Povežite se s nama

U fokusu

Habuš tvrdi: Prošli su projekti za obnovu tri vrtića, moramo hitno donijeti proračun

Objavljeno:

- dana

UOČI SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

– Sjednicu Gradskog vijeća smo sazvali po hitnom postupku zato jer smo dobili iz Fonda za zaštitu okoliša prijedlog Sporazuma vezan uz energetsku obnovu tri vrtića, a to su vrtić u Dravskoj, Kozarčevoj i Trakošćanskoj.

Ukoliko do četvrtka, 16. veljače, kada je zadnji rok za potpis ne potpišemo i predamo dokumentaciju, nećemo moći kandidirati vrtiće za energetsku obnovu – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavio izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koja je sazvana za srijedu, 15. veljače, a kojoj je glavna tema donošenje proračuna za ovu godinu.  

Zašto Habuš ide opet s proračunom pred vijećnike?

Habuš ovaj put predlaže realnije prihode i primitke u iznosu od 244 milijuna kuna, što je čak 80-ak milijuna kuna manje u odnosu na prvi proračun koji je predložio vijećnicima. U njemu su – uz energetsku obnovu vrtića – našli i drugi stari projekti koje nije uspio provesti u zadnje dvije do tri godine svojeg mandata.

– Sad smo treći put preprojektirati dokumentaciju po novim pravilima i ova tri vrtića će najvjerojatnije proći. Ako to ne prijavimo ove godine, prva mogućnost je druge godine, no pitanje je hoće li biti pod istim uvjetima. Uz vrtiće, tu je rekonstrukcija kompletnih elektroinstalacija na V. OŠ i rekonstrukcija VI. OŠ, izgradnja rotora na raskrižju Bombellesove i Optujske ulice i rotor u Filićevoj ulici, dva nova vrtića u Hrašćici i Kućanu te adaptacija četiri sportska terena.  To su ukratko razlozi  zbog kojih idemo s proračunom pred vijećnike – rekao je Habuš, koji tvrdi da je razlika između proračuna koji su predlagali i ovog najnovijeg velika.  

– Ovo nije proračun ni HNS-a, ni SDP-a, ni HDZ, to je proračun Grada Varaždina. Nema povećanja po ustanovama i manifestacijama, a sredstva za reprezentaciju i medije srezana su na minimum, kako ne bi rekli da donosimo proračun da bi nešto poentirali. Donošenje proračuna ni na koji način neće promijeniti moju odluku da se kandidiram – rekao je Habuš koji je apelirao na vijećnike da prihvate ovakav prijedlog proračuna.

Međutim, hoće li Habuš uspjeti dobiti potrebnu podršku 13 od ukupno 25 vijećnika? U prosincu je uspio skupiti svega 12 glasova, i to HNS-a, SDP-a, HSU-a, Laburista, HSS-a i troje nezavisnih, dok je 13 bilo protiv.  

– Vidjet ćemo, ne treba ništa prejudicirati. Ako se bude odlučivalo razumom, onda će se ovakav proračun prihvatiti. Šteta bi bilo da ovih sedam, osam projekata ne ide – poručio je Habuš.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje