Povežite se s nama

U fokusu

Habuš potpisao ugovor za kiosk, to skrivao, a novac nije osigurao. Sambolec: To je odgovorno!

Objavljeno:

- dana

ČETVRTI PUT NA GRADSKOM VIJEĆU

Na sjednici Gradskog vijeća Varaždina će se ovoga četvrtka ponovno, već četvrti put raspravljati o kupnji kioska nasuprot Studentskog doma.

Upozorivši da otkup montažnog objekta nije od javnog interesa, vijećnici su većinom glasova dvaput odbili potrebnih 115.000 kuna uvrstiti u proračun, a treći put, u srpnju, gradonačelnik Goran Habuš je sam povukao taj prijedlog.

Svega dva mjeseca kasnije predlaže novi rebalans proračuna, a u njemu ponovno traži sredstva za kiosk koji se nalazi na gradskom zemljištu. Zašto?

– Zato što je došla ovrha od Zlatnog zrna. Zadnji put sam upozoravao gradske vijećnike da nam prijeti tužba i da ćemo morati otkupiti kiosk zato što je ugovor tako sklopljen. Oni nisu to vjerovali i tu stavku smo maknuli iz proračuna. Bio je to glup potez, jer smo u konačnici taj kiosk morali kupiti – odgovorio je Habuš na brifingu s novinarima u petak.

Mario Sambolec, varaždinski komunalni pročelnik

Međutim, on je ugovor sa Zlatnim zrnom potpisao još u ožujku, bez da je u gradskom proračunu osigurao novac za njegovu provedbu. Da se novac za kiosk osigura, prvi put je tražio u svibnju, a tada se skrivalo da je ugovor već potpisan.

Zašto je to napravljeno mimo Gradskog vijeća, odnosno zašto prvo nije pokušao osigurati novac, a tek onda krenuo dalje?

– Zato što taj kiosk moramo otkupiti po Zakonu o vlasništvu. To je odgovorno ponašanje! – ustvrdio je komunalni pročelnik Mario Sambolec.

Zakonom o vlasništvu je propisano da vlasnik zemljišta objekt treba otkupiti ako povećava vrijednost nekretnine. Je li to slučaj u ovom slučaju?

Izvor:
Foto: Arhiva RT / Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje