Povežite se s nama

U fokusu

Habuš tvrdi: Prošli su projekti za obnovu tri vrtića, moramo hitno donijeti proračun

Objavljeno:

- dana

UOČI SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

– Sjednicu Gradskog vijeća smo sazvali po hitnom postupku zato jer smo dobili iz Fonda za zaštitu okoliša prijedlog Sporazuma vezan uz energetsku obnovu tri vrtića, a to su vrtić u Dravskoj, Kozarčevoj i Trakošćanskoj.

Ukoliko do četvrtka, 16. veljače, kada je zadnji rok za potpis ne potpišemo i predamo dokumentaciju, nećemo moći kandidirati vrtiće za energetsku obnovu – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavio izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koja je sazvana za srijedu, 15. veljače, a kojoj je glavna tema donošenje proračuna za ovu godinu.  

Zašto Habuš ide opet s proračunom pred vijećnike?

Habuš ovaj put predlaže realnije prihode i primitke u iznosu od 244 milijuna kuna, što je čak 80-ak milijuna kuna manje u odnosu na prvi proračun koji je predložio vijećnicima. U njemu su – uz energetsku obnovu vrtića – našli i drugi stari projekti koje nije uspio provesti u zadnje dvije do tri godine svojeg mandata.

– Sad smo treći put preprojektirati dokumentaciju po novim pravilima i ova tri vrtića će najvjerojatnije proći. Ako to ne prijavimo ove godine, prva mogućnost je druge godine, no pitanje je hoće li biti pod istim uvjetima. Uz vrtiće, tu je rekonstrukcija kompletnih elektroinstalacija na V. OŠ i rekonstrukcija VI. OŠ, izgradnja rotora na raskrižju Bombellesove i Optujske ulice i rotor u Filićevoj ulici, dva nova vrtića u Hrašćici i Kućanu te adaptacija četiri sportska terena.  To su ukratko razlozi  zbog kojih idemo s proračunom pred vijećnike – rekao je Habuš, koji tvrdi da je razlika između proračuna koji su predlagali i ovog najnovijeg velika.  

– Ovo nije proračun ni HNS-a, ni SDP-a, ni HDZ, to je proračun Grada Varaždina. Nema povećanja po ustanovama i manifestacijama, a sredstva za reprezentaciju i medije srezana su na minimum, kako ne bi rekli da donosimo proračun da bi nešto poentirali. Donošenje proračuna ni na koji način neće promijeniti moju odluku da se kandidiram – rekao je Habuš koji je apelirao na vijećnike da prihvate ovakav prijedlog proračuna.

Međutim, hoće li Habuš uspjeti dobiti potrebnu podršku 13 od ukupno 25 vijećnika? U prosincu je uspio skupiti svega 12 glasova, i to HNS-a, SDP-a, HSU-a, Laburista, HSS-a i troje nezavisnih, dok je 13 bilo protiv.  

– Vidjet ćemo, ne treba ništa prejudicirati. Ako se bude odlučivalo razumom, onda će se ovakav proračun prihvatiti. Šteta bi bilo da ovih sedam, osam projekata ne ide – poručio je Habuš.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati