Povežite se s nama

U fokusu

Habuš prozvao DND Varaždin, iz kojeg poručuju: To nije prkos, djeca ne mogu u neuređene prostore!

Objavljeno:

- dana

GRABERJE 33 (NI)JE ZA DND VARAŽDIN

Nije dobro da se društvo Naša djeca nije javilo na natječaj.

Pokazali smo im i ponudili prostor na prvom katu zgrade, no oni su zafrknuli s nosom i rekli da oni to ne mogu prihvatiti. Tako i dalje DND Varaždin ostaje u prostoru koji nije njihov i koji je predviđen za izgradnju novog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) i Sveučilišnog kampusa. Bojim se da ako ne prihvate ovu ponudu, neće imati više dovoljno kvalitetan prostor kad FOI krene s izgradnjom. Apeliram na njih da razmisle o tome. Nitko ih ne tjera, nemaju žurbe, ali neka se ne igraju s djecom. Ovo je dovoljno kvalitetan prostor koji se uz male intervencije može privesti svrsi – prozvao je danas DND Varaždin varaždinski gradonačelnilk Goran Habuš na dodjeli ključeva predstavnicima udruga u zgradi u Graberju 33. 

Ne prihvaćamo standard koji je ispod sadašnjeg

Ravnateljica DND-a Jelena Mikić potvrdila je da su obišli prostorije.

– Da, pogledali smo prostor koji su nam namijenili, no nismo se prijavili na natječaj za dodjelu prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar radi našeg prkosa, nego zato jer smatramo da nije primjeren za djecu i programe koje provodimo. Ne možemo prihvatiti standard koji je ispod sadašanjeg – rekla je Mikić.

Istaknula je da je nakon obilaska prostora uputila pismeni dopis u Grad Varaždin, gdje je to objasnila.

– Zatražila sam da se urede nove prostorije, no koliko imam informacije, nikakav odgovor nije stigao – rekla je Mikić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje