Povežite se s nama

U fokusu

Habuš sutra s balama ide prosvjedovati u Zagreb, u HNS-u razdor: smjena u HNS-u Banfica, HNS Kučan odbio sudjelovati?!

Objavljeno:

- dana

POTEZ OČAJNIKA

Nakon burne sjednice Predsjedništva varaždinskog HNS-a, večeras je donesena odluka da gradonačelnik Goran Habuš sutra s balama smeća krene prosvjedovati ispred Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za energetsku učinkovitost!

Poziv za prosvjed koji je nazvan “Dosta je zavlačenja” stigao je iz Grada Varaždina.

– U četvrtak, 15. listopada, u 10:30 sati na ulazu u zgradu Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojoj je smješten i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Radničkoj cesti 80 u Zagrebu bit će održan prosvjed na kojem će gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš javnost upoznati s najnovijom situacijom rješavanja problema bala u Varaždinu. Gradonačelnik upućuje javni poziv svim zainteresiranim sugrađanima da mu se priključe u akciji kojom želi upozoriti na okolnosti koje sprječavaju rješavanje tog problema. U obraćanju medijima, gradonačelnik će ukratko ponoviti kronologiju te prijedlog rješavanja problema nagomilanih bala otpada – navode iz Grada.

Okupljanje će početi u sutra (četvrtak) u 9 sati na prilaznoj cesti prema odlagalištu bala u Brezju gdje će biti formirana kolona automobila i sudionika koji će krenuti za Zagreb.

Razjedinjeni i u gradskom HNS-u

Neslužbeno doznajemo da je ovakva odluka izazvala burnu raspravu na sjednici Predsjedništva gradskog HNS-a. Navodno je HNS-ov ogranak Kučan odbio sudjelovati u prosvjedu, a čini se da se tome usprotivio i ogranak Banfica, jer je, neslužbeno doznajemo, smijenjen predsjednik tog ogranka Vladimir Novak!

Čini se da je Habuševa odluka, koja zasigurno nije donesena bez “blagoslova” županijskog predsjednika HNS-a Predraga Štromara, potez očajnika.

Kao što smo izvještavali, Plan zbrinjavanja baliranog otpada je gotov, ali je pun iznenađujućih rješenja. I dok se oko 35.000 tona bala planira samo premjestiti na odlagalište u Davoru, oko 20.000 tona bala planira se premjestiti uokolo MBO tvornice u Brezju, a preostalih 40.000 tona bi se prethodno obradilo u tvornici, što je suprotno koncesiji koju je Gradsko vijeće dodijelilo 2013.

Problem je i što nitko ne zna kako bi se zbrinulo oko 40.000 tona “općinskih” i bala nastalih nakon raspisivanja koncesije, kao ni tko će to platiti.

Isto tako, Grad još uvijek nije ishodio kredit od 30 milijuna kuna potrebnih za provedbu plana zbrinjavanja, a nema ni odluke Fonda za  zaštitu o tome da će Habuševo rješenje financirati sa 60 milijuna kuna.

Hoće li SDP ponovno šutjeti?

Iz Grada su najavili da će Habuš “upozoriti na okolnosti koje sprječavaju rješavanje tog problema”. S obzirom na brojne probleme koje su izazvale odluke koje je on predložio, bit će zanimljivo čuti kakvo objašnjenje će dati.

Prosvjed organizira svega 20-ak dana prije parlamentarnih izbora i to ispred Ministarstva na čijem čelu je SDP-ov ministar, HNS-ov politički partner!

Hoće li kolona prosvjednika s balama doista sutra krenuti u Zagreb?

Što će na to sve reći ministar Mihael Zmajlović i hoće li SDP šutke otrpjeti ovakav potez?

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje