Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Ponosan sam na glasovanje svojih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Svečana sjednica varaždinskoga Gradskog vijeća

Ponosan sam na svoje Varaždince koji su izlaskom na referendum i glasovanjem pokazali iznimnu toleranciju i činjenicu da smo jedan od najtolerantnijih gradova u Hrvatskoj, spremni poštivati ljudska prava i prava manjina, naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš obraćajući se uzvanicima na svečanoj sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća održanoj povodom Dana Grada Varaždina.

Govoreći o postignućima tijekom godine koja je na izmaku, Habuš je posebno izdvojio sporazum Varteksa i banaka kojim je spašeno dvije tisuće radnih mjesta, zatim nastavak zastalog POS programa te pronalazak rješenja za komunalni otpad.

Što uči evolucija

-Nakon osam godina našli smo rješenje i varaždinski otpad se više ne balira, tako da se ne plaća nepotreban trošak. Tom koncesijom pokazali smo da se može dobiti transparentna i poštena cijena, ustvrdio je varaždinski gradonačelnik.

Međutim, kako je dodao, odložene bale nisu još riješene.

-Tu smo pred trećom fazom ili zaletom. U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i sukladno Zakonu o otpadu, proveli smo koncesiju i odabrali koncesionara potpuno transparentno. Međutim, ministarstvo se odlučilo za novu politiku i zaključilo da to rješenje nije prihvatljivo. Ako je to novi smjer politike Ministarstva, ako je ono zaista unatrag nekoliko mjeseci počelo raditi svoj posao, onda smo ga dužni prihvatiti. Ako trebamo biti grad primjer ili pilot projekt, onda ćemo tu ulogu i prihvatiti i dati svu podršku koja je potrebna. Rezultat bi trebao daleko jeftinije rješenje u korist svih građana ovoga grada, naglasio je Habuš dodavši da je njegov zadatak da bez obzira na sve ne nastupi nikakva šteta ni za građane, ni za Grad, ni za Varkom.

Govoreći o projektima koji slijede, gradonačelnik je najavio uređenje kritičnih točaka u prometu, izgradnju komunalne infrastrukture, osobito uređenje pročelja u  gradskom središtu gdje će se urediti i pješačke zone. Najavio je i projekt škola bez torbi koja bi trebale biti lakše barem za dio učenika od iduće godine kada očekuje investicije te otvaranje novih radnih mjesta.

– Evolucija nas uči da oni koji sjede prekriženih ruku i čekaju milost žive u pravilu u prošlosti u kojoj i ostaju, a oni koji su se sposobni prilagoditi novonastalim uvjetima i živjeti u skladu s njima te vlastitim snagama stvarati projekte prosperiraju i opstaju. Upravljanje gradom je vrlo odgovoran proces. Ako upravljamo shvaćajući da moramo biti sluge građanima i dobri gospodari javnim novcem, onda se ne moramo bojati za budućnost. Jedan poznati moto Grada Varaždina je Probitati et bonis artibus, dakle za poštenje i dobre vrline. Građani grada Varaždina dugi niz godina žive sukladno tome, a naša je zadaća da svi zajedno, imajući pred očima taj moto, gradimo i budućnost, poručio je gradonačelnik.

Uzvanicima na čelu sa zamjenikom ministra gospodarstva Alenom Leverićem obratio se i varaždinski  župan Predrag Štromar koji je naglasio da je Grad Varaždin puno napravio, pogotovo ako se uzmu u obzir naslijeđeni problemi. Među njima izdvojio slučaj Varteksa kojem se pomoglo zahvaljujući dobroj suradnji ministarstva, Varaždinske županije i Grad Varaždina, a zahvaljujući upravo tome najavio je i konačno rješavanje problema otpada.     

Nagrade, plakete i medalje

U najsvečanijem dijelu sjednice dodijeljena su javnih priznanja Grada Varaždina.  Nagradu za životno djelo dobio je Dražen Ožeg za dugogodišnji predani rad u atletici i iznimne zasluge na organizacijama velikog broja školskih, državnih i međunarodnih atletskih natjecanja. Za postignute izvanredne međunarodne rezultate na sportskim natjecanjima osoba s invaliditetom u stolnom tenisu i promoviranje Varaždina, nagrada Grada Varaždina dodijeljena je se Heleni Dretar Karić.

Za postignute  rezultate na natjecanjima i kontinuirano promicanje tamburaške glazbe na najvišoj amaterskoj razini, plaketu Grada Varaždina dobio je Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin.   Povodom 25. obljetnice rada obrta i za doprinos u razvoju gospodarstva Grada Varaždina, plaketa Grada Varaždina dodijeljena je i Branku Trstenjačkom. Povodom 75. obljetnice djelovanja i za doprinos u razvoju glazbene kulture Grada Varaždina, plaketu Grada Varaždina dobilo je i Obrtničko glazbeno društvu Udruženja Hrvatskih obrtnika Varaždin, a poduzeće Kos Transporti  povodom 20. obljetnice uspješnog poslovanja i za doprinos razvoju Grada Varaždina.

 Za dugogodišnji predani rad u Udruzi umirovljenika Grada Varaždina i pomoć osobama treće životne dobi, osobito siromašnima i bolesnima, plaketa Grada Varaždina uručena je  Dragutinu Kocijanu, a Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Varaždin povodom 60. obljetnice organiziranog gorskog spašavanja u Varaždinu te za uspješan rad na spašavanju u gorskim predjelima i na nepristupačnim terenima. Plaketu Grada Varaždina dobio je i Zvonko Šanjek

i to za razvoj obrta dugogodišnje obiteljske tradicijske proizvodnje mesnih proizvoda, promicanje gospodarstva i obrtništva.

Za izniman doprinos u razvoju varaždinskog HNK i stjecanju statusa nacionalnog kazališta, medalja Grada Varaždina uručena je Jasni Jakovljević, a Kseniji Plavec Fiket za svestrano zalaganje i doprinos u razvoju fotografske djelatnosti i obrtništva. Medalja Grada Varaždina dodijeljena je i Športskom ribolovnom klubu Varaždin, i to za promicanje, razvitak i unapređenje sportskog i rekreacijskog ribolova u Varaždinu te za postignute rezultate na natjecanjima.

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje