Povežite se s nama

U fokusu

Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

IZMIJENIO PRIJEDLOG PRORAČUNA

Iz prijedloga proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu izbačen je planirani prihod od prodaje dionica Termoplina, izvijestio je gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća 29. prosinca.

Umjesto 327 milijuna kuna, prihodi i primici se u sljedećoj godini planiraju u iznosu od 283,9 milijuna kuna, a rashodi i izdaci bi iznosili 288,8 milijuna kuna.

– Prihod od prodaje dionica Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna ću maknuti iz prijedloga proračuna. Odluku smo donijeli nakon međustranačkog sastanka u srijedu. Taj prihod bi teško bio ostvariv u sljedećoj godini, pa će odluku donijeti novi sastav Gradskog vijeća – rekao je Habuš i napomenuo da od prodaje on nije odustao te da će biti izrađena procjena vrijednosti Termoplinovih dionica u vlasništvu Grada.

Kredit za Varteksovu robnu kuću i vatrogasce

Kad su u pitanju ulaganja, Habuš je ovaj put najavio da će u 2017. početi dogradnja 6. OŠ, kao i energetska obnova objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Opet je najavio početak gradnje rotora na raskrižju Filićeve i Krležine, kao i onog na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice. Riječ je redom o starim projektima koje dosad nisu uspjeli realizirati.

Najavljena su dva nova projekta – kupnja Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu za 10 milijuna kuna te kupnja 15 milijuna kuna vrijedne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina.

Zbog toga je u planu uzimanje novog kredita u iznosu od 25 milijuna kuna.

Habijan: Potemkinova sela

Inače, prije brifinga, konferenciju za novinare je održao Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, na kojoj je najavio da njihovi vijećnici neće podržati prijedlog proračuna za 2017. – Neozbiljno je ići u prodaju dionica Termoplin pet mjeseci prije izbora, a ako novi sastav Gradskog vijeća odluči da neće prodavati dionice, tada će manjak u proračunu biti 67 miijuna kuna – istaknuo je Habijan.

Habuš prodaju povlači iz proračuna, no nije to jedina primjedba . – Ovo je predizborni proračun u koji su stavljeni svi oni projekti koji su se godinama spominjali, a nisu započeli. Mogli bismo reći da je ovo doista pravi primjer Potemkinovog sela – poručio je Habijan.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

U fokusu

Na Bregani i Goričanu policija nesavjesne vozače autobusa opalila po novčaniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za vrijeme turističke sezone područjem Republike Hrvatske tranzitira veći broj autobusa. Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici su tijekom vikenda, na ulasku u Republiku Hrvatsku kod graničnih prijelaza Bregana i Goričan proveli preventivno-represivnu akciju nadzora autobusa, odnosno vozača autobusa.

Tijekom pojačanog nadzora autobusnog prometa, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije (Ravnateljstvo policije), u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), utvrdili su prekršaje vozača u slučaju tri poljska, dva bugarska te kod jednoga bosanskohercegovačkog i jednoga češkog prijevoznika.

Utvrđeni i sankcionirani prekršaji:

Bosanskohercegovački prijevoznik – nadzorom je utvrđeno da vozač upravlja autobusom, a pritom koristi karticu vozača koja nije valjana. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna pravnoj osobi te vozaču u iznosu od 11 400 kn, a uz potvrdu oduzeta je i kartica vozača;

Češki prijevoznik – utvrđen je nepravilan unos podataka na kartici vozača i nepravilni skraćeni dnevni odmor. Naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500,00 kn i 150,00 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je za utvrđeni prekršaj vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu 1 533 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja. Za utvrđene prekršaje svakom vozaču naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500 kuna;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – nadzorom su utvrđene manipulacije. Vozač je za kontrolno razdoblje predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, međutim uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je da je u navedenom razdoblju imao vidljive prijelaze državne granice RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna u iznosu od 12 600 kn.

Policija će i u narednim vikendima pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, te i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje