– Ako Ekos pristaje na 26 milijuna, ne mogu dozvoliti da nas ovrše za 30 milijuna! Time bih počinio kazneno djelo – rekao je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Čehok.

Ni nakon prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina nisu razjašnjene dvojbe oko načina na koji će Grad riješiti dug za kupnju POS zemljišta u Ulici Vilka Novaka. Podsjetimo, presudom Trgovačkog suda u Varaždinu od 18. lipnja Grad mora Ekosu platiti oko 30 milijuna kuna. Grad se nije žalio, pa je presuda postala pravomoćna, a Ekos je izrazio spremnost da od Grada naplati oko 4 milijuna kuna manje.

I tu je već nastao prvi problem. Zašto se Grad nije žalio, nego je gradonačelnik na svoju ruku donio odluku, ne sazvavši hitnu sjednicu Gradskog vijeća u roku od osam dana, koliki je bio rok za žalbu? Na aktualnom satu upravo mu je na tu temu prigovorio vijećnik SDP-a Neven Bosilj, naglasivši da gradonačelnik ima jedan pristup žalbama kada se radi o presudama protiv njega, a drugi kada se radi o presudama protiv Grada.

Habijanu nije jasno zašto se Grad nije žalio na presudu

– Još ću jednom ponoviti da Vijeće nikada o tome nije odlučivalo, kao što je svim građanima poznato da ne saziva sjednice Gradskoga vijeća gradonačelnik. Na presudu u kaznenom postupku žalio sam se po uputi odvjetnika jer su napravljene bitne povrede zakona. U ovom slučaju odvjetnici su upozoravali i prije same presude kako su veliki izgledi da Grad izgubi spor, nakon presude taj je rizik gotovo postao izgledna posljedica. Ja mišljenje odvjetnika i suda u presudi ne mogu ignorirati. Ponovit ću: da smo se nagodili u veljači, Grad bi platio gotovo 9 milijuna manje u odnosu na presuđeno – ističe varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

– U trenutku kada smo cijeli dan raspravljali o tome što učiniti, u čemu je predsjednik Vijeća sudjelovao aktivno, pregovarali smo i s Ekosom i oni su pristali sniziti cijenu kamata i tako smo uštedjeli Gradu 4 milijuna kuna u odnosu na dosuđeno. Tako se ponaša odgovorna vlast – odgovara Čehok.

Trebalo se žaliti

Političke stavove vezane uz presudu komentirao je Damir Habijan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i Gradskog vijeća, istaknuvši kako je netočna informacija da je materijal o tom sporu ikada došao pred gradske vijećnike i da mu je žao što su tekst presude dobili tek na sjednici, kada je već istekao rok za žalbu. Ono što je HDZ spreman podržati u eventualnoj nagodbi s Ekos Holdingom je plaćanje glavnice bez zateznih kamata i da svaka stranka snosi svoje troškove.

– Nama se neprirodno i umjetno stavlja na odlučivanje nešto o čemu zapravo više nemate što odlučivati. Presuda je pravomoćna, i što mi tu sad više možemo nego poštovati odluku suda? Ali ići u nagodbu, koja je maltene jednaka onome što je sud presudio, mislim da nije ozbiljno. S druge strane ponavljam i apeliram na sve one koji su sudionici i koji žive u ovom gradu da bi trebali voditi računa o građankama i građanima i gledati opći interes, a ne pojedinačni – odgovara Habijan.

– Prije svega, svi gradski vijećnici od prvog dana mogli su znati točno koje sporove su SDP i Habuš vodili i kako su završili, u pojedinosti. Predsjednik je pak Vijeća osobito dobro znao za sporove oko POS izgradnje jer je sudjelovao na pregovorima oko integralnoga raščišćavanja odnosa s bivšim VIS-om i točno se znalo u lipu kolika je glavnica, kolike kamate, a uvjeti za Ekos razlikuju se samo u površini zemljišta. Ishod sudskoga spora u korist Ekosa jednako tako odmah je objavljen, moj zamjenik je poslao presudu svima koji su tražili – govori Čehok.

Zatezne kamate dnevno iznose oko 10.000 kuna i nitko ništa ne poduzima

– Nadalje, imamo izvorni prijedlog dnevnoga reda Gradskoga vijeća iz veljače, u kojem je prijedlog nagodbe s Ekosom, dakle točka koju je upravo gospodin Habijan skinuo s dnevnoga reda i HDZ nije htio o tome raspravljati. Tada je prevladalo uvjerenje da se pričeka sudska odluka premda je odvjetnik Grada upozoravao na veliki rizik da Grad izgubi spor. Da smo tada išli u nagodbu, Grad bi trebao platiti gotovo 9 milijuna kuna manje u odnosu na sada dosuđeni iznos. Sporno, međutim, ostaje zašto gradski HDZ na čelu s Damirom Habijanom nije htio tada prihvatiti nagodbu. Zar im je želja bila namjerno raditi nered, da kamate i dalje idu? Na kraju, imamo uputu zamjenika Avara da žalba bude spremna i prepisku s predsjednikom Vijeća zadnji dan roka za podnošenje žalbe, iz koje je vidljivo da je obaviješten, kao što je svima poznato da se i inače utorkom održavaju koordinacije koalicijskih partnera, pa smo tako toga utorka upoznali partnere s mišljenjem odvjetnika da su rizici sada još veći i da će se kamate dalje obračunavati. Nitko od prisutne gospode nije nijednim slovom zahtijevao da se podnese žalba. To je istina, imamo dokumente – ističe gradonačelnik.

Zašto HDZ poriče?

Gradonačelnik odgovara kako cijeni Habijana kao predsjednika Vijeća, no da su njegovi postupci, otkako nije stavljen na listu HDZ-a za EU parlament, dio lokalne predizborne kampanje, što prepoznaju svi građani i mediji, pa i potvrđuju sami članovi HDZ-a.

Predsjednik Vijeća dobro je znao za sporove oko POS izgradnje jer je sudjelovao na pregovorima

– On s jedne strane, kada je u pitanju rješavanje sporova, traži da se time bavi izvršna vlast, dok s druge strane prijedloge izvršne vlasti nastoji blokirati u predstavničkoj, obrazloženjima koja su diskurs predizborne kampanje. Podsjetit ću sve da smo još svi obvezni građanima za obećanja što smo ih dali u kampanji 2017., u kojoj je upravo HDZ isticao da će izvući Grad iz svih sporova ili pokrenuti zaustavljene projekte. Tužbu je podnio Habuš, bez ikakve odluke Gradskoga vijeća, ne poštujući barem tri odluke Gradskoga vijeća iz 2010. i 2011. godine. Osobno niti sam podnosio tužbu, niti sam vodio spor, niti ga ja mogu okončati, nego smo mogli jedino slušati odvjetnike nakon nepravomoćne presude – ističe Čehok.

Ovrha Gradu

– Činjenica je da se ovdje govori da netko nekog poziva da ovrši Grad, a to nije točno. Kao stranka koja niti je potpisivala ove ugovore niti je pokretala pitanje njihove ništetnosti, ne možemo biti sada oni koji će snositi odgovornost za promašene i krive poteze u prošlosti. Dakle, HDZ u tome neće snositi svoju krivnju niti ima krivnje na HDZ-u. Mi smo jasno svoj stav rekli i kod njega ćemo ostati – poručio je Habijan. Što se tiče spora s T&H Investom, stav je HDZ-a da bi u tome sporu trebalo uložiti žalbu nakon eventualne presude negativne po Grad. Ja razumijem da su vodili postupke nekoliko godina i da su vjerojatno imali gubitke u svojim trgovačkim društvima, ali isto tako mislim da bi trebao postojati određeni senzibilitet prema Gradu i prema građanima ovoga grada – rekao je predsjednik Vijeća. No, o temi zateznih kamata, koje, navodno, dnevno iznose oko 10.000 kuna Ekosu i T&H Investu, Habijan do zaključenja broja nije davao nikakve komentare na naš upit.

Gradonačelnik na temu ovrhe odgovara da ova gradska vlast neće postupati nezakonito.

– Koliko je meni poznato, svatko ima dužnost umanjivati štetu, kamate koje su dosuđene čista su šteta prouzročena proračunu. Ako smo svi svjesni da je Ekos poslao ponudu za smanjivanje kamata i da to znači plaćanje 4 milijuna kuna manje, onda bi svatko tko bi postupio drukčije činio kazneno djelo. Ja ga nisam nikada počinio, to ću dokazati, ne mislim ga činiti ni sada. Jedno je političko nadmetanje, drugo je podmetanje kaznenih djela – govori Čehok.

Česta neslaganja

Napetosti postoje već duže vrijeme jer se u sve više slučajeva ne slažu koalicijski partneri, Čehokova nezavisna lista i HDZ.

Habijan na to odgovara da ne želi dizati tenzije i da nema nikakvih problema u odnosu s gradonačelnikom, bez obzira na to što je bilo komentara da se ne javlja na Čehokove telefonske pozive, što on opovrgava komentirajući kako je to gradonačelnikov stil komuniciranja, ali više to ne želi potencirati i nada se da neće više doći s njim u takvu situaciju.

