Povežite se s nama

U fokusu

POSLJEDICE PADA PRORAČUNA Gradonačelnik ustvrdio da su upitne i Barokne večeri, ravnatelj ga demantirao

Objavljeno:

- dana

POSLJEDICE PADA PRORAČUNA

Zbog nedonošenja proračuna za 2017., u Gradu Varaždinu će biti zaustavljeni projekti vrijedni čak 107 milijuna kuna, ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare, na koju je stiglo čak 12 ravnatelja gradskih ustanova.

– Ovo su činjenice i ovo je krizna situacija. Nije bilo nikakvih razloga da se proračun za 2017. ne podrži, bila je to isključivo politička odluka. To nema veze s vezom, posebno antologijska izjava da je „bolje privremeno financiranje nego proračun“ – istaknuo je Habuš, koji je time prozvao nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka, a upravo je zahvaljujući njegovom glasu za privremeno financiranje ostao  gradonačelnik.
 

Habuš je nabrojio niz projekata koji se neće realizirati: dogradnja 6. OŠ, sanacija elektroinistalacija u 5. OŠ, izgradnja rotora u Krležinoj i Filićevoj, sufinanciranje dokumentacije za novu zgradu Knjižnice, izgradnju vrtića u Hrašćici i Kučanu,…

Međutim, riječ je redom o starim projektima, čija je realizacija bila najavljivana tijekom 2016. godine.

Zanimljivo je da je gradonačelnik ustvrdio i da neće biti ništa od kupnje Varteksove robne kuće za Gradski muzej iako je to sam odlučio izbaciti iz vlastitog prijedloga proračuna.

 

I dok je pitanje koje od tih projekata bi ostvario, posljedice pada proračuna zapravo će osjetiti udruge koje se neće moći javiti na natječaj Grada za dobivanje potpora za svoje programe. Habuš je rekao da neće biti ni isplate uskrsnica umirovljenicima, a i da će vjerojatno izostati i kupnja besplatnih udžbenika za osnovnoškolce.

No zadnje dvije godine je gradska vlast natječaje za udžbenike ionako raspisivala u srpnju, a do tada bi već trebalo biti konstituirano novo Gradsko vijeće i usvojen proračun. Pitanje je jedino hoće li nova gradska vlast nastaviti taj projekt.
 

– Upitno je održavanje Varaždinskih baroknih večeri, projekta Tri Grgura i Ljeta u Varaždinu – napomenuo je gradonačelnik.

Međutim, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik je to demantirao istaknuvši da održavanje Baroknih večeri nije upitno. – VBV će biti održane, a jedino može doći do smanjenja programa do 25 posto – pojasnio je.


 

Najveći gubitnik pada proračuna je, čini se, Pučko otvoreno učilište, koje nije proračunski korisnik, pa za njihove nove projekte i i stare programe sredstva nisu osigurana putem privremenog financiranja.

– Pučko učilište neće dobiti novac za kino, a neće početi raditi ni Filmski ured koji je već registriran. VANIMA neće moći dobiti sredstva, pa ni VAFI neće biti održan. 70 ljudi u Pučkom učilištu neće biti besplatno educirano, a niz vanjskih suradnika će ostati bez posla. Nećemo se moći prijaviti za EU fondove. To su strašne stvari. Žalosno je da se pri izglasavanju proračuna nije vodilo računa o malim ljudima – rekla je Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog učilišta i zaključila da ta ustanova ove godine obilježava 100 godina rada i da neće propasti.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HZJZ: cjepivo Johnson&Johnson privremeno obustavljeno, AstraZeneca se i dalje koristi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 13. travnja, priopćenje u kojem preporučaju nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, a osvrnuli su se i na cjepivo Johnson&Johnson.

Upravo je to cjepivo po prvi puta trebalo stići i u Varaždinsku županiju, najavio je prošli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Najavljeno je od strane premijera i članova nacionalnih stožera da bi u travnju trebalo dolaziti mnogo više doza, najavljeno je 18.800, od čega 8300 Pfizera, 7000 AstraZenece, skoro 3000 Moderne i 600 doza po prvi puta Johnson&Johnson cjepiva – otkrio je Vugrin u petak, 9. travnja, kada je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organiziran punkt za cijepljenje.

Podsjećamo, u Hrvatsku je ukupno trebalo stići 900.000 doza Johnson&Johnson cjepiva.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u nastavku.

Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

O Johnson&Johnson cjepivu

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, priopćio je HZJZ.

Nastavite čitati

U fokusu

Po prihodima poduzetnika Varaždin, Čakovec i dvije općine među top 10 u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima su u Republici Hrvatskoj u 2019. godini bila 113.593 poduzetnika (83,4 %), a preostalih 22.667 poduzetnika (16,6 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 45.608 poduzetnika (33,5 %), a slijede Split sa 7.798 (5,7 %) i Rijeka s 5.020 poduzetnika (3,8 %), objavila je FINA.

FINA je objavila i popis top 10 gradova i 10 općina prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2019. godini.

Po prihodima svih poduzetnika koji posluju na njegovom području Varaždin se nalazi na 5. mjestu, s ukupnim prihodima u navedenoj godini od 15,1 milijardi kuna. Također, Čakovec je na 10. mjestu s ukupnim prihodima od 8 milijardi kuna.

U 10 najboljih se nalaze i dvije općine s područja Varaždinske županije, ako se gledaju sve općine u našoj zemlji. Općina Trnovec Bartolovečki je 4. mjestu, a 134 poduzetnika koji su tamo poslovali imali su ukupni prihod od gotovo 2 milijarde kuna. Općina Jalžabet se nalazi na 10. mjestu te su tamošnji poduzetnici ostvarili 1,3 milijarde ukupnih prihoda.

Nastavite čitati