Povežite se s nama

U fokusu

Habušev plan za 6. OŠ: Vrtiću želi uzeti 70 posto sredstava, a za sanaciju Graberja i Slobode čak 99 posto!

Objavljeno:

- dana

DANAS IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Iako je oporba još prije šest mjeseci od gradonačelnika Gorana Habuša zatražila da im dostavi troškovnik za radove za 6. OŠ, dokumente im nije dostavio ni uoči izvanredne sjednice Gradskog vijeća zakazane za danas za 17 sati.

Umjesto toga, vijećnici su pozvani da dođu u Salon Gradske vijećnice i tamo obave uvid u troškovnik. S obzirom da velika većina vijećnika danas radi, u tome neće uspjeti ili će imati jako malo vremena da bi pročitali koji se sve radovi planiraju u 6. OŠ i po kojoj cijeni.

Bunić: Kao u Zoološkom vrtu

Nezavisni Zlatan Avar je ustvrdio da zbog toga sumnja da se ponovno radi o višestruko prenapuhanim troškovima, baš kao u slučaju sanacije dječjeg vrtića u Koprivničkoj ulici. Od Habuša je zatražio da im dostavi skenirane dokumente.

U tome ga je podržao i HSLS-ov Željko Bunić, koji upozorava da je troškovnik radova nužan za analizu koja mora prethoditi važnoj odluci o rebalansu proračuna.

– Umjesto toga, vijećnike se poziva da kao u Zoološkom vrtu razgledaju materijale kao mala djeca divlje životinje – poručio je Bunić.

Međutim, čini se da troškovnik nije jedini problem. Iako je gradonačelnik Goran Habuš prošli tjedan rekao da su u proračunu našli „nekih šest milijuna kuna“ za dogradnju i rekonstrukciju 6. osnovne škole, iz prijedloga rebalansa proračuna je vidljivo da će biti potrebno gotovo devet milijuna kuna!

Prenapuhao stavke ili slijedi propadanje vrtića, Graberja i Slobode?

Zanimljivo je i na koji način predlaže da se osiguraju sredstva. Od potrebnih 8,9 milijuna kuna, 2,9 milijuna kuna osiguralo bi se iz ostatka kreditnih sredstava. Riječ je o kreditu koji je Grad dobio još 2013. godine i od tada ih nije uspio u ništa uložiti.

Međutim, najzanimljivije je da 2,7 milijuna kuna želi osigurati tako što će toliko uzeti Dječjem vrtiću Varaždin, i to stavke kapitalnog projekta „uređenje i adaptacija objekata“. Uoči donošenja ovogodišnjeg proračuna, Habuš je obećao da će ove godine početi energetska obnova i uređenje objekata gradskog vrtića.

I dok 6,6 milijuna kuna za energetsku obnovu ostaje, rebalansom sredstva namijenjena za uređenje te adaptaciju objekata želi „skresati“ za čak 70 posto.

Dvojbeno je i to što će 930.000 kuna uzeti za sanaciju poslovno-sportskih objekata Graberje i Sloboda. Predlaže da se ta stavka smanji za čak 99 posto!

Time bi za sanaciju Graberja i Slobode u ovoj godini ostalo svega 10.000 kuna. S obzirom na to, postavlja se pitanje jesu li stavke za uređenje Dječjeg vrtića te sanaciju Slobode i Graberja bile prenapuhane ili će posljedica ovakve odluke biti katastrofalno propadanje navedenih objekata.

Habušu “voda do grla” jer su se na noge digli roditelji?

Zanimljivo je i to da je Habuš vijećnicima obrazložio da izvanrednu sjednicu saziva kako bi se do početka nove školske godine izgradile dodatne učionice u 6. OŠ, čime bi se i dalje osigurala nastava u jednoj smjeni.

Najbolje je da je to shvatio tek kada su završili predupisi, pa je dobio informaciju da će od jeseni, umjesto četiri razreda, biti jedan razred više.

Čini se da su u Gradu Varaždin problem pokušali riješiti tako što su dio djece planirali preseliti u druge škole, no na noge su se digli roditelji, o čemu je izvijestio portal Varaždinski.hr.

Bilo je to još prije mjesec i pol dana. Čak ni tada Habuš sa suradnicima nije poduzeo ništa, nego je izvanrednu sjednicu sazvao za početak svibnja, jer im je, izgleda, „voda došla do grla“.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje