Povežite se s nama

U fokusu

POSLJEDICE PADA PRORAČUNA Gradonačelnik ustvrdio da su upitne i Barokne večeri, ravnatelj ga demantirao

Objavljeno:

- dana

POSLJEDICE PADA PRORAČUNA

Zbog nedonošenja proračuna za 2017., u Gradu Varaždinu će biti zaustavljeni projekti vrijedni čak 107 milijuna kuna, ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare, na koju je stiglo čak 12 ravnatelja gradskih ustanova.

– Ovo su činjenice i ovo je krizna situacija. Nije bilo nikakvih razloga da se proračun za 2017. ne podrži, bila je to isključivo politička odluka. To nema veze s vezom, posebno antologijska izjava da je „bolje privremeno financiranje nego proračun“ – istaknuo je Habuš, koji je time prozvao nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka, a upravo je zahvaljujući njegovom glasu za privremeno financiranje ostao  gradonačelnik.
 

Habuš je nabrojio niz projekata koji se neće realizirati: dogradnja 6. OŠ, sanacija elektroinistalacija u 5. OŠ, izgradnja rotora u Krležinoj i Filićevoj, sufinanciranje dokumentacije za novu zgradu Knjižnice, izgradnju vrtića u Hrašćici i Kučanu,…

Međutim, riječ je redom o starim projektima, čija je realizacija bila najavljivana tijekom 2016. godine.

Zanimljivo je da je gradonačelnik ustvrdio i da neće biti ništa od kupnje Varteksove robne kuće za Gradski muzej iako je to sam odlučio izbaciti iz vlastitog prijedloga proračuna.

 

I dok je pitanje koje od tih projekata bi ostvario, posljedice pada proračuna zapravo će osjetiti udruge koje se neće moći javiti na natječaj Grada za dobivanje potpora za svoje programe. Habuš je rekao da neće biti ni isplate uskrsnica umirovljenicima, a i da će vjerojatno izostati i kupnja besplatnih udžbenika za osnovnoškolce.

No zadnje dvije godine je gradska vlast natječaje za udžbenike ionako raspisivala u srpnju, a do tada bi već trebalo biti konstituirano novo Gradsko vijeće i usvojen proračun. Pitanje je jedino hoće li nova gradska vlast nastaviti taj projekt.
 

– Upitno je održavanje Varaždinskih baroknih večeri, projekta Tri Grgura i Ljeta u Varaždinu – napomenuo je gradonačelnik.

Međutim, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik je to demantirao istaknuvši da održavanje Baroknih večeri nije upitno. – VBV će biti održane, a jedino može doći do smanjenja programa do 25 posto – pojasnio je.


 

Najveći gubitnik pada proračuna je, čini se, Pučko otvoreno učilište, koje nije proračunski korisnik, pa za njihove nove projekte i i stare programe sredstva nisu osigurana putem privremenog financiranja.

– Pučko učilište neće dobiti novac za kino, a neće početi raditi ni Filmski ured koji je već registriran. VANIMA neće moći dobiti sredstva, pa ni VAFI neće biti održan. 70 ljudi u Pučkom učilištu neće biti besplatno educirano, a niz vanjskih suradnika će ostati bez posla. Nećemo se moći prijaviti za EU fondove. To su strašne stvari. Žalosno je da se pri izglasavanju proračuna nije vodilo računa o malim ljudima – rekla je Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog učilišta i zaključila da ta ustanova ove godine obilježava 100 godina rada i da neće propasti.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje