Povežite se s nama

U fokusu

Habuš Upravi Večernjaka: Preispitajte odluku i vratite otpuštene novinare natrag na posao!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKA

Ne stišavaju se reakcije zbog zatvaranja dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu.

Nakon što su Upravi Večernjaka pisma uputili zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić i županijska organizacija HDZ-a, otvoreno pismo Upravi Večernjeg lista uputio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

U pismu navodi kako su u Gradu Varaždinu s nelagodom primili iznenađujuću vijest o zatvaranju dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu i otpuštanju novinara i svih drugih djelatnika u dopisništvu.

Uvijek sam stajao u obrani novinara i novinarstva općenito, pa i u situacijama kada se njihovo pisanje nije slagalo s mojim stavovima, piše Habuš

– Bez ikakve najave i suvislog obrazloženja vaša odluka je izazvala negodovanje građana – čitatelja Večernjeg lista. Varaždinsko dopisništvo godinama je gradilo reputaciju Večernjeg lista i postizalo zavidne rezultate u informiranju građana Varaždina i cijele sjeverozapadne regije. Zbog toga mi je potpuno nejasna vaša poslovna politika i rušenje tradicije jednog od najznačajnijih kanala informiranja. Uvijek sam stajao u obrani novinara i novinarstva općenito, pa i u situacijama kada se njihovo pisanje nije slagalo s mojim stavovima. Vodio sam se načelom prava na protok informacija, a novinare sam smatrao jednim od stupova demokracije. Ukidanje dopisništva i otpuštanje novinara Večernjeg lista u Varaždinu nikako ne ide u prilog takvom razmišljanju. Stoga vas molim da još jednom preispitate svoju odluku i nađete načina kako da Varaždin zadrži adekvatnu prisutnost u Večernjem listu, odnosno da zaposlenicima u dopisništvu omogućite da nastavkom svojeg rada opravdaju postojanje dopisništva u Varaždinu – navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje gradonačelnik Goran Habuš.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!