Povežite se s nama

U fokusu

POSLJEDICE PADA PRORAČUNA Gradonačelnik ustvrdio da su upitne i Barokne večeri, ravnatelj ga demantirao

Objavljeno:

- dana

POSLJEDICE PADA PRORAČUNA

Zbog nedonošenja proračuna za 2017., u Gradu Varaždinu će biti zaustavljeni projekti vrijedni čak 107 milijuna kuna, ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare, na koju je stiglo čak 12 ravnatelja gradskih ustanova.

– Ovo su činjenice i ovo je krizna situacija. Nije bilo nikakvih razloga da se proračun za 2017. ne podrži, bila je to isključivo politička odluka. To nema veze s vezom, posebno antologijska izjava da je „bolje privremeno financiranje nego proračun“ – istaknuo je Habuš, koji je time prozvao nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka, a upravo je zahvaljujući njegovom glasu za privremeno financiranje ostao  gradonačelnik.
 

Habuš je nabrojio niz projekata koji se neće realizirati: dogradnja 6. OŠ, sanacija elektroinistalacija u 5. OŠ, izgradnja rotora u Krležinoj i Filićevoj, sufinanciranje dokumentacije za novu zgradu Knjižnice, izgradnju vrtića u Hrašćici i Kučanu,…

Međutim, riječ je redom o starim projektima, čija je realizacija bila najavljivana tijekom 2016. godine.

Zanimljivo je da je gradonačelnik ustvrdio i da neće biti ništa od kupnje Varteksove robne kuće za Gradski muzej iako je to sam odlučio izbaciti iz vlastitog prijedloga proračuna.

 

I dok je pitanje koje od tih projekata bi ostvario, posljedice pada proračuna zapravo će osjetiti udruge koje se neće moći javiti na natječaj Grada za dobivanje potpora za svoje programe. Habuš je rekao da neće biti ni isplate uskrsnica umirovljenicima, a i da će vjerojatno izostati i kupnja besplatnih udžbenika za osnovnoškolce.

No zadnje dvije godine je gradska vlast natječaje za udžbenike ionako raspisivala u srpnju, a do tada bi već trebalo biti konstituirano novo Gradsko vijeće i usvojen proračun. Pitanje je jedino hoće li nova gradska vlast nastaviti taj projekt.
 

– Upitno je održavanje Varaždinskih baroknih večeri, projekta Tri Grgura i Ljeta u Varaždinu – napomenuo je gradonačelnik.

Međutim, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik je to demantirao istaknuvši da održavanje Baroknih večeri nije upitno. – VBV će biti održane, a jedino može doći do smanjenja programa do 25 posto – pojasnio je.


 

Najveći gubitnik pada proračuna je, čini se, Pučko otvoreno učilište, koje nije proračunski korisnik, pa za njihove nove projekte i i stare programe sredstva nisu osigurana putem privremenog financiranja.

– Pučko učilište neće dobiti novac za kino, a neće početi raditi ni Filmski ured koji je već registriran. VANIMA neće moći dobiti sredstva, pa ni VAFI neće biti održan. 70 ljudi u Pučkom učilištu neće biti besplatno educirano, a niz vanjskih suradnika će ostati bez posla. Nećemo se moći prijaviti za EU fondove. To su strašne stvari. Žalosno je da se pri izglasavanju proračuna nije vodilo računa o malim ljudima – rekla je Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog učilišta i zaključila da ta ustanova ove godine obilježava 100 godina rada i da neće propasti.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!