Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Promjena vlasti – najveći uspjeh

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu koalicijski sporazum HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a

Goran Habuš (HNS) uključio se u izbornu utrku za još jedan mandat varaždinskoga gradonačelnika, a isto vrijedi i za njegove zamjenike Nataliju Martinčević (HNS) i Vjerana Radelića (SDP). Rezultat je to višemjesečnih pregovora između varaždinskog HNS-a, HSU-a, HSLS-a i SDP-a u kojima je potonja stranka uspjela dobiti osjetno više kandidata za Gradsko vijeće u odnosu na sadašnji broj.

– Naš dogovor je u interesu grada i građana i nije labav, nego je čvrst, a pregovori nisu dugo trajali već ste vi bili nestrpljivi jer je još daleko do početka kampanje,  poručio je Josip Dreven, predsjednik varaždinskog HNS-a, novinarima koje je zanimalo zašto nije došlo ranije do potpisivanja koalicijskog sporazuma četiriju stranaka između aktualnih partnera u Varaždinu.

Jedan od ključnih razloga dugog pregovaranja između varaždinskog  HNS-a i SDP-a bila je raspodjela broja kandidata na listi za varaždinsko Gradsko vijeće u kojem od 35 vijećnika sada HNS ima devet, a SDP tek jednog. Naime, početkom godine, pozivajući se na vlastita  istraživanja, i jedni i drugi isticali su kako su zapravo najpopularnija stranka u Varaždinu. Dugo se tražio izlazi iz ove nemoguće situacije koji je napokon nađen u tome da HNS daje kandidata za gradonačelnika i njegovog zamjenika, a SDP, uz zamjenika,  daje kandidata za predsjednika Gradskog vijeća. Za taj ustupak kod izvršne vlasti, SDP je dobio osjetno veći broj mjesta na zajedničkoj listi za Gradsko vijeće: od 25 mjesta čak deset, HNS  daje devet, a po tri kandidata daju HSU i HSLS koji se zadnji priključio koaliciji te će na kraju sigurno imati manji broj vijećnika  nego do sada, ali će se to nadoknaditi atraktivnim pozicijama u gradskim tvrtkama.

– Koalicija je uvijek dogovor mogućeg kod kojeg sve strane moraju nešto popustiti. Naš interes kao stranke je da kvalitetno, odgovorno i transparentno i dalje upravljamo Gradom Varaždinom te završimo ono što smo započeli, poručio je Vjeran Radelić, predsjednik  varaždinskog SDP-a.

Naglasio je da je želja svih stranaka da ostvare program za iduće četverogodišnje razdoblje koji će naknadno predstaviti.  A što je aktualna gradska vlast napravila u proteklih godinu i pol od izvanrednih izbora, pojasnio je gradonačelnik Habuš koji je istaknuo da predvodi koaliciju stranaka koje su napravile jasan odmak od bivšega gradonačelnika i sustavno radile na ispravljanju grešaka iz prošlosti.

– Najveća stvar u godinu i pol promjena je vlasti u gradu Varaždinu. To je prije svega zasluga građana koji su prekinuli sve ono čega smo danas svjedoci, a to je doslovno pljačka grada Varaždina. Nakon toga uspjeli smo zaustaviti neke ugovore koji bi Grad Varaždin bacili u dužničko ropstvo.  Podsjetit ću na ovrhu T7 Grupe i Prvog faktora od 37 milijuna kuna. Bez toga ne bismo mogli danas govoriti o svemu onome što smo napravili na području obrazovanja, kao što je osnivanje Medijskog sveučilišta i pokretanja sveučilišnog kampusa, ne bismo ni otvorili kreditnu liniju za poduzetnike te rješavali problematiku otpada, ustvrdio je Habuš napominjući da je njegova  vlast morala krenuti od nule jer je nisu dočekali nikakvi projekti budući da je 2011. za Varaždin bila izgubljena uslijed brojnih uhićenja.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje