnja 6. OŠ, kao i energetska obnova objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Opet je najavio početak gradnje rotora na raskrižju Filićeve i Krležine, kao i onog na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice. Riječ je redom o starim projektima koje dosad nisu uspjeli realizirati.

Najavljena su dva nova projekta – kupnja Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu za 10 milijuna kuna te kupnja 15 milijuna kuna vrijedne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina.

Zbog toga je u planu uzimanje novog kredita u iznosu od 25 milijuna kuna.

Habijan: Potemkinova sela

Inače, prije brifinga, konferenciju za novinare je održao Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, na kojoj je najavio da njihovi vijećnici neće podržati prijedlog proračuna za 2017. – Neozbiljno je ići u prodaju dionica Termoplin pet mjeseci prije izbora, a ako novi sastav Gradskog vijeća odluči da neće prodavati dionice, tada će manjak u proračunu biti 67 miijuna kuna – istaknuo je Habijan.

Habuš prodaju povlači iz proračuna, no nije to jedina primjedba . – Ovo je predizborni proračun u koji su stavljeni svi oni projekti koji su se godinama spominjali, a nisu započeli. Mogli bismo reći da je ovo doista pravi primjer Potemkinovog sela – poručio je Habijan.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Slijedi li od 1. veljače otvaranje teretana, terasa kafića…?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jučerašnjem sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite RH glavna tema bili su koraci kojima bi se eventualno popustile epidemiološke mjere koje traju do 31. siječnja.

S obzirom na to da se bliži kraj mjeseca, prema pisanju Indexa, najvjerojatnije u srijedu, 27. siječnja, donijet će se odluka koja će se bazirati na popuštanju mjera u segmentu sporta i rekreacije, a na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Naime, Index doznaje da je izgledno da se s ponedjeljkom, 1. veljače, otvore teretane, kao i da se proširi krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, natjecanja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom.

Najizglednije je također da se od 1. veljače kafićima dopusti prodaja kave i napitaka za van, a moguće i otvaranje terasa, čiji bi rad bio ograničen do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne trebali bi se vratiti u škole (sada nastavu prate online).

Nastavite čitati

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati