Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Promjena vlasti – najveći uspjeh

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu koalicijski sporazum HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a

Goran Habuš (HNS) uključio se u izbornu utrku za još jedan mandat varaždinskoga gradonačelnika, a isto vrijedi i za njegove zamjenike Nataliju Martinčević (HNS) i Vjerana Radelića (SDP). Rezultat je to višemjesečnih pregovora između varaždinskog HNS-a, HSU-a, HSLS-a i SDP-a u kojima je potonja stranka uspjela dobiti osjetno više kandidata za Gradsko vijeće u odnosu na sadašnji broj.

– Naš dogovor je u interesu grada i građana i nije labav, nego je čvrst, a pregovori nisu dugo trajali već ste vi bili nestrpljivi jer je još daleko do početka kampanje,  poručio je Josip Dreven, predsjednik varaždinskog HNS-a, novinarima koje je zanimalo zašto nije došlo ranije do potpisivanja koalicijskog sporazuma četiriju stranaka između aktualnih partnera u Varaždinu.

Jedan od ključnih razloga dugog pregovaranja između varaždinskog  HNS-a i SDP-a bila je raspodjela broja kandidata na listi za varaždinsko Gradsko vijeće u kojem od 35 vijećnika sada HNS ima devet, a SDP tek jednog. Naime, početkom godine, pozivajući se na vlastita  istraživanja, i jedni i drugi isticali su kako su zapravo najpopularnija stranka u Varaždinu. Dugo se tražio izlazi iz ove nemoguće situacije koji je napokon nađen u tome da HNS daje kandidata za gradonačelnika i njegovog zamjenika, a SDP, uz zamjenika,  daje kandidata za predsjednika Gradskog vijeća. Za taj ustupak kod izvršne vlasti, SDP je dobio osjetno veći broj mjesta na zajedničkoj listi za Gradsko vijeće: od 25 mjesta čak deset, HNS  daje devet, a po tri kandidata daju HSU i HSLS koji se zadnji priključio koaliciji te će na kraju sigurno imati manji broj vijećnika  nego do sada, ali će se to nadoknaditi atraktivnim pozicijama u gradskim tvrtkama.

– Koalicija je uvijek dogovor mogućeg kod kojeg sve strane moraju nešto popustiti. Naš interes kao stranke je da kvalitetno, odgovorno i transparentno i dalje upravljamo Gradom Varaždinom te završimo ono što smo započeli, poručio je Vjeran Radelić, predsjednik  varaždinskog SDP-a.

Naglasio je da je želja svih stranaka da ostvare program za iduće četverogodišnje razdoblje koji će naknadno predstaviti.  A što je aktualna gradska vlast napravila u proteklih godinu i pol od izvanrednih izbora, pojasnio je gradonačelnik Habuš koji je istaknuo da predvodi koaliciju stranaka koje su napravile jasan odmak od bivšega gradonačelnika i sustavno radile na ispravljanju grešaka iz prošlosti.

– Najveća stvar u godinu i pol promjena je vlasti u gradu Varaždinu. To je prije svega zasluga građana koji su prekinuli sve ono čega smo danas svjedoci, a to je doslovno pljačka grada Varaždina. Nakon toga uspjeli smo zaustaviti neke ugovore koji bi Grad Varaždin bacili u dužničko ropstvo.  Podsjetit ću na ovrhu T7 Grupe i Prvog faktora od 37 milijuna kuna. Bez toga ne bismo mogli danas govoriti o svemu onome što smo napravili na području obrazovanja, kao što je osnivanje Medijskog sveučilišta i pokretanja sveučilišnog kampusa, ne bismo ni otvorili kreditnu liniju za poduzetnike te rješavali problematiku otpada, ustvrdio je Habuš napominjući da je njegova  vlast morala krenuti od nule jer je nisu dočekali nikakvi projekti budući da je 2011. za Varaždin bila izgubljena uslijed brojnih uhićenja.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje