Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Stečajem kluba nitko ne dobiva ništa, a Švicarci su pokazali interes

Objavljeno:

- dana

O STEČAJU NK VARAŽDINA

Ako samo jedan vjerovnik ne pristane na zamjenu svojih potraživanja za dionice, od preoblikovanja će se odustati. Milijun kuna koje je Grad Varaždin u proračunu rezervirao za proces u kojem bi se dugovanja od 37 milijuna kuna za 155 vjerovnika očito će ostati u proračunu. Naime, u ponedjeljak je na varaždinskom Trgovačkom sudu zakazano stečajno ročište koje je pokrenuo jedan od bivših igrača.

Još prilikom kreiranja proračuna za 2014. za spas onoga što je ostalo od nekad popularnog kluba rezervirano je milijun kuna. Zapravo se sve svodi na to da svih 155 vjerovnika mora pristati da svoja potraživanja zamjeni za dionice. Kako su i isticali članovi tima za preoblikovanje vijećnici Grada Varaždina Željko Bunić i Zlatan Avara “od preoblikovanja će se odustati ako i samo jedan vjerovnik ne pristane jer bi u tom slučaju on mogao ovrhom uzeti milijun kuna”. Preoblikovanje je počelo na proljeće, a zapelo je na pismenom očitovanju vjerovnika u kojem su se trebali očitovati žele li zamijeniti dionice ili ne. Čak njih 70 nije se uopće izjasnilo jesu li zaineteresirani.

Strpljenje pri kraju, pa ročište

O tome da neki na to neće pristati ni u kom slučaju pisali smo još u rujnu ove godine. Stečaj se tada činio izglednim, a očito je da je jednom od igrača dosta čekanja te je pokrenuo zahtjev za stečaj. Naime, upravo su igrači i treneri bili ti koji su u klubu svoja potraživanja ostvarili kao obrtnici i njima svakog trenutka porezna uprava može sjesti na račun zbog neplaćenih doprinosa za plaću koju nisu primili.

imovina NK Varaždina je umjetni travnjak i ograda

Stečaj im, nažalost, neće donijeti neku materijalnu korist. Naime, NK Varaždin nema previše imovine – tek ogradu i umjetni travnjak, a prodajom toga ne bi se moglo namaknuti niti jedan posto od ukupno 37 milijuna kuna potraživanja.

– Stečaj ne riješava ništa. Nogometni klub ima malo imovine i stečajem nitko od vjerovnika ne dobiva. Preoblikovanje je opcija koja bi donijela dionice vjerovnicima, a sada postoji interes švicarskog fonda da otkupi potraživanja. Ni na to kao ni na pokretanje stečaja Grad nema utjecaja – rekao je danas na briefingu za novinare gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

Izrazio je žaljenje što dio nogometne javnosti nije prihvatio model preoblikovanje te istaknuo da  ipak, do ročišta – sve ostaje otvoreno.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje