Povežite se s nama

U fokusu

Habuš potvrdio: o višim računima za plin bio obaviješten još 2014.

Objavljeno:

- dana

AFERA TERMOPLIN

– Ako se utvrdi da bi bilo tko, pa tako i Termoplin, protivno ugovoru i pozitivnim pravnim propisima – naplaćivao Gradu Varaždinu nešto na što nema pravo, poduzet će se sve pravne radnje u cilju zaštite interesa Grada – odgovorili su iz Grada Varaždina na pitanje što će biti poduzeto nakon što je nezavisni vijećnik Zlatan Avar utvrdio da je Termoplin 2014. i 2015. plin gradskim ustanovama i tvrtkama naplaćivao po višoj cijeni od ugovorene.

Afera Termoplin potresa Gradsku vijećnicu već desetak dana. Iako je Avar predočio fakture i izračunao da se plin naplaćivao po cijeni koja je bila 30 do 50 posto viša od ugovorene, te procijenio da je proračun oštećen za 1,6 milijuna kuna, iz Grada svoju procjenu još uvijek nisu dali. Međutim, gradonačelnik Habuš je potvrdio da je još 2014. godine bio obaviješten o (pre)velikim računima za plin. To više nije mogao negirati, s obzirom na to da je nezavisni vijećnik Zlatan Avar javno predočio e-mail iz prosinca 2014.

– Gradonačelnik je od ravnatelja Gradskog muzeja dobio informaciju o razlici između fakturirane i ponuđene cijene usluge opskrbe plinom te mu je dao usmenu uputu da od Termoplina zatraži pisano obrazloženje u vezi promjene cijene te da, ako opskrbljivač uistinu krši odredbe ugovora, isti raskine – tvrde iz Grada. Iz e-maila je vidljivo da je ravnatelj postupio po uputi Habuša, zatražio pisano obrazloženje Termoplina i uredno ga proslijedio gradonačelniku! „Iz svega možemo zaključiti da je cijena na ‘svjetskom tržištu’ taman porasla za 13,5 posto (odnosno 16 posto) odmah po završetku javne nabave i od tada se nije mijenjala 10 mjeseci“, obavijestio je Habuša.

Ispostavilo se da gradonačelnik nije tražio dodatna obrazloženja od Termoplina, a ni od članova NO-a. Međutim, u javnost su dospjele informacije da je vršio pritisak na djelatnike Upravnog odjela za financije. Iz Grada to demantiraju.

– Istina je da je gradonačelnik tražio očitovanje od Upravnog odjela za financije na navode vijećnika Zlatana Avara te na postupke provođenja nabave opskrbe plinom od 2010. godine do sada, kao i na okolnosti u vezi praćenja izvršenja predmetnih ugovora. To je gradonačelnikovo legitimno pravo, ali i obveza sukladno mjerodavnim pravnim propisima – istaknuli su.

Navode da je činjenica da je gradonačelnik odgovorna osoba, ali napominju da to ne umanjuje odgovornost bilo kojeg službenika ako nesavjesnim i nepravilnim radom Gradu prouzroči štetu. Napomenuli su i to da su odgovorne osobe ustanova ravnatelji, koji su dužni štititi interese ustanova, a tu ovlast i obvezu ne mogu prenijeti ni na koga druga, pa tako ni na gradonačelnika.

”Nevin kao rosa”

Gradski vijećnik HSLS-a Željko Bunić, doktor znanosti i sudski vještak za financije, potvrdio je da je imao uvid u svu dokumentaciju u postupku javne nabave, kao i u račune. – Mogu samo stati iza svake riječi koju je izrekao kolega Avar. Međutim, brinu me, ali ne čude, reakcije gradonačelnika. Prvo je naveo da ne zna o čemu se radi, a potom se, suočen s dokazima, naglo počinje prisjećati razgovora s ravnateljem Gradskog muzeja, pritom ne prezajući od toga da štetu prevali na svoje najbliže suradnike. Time pokazuje da nema osobinu lidera, da su za sve njegove poraze krivi njegovi bliski suradnici, a on nevin kao jutarnja rosa. Tendenciozno je njegovo objašnjenje da je na višestruka upozorenja od ravnatelja Gradskog muzeja reagirao u stilu da je „mislio da je sve riješeno“ – komentirao je.

 

Iz Grada su opovrgnuli da je Habuš prijetio djelatnicima Upravnog odjela za financije

I Damir Habijan iz HDZ-a je ustvrdio da pokušaji gradonačelnika da prebaci odgovornost nemaju smisla. – O računima je bio obaviješten i o tome je bespredmetno raspravljati. Činjenica je i to da Grad kao većinski vlasnik ima svoje predstavnike u NO-u, a to što su HNS i SDP tamo uhljebili svoje članove ne umanjuje njihovu odgovornost – naveo je.

Međutim, Bunić je upozorio i na to da je Habuš zaprijetio i vijećniku Avaru. – Nakon što je Avar zatražio odgodu Glavne skupštine Termoplina, Habuš mu je 30. ožujka odgovorio da to neće učiniti, a uz to i zaprijetio: „Pokažu li se Vaši navodi neosnovanima, Grad Varaždin očekuje ne samo vašu javnu ispriku, već i Vaše preuzimanje odgovornosti za štetu koja je Vašim izjavama Gradu Varaždinu neminovno nanesena“. Koristeći prezent umjesto futura i kondicionala, gradonačelnik pokazuje da je njegovo mjesto u upravljanju Gradom „aorist“ (prošlo svršeno vrijeme). Nakon ovakvog skandaloznog ponašanja trebao bi odstupiti s pozicije gradonačelnika – poručio je Bunić.

Kako rade?

– Gradonačelnik, a bome i dogradonačelnik, upravljaju Gradom kao protokolarne lutke koje se većinu vremena klatare po Gradu, imitirajući gradonačelnika glavnog grada, tobože brinući o problemima građana, pritom ne propuštajući doći zvani ili nezvani na domjenke bilo koje vrste i namjene. I u tome su neumorni, za razliku od bavljenja upravljanjem javnim ustanovama i tvrtkama u vlasništvu Grada Varaždina na racionalan i ekonomičan način – oštro je komentirao vijećnik Željko Bunić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje