Povežite se s nama

U fokusu

Nacrt proračuna za 2016.: troškovi veći od prihoda, u planu i novi kredit; Habijan: Neugodno sam iznenađen

Objavljeno:

- dana

OBJAVLJEN NACRT VAŽNOG DOKUMENTA

– Vidio sam nacrt proračuna i neugodno sam iznenađen. Nije sanacijski niti restriktivan, nego je 30 milijuna kuna viši u odnosu na ovogodišnji. Službeni prijedlog još nismo zaprimili, pa bi bilo neozbiljno da danas o tome govorimo – odgovorio je Damir Habijan, povjerenik HDZ-a na konferenciji za novinare na pitanje kako komentira nacrt proračuna koji je jučer poslijepodne objavljen na službenim stranicama Grada Varaždina.

Iz Grada su izvijestili da će do 10. prosinca trajati savjetovanje o nacrtu proračuna sa zainteresiranom javnošću, a svi građani mogu dati svoje prijedloge i mišljenja putem obrazaca koji su objavljeni na web stranicama Grada.

Nacrt proračuna doista je, blago rečeno, iznenađujući: gradonačelnik Habuš predlaže veće rashode od prihoda uz uzimanje novog kredita u iznosu od 31 milijun kuna! Konkretno, prihodi se planiraju u iznosu od 327 milijuna kuna, a rashodi bi iznosili čak 353 milijuna kuna.

Jedno najavio, drugo napravio

To je potpuno suprotno od najava samog Habuša, koji je ustvrdio da proračun planiraju „izuzetno realno“, a da će „uvrstiti i saniranje dugova koje vuku već nekoliko godina“. Međutim, iz nacrta proračuna se ne vidi kako aktualni gradonačelnik planira vratiti dugove, za koje se procjenjuje da iznose oko 60 milijuna kuna, a umjesto „kresanja“, troškovi se još i povećavaju.

Međutim, to možda ne bi ni trebalo čuditi s obzirom da će se i na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća naći prijedlozi odluka, koji se mogu nazvati nevjerojatnima.

Primjerice, Grad Varaždin još uvijek nema Strategiju razvoja Grada, iznimno važan dokument budući da bez njega nije moguće prijavljivati projekte na EU fondove.  

Pred gradske vijećnike upućen je prijedlog o osnivanju Partnerskog vijeća za izradu Strategije razvoja grada Varaždina do 2020. godine.

Novo tijelo, stari članovi, a od EU novca ništa

Damir Habijan iz HDZ-a je podsjetio da je još prije dvije godine osnovano takvo tijelo, no tada se zvalo „Partnersko vijeće“.  

– Sada gradska vlast predlaže da ta odluka stavi van snage i predlažu “novo” tijelo i „nove“ članove, a zapravo je većinom riječ o članovima „starog“ vijeća. Zašto se ukida taj odbor? Zar nije radio dobro? Koji su rezultati dvogodišnjeg rada? Hoće li do 2020. godine uopće uspjeti donijeti Strategiju razvoja grada Varaždina ako se nastavi raditi ovim tempom? Nažalost, na sva ova pitanja teško da ćemo dobiti odgovor od aktualne gradske vlasti – rekao je Habijan.

Upozorio je da je najveći problem što Grad Varaždin ne povlači novac iz EU fondova.

– Uskoro će biti otvoren natječaj za sufinanciranje uređenja pružnih prijelaza. Svi znamo za problem „kučanske rampe“, koji bi se djelomično mogao riješiti i novcem iz EU fondova. Međutim, zbog inertnosti i neznanja Varaždin će postati pravi primjer kako se ne koristi sufinanciranje iz fondova EU – ustvrdio je Habijan.

Najavio je da će vijećnici HDZ-a ipak podržati odluku o osnivanju Partnerskog vijeća, jer je donošenje Strategije razvoja ključno za daljnji razvoj Varaždina.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje