Povežite se s nama

U fokusu

Habuš šokiran: Mi smo prošli kataklizmu, ministar me je mogao barem nazvati

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNA SITUACIJA U GRADSKOJ VIJEĆNICI

– Neću komentirati izjavu ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i rješenje koje nudi, jer nisam dobio službeni dopis, a niti mi je ministar to rekao usmeno. Za to sam saznao jučer iz medija. Smatram da to nije primjeren način da se Gradu Varaždinu pošalje takva poruka. Ministar je sa mnom trebao pisanim putem ili osobno razgovarati – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji nije mogao sakriti da ga je šokirala odbijenica iz Fonda za zaštitu okoliša, kao i Zmajlovićeva izjava da će Ministarstvo zaštite okoliša preuzeti rješavanje sanacije odlagališta u Brezju.

Gradu je ministar sinoć uputio kritiku da se nisu baš pokazali u “dinamici rješavanja tog problema”. – O dinamici Fonda za zaštitu okoliša dovoljno govori činjenica da smo na upit o sufinanciranju sanacije baliranog otpada upućen 22. lipnja odgovor dobili tek jučer. Kroz koncesiju, koja je bila dogovorena s Ministarstvom, problem smo riješili u najkraćem mogućem roku. Prošli smo kataklizmu. Žao mi je što smo potrošili toliko vrijeme za nešto što Ministarstvo smatra neprihvatljivim – rekao je Habuš.

Građani će platiti izvoz bala u inozemstvo?!

I dok je Zmajlović šokirao Habuša, Habuševe izjave zasigurno su šok za građane koji su zbrinjavanje uredno plaćali dok se otpad balirao u Brezju. Gradonačelnik tvrdi da Varkom nije mogao putem računa građanima naplaćivati zbrinjavanje, jer te usluge nije bilo, ali istovremeno je ustvrdio da su prikupili “manji iznos”.

Ima li Grad novac za sanaciju, koja će koštati najmanje 100 milijuna kuna?

– Ne, Varaždin nije obvezan platiti te troškove, plaćaju ih građani. Nigdje u svijetu i Hrvatskoj ne postoje grad, općina ili država koja financira građanima zbrinjavanje smeća. To je dužnost građana – rekao je Habuš.

Dodao je da izjava ministra da bi Grad i Varkom trebali imati sredstva za zbrinjavanje otpada, ne stoji. – Od 2005. Varkom je kroz cijenu obrade, odnosno skupljanja otpada prikupljao manji iznos za krajnje rješenje. Međutim, ne možete skupljati nešto avansno, ne možete prikupljati novac za uslugu koju niste izvršili – rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je da ministar nije rekao da izvoz bala u inozemstvo moraju platiti Grad ili Varkom.

– Rekao je da je trebalo prikupiti sredstva od građana u razdoblju koje je bilo iza nas. To se neće dogoditi, to se niti zakonski ne može dogoditi. Ideja je bila da onog trenutka kada bude poznata krajnja cijena sanacije bala da se kroz osam do deset godina ta sredstva prikupe od građana, da to ne bude preveliki pritisak na kućni budžet, a uz sredstva koja je Varkom dosad prikupio. U ovom trenutku Varkom ima 1,5 milijuna na svom računu, a devet milijuna kuna u tu svrhu je bivši gradonačelnik avansno dao T7 Grupi. Pitanje je hoćemo li ih uopće moći vratiti. Tehnički gledano, imamo 10 milijuna kuna, od kojih zapravo imamo 1,5 milijun kuna – rekao je Habuš.

“Sve obavili po preporuci Ministarstva”

Zašto je Grad natječaj za sanaciju bala raspisao protivno preporukama Ministarstva?

– Ministarstvo je nama preporučilo da raspišemo koncesiju. Donijeli smo odluke i bili smo pred potisivanjem ugovora. Sada čekam što će biti dalje – odgovorio je.

Gradu, odnosno Varaždincima moglo bi se dogoditi da zbrinjavanje bala plate triput: ako Grad izgubi spor protiv T7 Grupe Davora Patafte, ako izgube mogući spor s CE-ZA-R-om Petra Pripuza koji su dobili koncesiju, ali posao neće obaviti, a uz to i izvoz bala u inozemstvo, kao rješenje koje su dali u Ministarstvu.

– Vjerujem da se to ne bi moglo dogoditi – kratko je odgovorio Habuš.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje