Povežite se s nama

U fokusu

Habuš ostaje potpuno sam u Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNA SJEDNICA

Za ovaj utorak, 20. listopada, sazvana je izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati isključivo o baliranom otpadu. Na sjednicu su pozvani ministar Zmajlović i direktor Fonda Müller, a gradonačelnik Habuš je najavio da će sa zaključcima sa sjednice ići i prema premijeru Milanoviću.

– Grad ostaje pri svojem zahtjevu za sufinanciranje zbrinjavanja otpada, jer i dalje smatram da za njegovo odobravanje nema niti jedne pravne prepreke – ustvrdio je u petak.

Međutim, veliko je pitanje hoće li sjednica uopće biti održana, a i tko će ga podržati. – SDP nije i neće podržati gospodina Habuša u ovom igrokazu oko smeća. Pitanje baliranog otpada nije riješeno isključivo zbog nesnalaženja gradske uprave – rekao je u ponedjeljak SDP-ov dožupan Alen Kišić.

Koalicijski partneri zamjeraju i „tajming“ prosvjeda u Zagrebu. – Tri tjedna prije izbora, s jednim jedinim napadom, osobnim napadom na ministra Zmajlovića. Smatramo da vrijeme nije odabrano zbog izbora, nego zato što će se uskoro donositi gradski proračun za 2016., pa se željela osigurati većina u Gradskom vijeću – jasan je bio Kišić.

Iz prošlotjednih reakcija je više nego jasno da Habuš neće dobiti ni podršku oporbenih vijećnika iz HDZ-a, Hrasta, HSS-a, kao ni nezavisnog Zlatana Avara. U HSLS-u, drugom HNS-ovom koalicijskom partneru, pitaju se zbog čega je sjednica uopće sazvana. – Uopće nam nije jasno što gradonačelnik Habuš sada uopće želi od vijećnika – rekao je HSLS-ov Željko Bunić.

Tako Habušu „ostaju“ jedino vijećnici Laburista, nezavisni Robert Podolnjak i njegov kolega, no veliko je pitanje hoće li ga i ovaj put bezrezervno podržati. Štoviše, realno je očekivati bi na sjednici Gradskog vijeća moglo „pasti“ više zahtjeva da Habuš zbog baliranog otpada podnese ostavku. – U ovome trenutku ne razmišljam o ostavci, no takva odluka dugoročno nije isključena – rekao je Habuš u petak. (vms, ihr)

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje