Povežite se s nama

U fokusu

Habuš tvrdi: Prošli su projekti za obnovu tri vrtića, moramo hitno donijeti proračun

Objavljeno:

- dana

UOČI SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

– Sjednicu Gradskog vijeća smo sazvali po hitnom postupku zato jer smo dobili iz Fonda za zaštitu okoliša prijedlog Sporazuma vezan uz energetsku obnovu tri vrtića, a to su vrtić u Dravskoj, Kozarčevoj i Trakošćanskoj.

Ukoliko do četvrtka, 16. veljače, kada je zadnji rok za potpis ne potpišemo i predamo dokumentaciju, nećemo moći kandidirati vrtiće za energetsku obnovu – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavio izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koja je sazvana za srijedu, 15. veljače, a kojoj je glavna tema donošenje proračuna za ovu godinu.  

Zašto Habuš ide opet s proračunom pred vijećnike?

Habuš ovaj put predlaže realnije prihode i primitke u iznosu od 244 milijuna kuna, što je čak 80-ak milijuna kuna manje u odnosu na prvi proračun koji je predložio vijećnicima. U njemu su – uz energetsku obnovu vrtića – našli i drugi stari projekti koje nije uspio provesti u zadnje dvije do tri godine svojeg mandata.

– Sad smo treći put preprojektirati dokumentaciju po novim pravilima i ova tri vrtića će najvjerojatnije proći. Ako to ne prijavimo ove godine, prva mogućnost je druge godine, no pitanje je hoće li biti pod istim uvjetima. Uz vrtiće, tu je rekonstrukcija kompletnih elektroinstalacija na V. OŠ i rekonstrukcija VI. OŠ, izgradnja rotora na raskrižju Bombellesove i Optujske ulice i rotor u Filićevoj ulici, dva nova vrtića u Hrašćici i Kućanu te adaptacija četiri sportska terena.  To su ukratko razlozi  zbog kojih idemo s proračunom pred vijećnike – rekao je Habuš, koji tvrdi da je razlika između proračuna koji su predlagali i ovog najnovijeg velika.  

– Ovo nije proračun ni HNS-a, ni SDP-a, ni HDZ, to je proračun Grada Varaždina. Nema povećanja po ustanovama i manifestacijama, a sredstva za reprezentaciju i medije srezana su na minimum, kako ne bi rekli da donosimo proračun da bi nešto poentirali. Donošenje proračuna ni na koji način neće promijeniti moju odluku da se kandidiram – rekao je Habuš koji je apelirao na vijećnike da prihvate ovakav prijedlog proračuna.

Međutim, hoće li Habuš uspjeti dobiti potrebnu podršku 13 od ukupno 25 vijećnika? U prosincu je uspio skupiti svega 12 glasova, i to HNS-a, SDP-a, HSU-a, Laburista, HSS-a i troje nezavisnih, dok je 13 bilo protiv.  

– Vidjet ćemo, ne treba ništa prejudicirati. Ako se bude odlučivalo razumom, onda će se ovakav proračun prihvatiti. Šteta bi bilo da ovih sedam, osam projekata ne ide – poručio je Habuš.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!