– Ja cijelo vrijeme govorim: ako smo koalicija, ne znači da o svim stvarima moramo misliti na jednaki način i u svemu se slagati, jer bismo onda svi bili na nezavisnim listama ili u HDZ-u, kada ne bi bilo različitih opcija – objašnjava Habijan i dodaje da se on ne slaže baš u svemu niti s odlukama unutar HDZ-a, što je već i prije dolazilo do izražaja u javnosti, pa ne vidi razlog zbog čega su se sada toliko podigle tenzije.

Kako se čini, prema svim komentarima i neslaganjima, budućnost koalicije Čehoka s HDZ-om djeluje vrlo nesigurno, što samo znači da nas definitivno očekuje burno političko ljeto u Varaždinu, a što se tek sprema za jesen, ostaje nam vidjeti.

Čehok: “Habuš počinio kaznena djela zbog nepoštivanja odluka Vijeća”

– S obzirom na obveze po presudi i na druge procese u kojima također teku kamate, kada se može očekivati plaćanje obveza i što bi to značilo za gradski proračun?

– Mi smo dužni postupati po presudi, srećom smo uspjeli s Ekosom dogovoriti pola godine vremena i moguće smanjenje iznosa. Svjesni smo i drugih procesa u kojima Gradu prijeti plaćanje štete ili duga. Uostalom, malo građana zna da smo već jednu Habušovu neozbiljnost platili: dug premda državnom proračunu za POS stanove. Provjerili smo različite mogućnosti i predložit ćemo Vijeću model obveznica. Time bismo namaknuli sredstva za plaćanje zbrinjavanja bala i dugova za POS. Ostale projekte to neće financijski oštetiti niti ih ugroziti – rekao je gradonačelnik.

– Kako je cijelim procesom oko Ulice Vilka Novaka napravljena ogromna šteta za Grad, jer se za dug, kamate i odvjetničke troškove moglo napraviti deset vrtića, ima li kaznene odgovornosti za postupke bivše vlasti? Hoće li Grad kazneno goniti bivšega gradonačelnika? S tim u vezi, može li se zemljište ipak danas iskoristiti da šteta bude manja?

– Šteta koju su Habuš i SDP učinili multiplikativna je, dakle oni nisu plaćali ništa, i to u trenutku kada su Gradski stanovi bili nesporni vlasnik nekretnina. To je, jednostavno, zdravom razumu nezamislivo. Obrazloženja da je cijena previsoka su pritom potpuno promašena jer je tada Vijeće, dakle 2010., i to s glasovima i HNS-a i SDP-a, prihvatilo i cijenu od 146 eura. Oni ne razumiju POS, uostalom, zato smo do 2010. izgradili 500 POS stanova i sve prodali, a oni nisu mogli 50 izgraditi bez repova i ogromnih penala koje su platili građanima. POS stan nema tržišnu cijenu, nego je gornja cijena limitirana. Dakle, cijena POS stana je ista u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Varaždinu. Cijene zemljišta bile su, na primjer, u Splitu i 330 eura/m²! Ako se ta cijena uklapa u gornju cijenu stana, onda je ona dopuštena za POS. Dakle, mi možemo sada imati i cijenu zemljišta po sudskoj presudi jer ako dignemo katnost objekta, ona će se uklopiti u gornju cijenu stana. Predložit ću Vijeću da katnost bude viša na tom području novogradnje te da se cijelo naselje radi s novom prometnicom prema istočnoj obilaznici, tako da smanjimo pritisak na kućansku rampu.

Habuš je po meni napravio kaznena djela jer, suprotno zakonskim i statutarnim propisima, nije poštivao odluke Gradskoga vijeća, naprotiv, postupao je suprotno tim odlukama, pa i općim aktima poput planova. Primjerice, Gradsko vijeće je, čak su i SDP i HNS bili za to, donijelo Plan aktivnosti POS-a od 2010. do 2020., koji Habuš nije izvršavao svjesno i namjerno. To je po meni kazneno djelo. Jednako tako, štetu od 9 milijuna kuna danas rade Habijan i HDZ jer neprihvaćanjem nagodbe rastu kamate.

– Kada se onda mogu očekivati odluke o zaduživanju, odnosno obveznicama?

– Te odluke ćemo pripremiti i predložiti Vijeću na prvoj sjednici u rujnu. Do toga vremena održat ćemo konzultacije sa svim strankama u Vijeću i podastrijeti točne računice što bi se dogodilo ako se ne bi plaćao dug, odnosno što je moguće uštedjeti ako će se plaćati. Matematika je jasna: znatno manje platit ćemo prema ponudi Ekosa, a slično je i s T&H Investom – završava gradonačelnik.

Komentari

Komentara

loading...