Povežite se s nama

U fokusu

HDZ: Je li Ustavni sud samo „blagoslovio” ručicu Milorada Batinića?

Objavljeno:

- dana

Ustavni sud RH većinom je glasova (uz izdvojena mišljenja dvoje sudaca) donio rješenje kojim je odbio ustavne tužbe Grada Ivanca i još 19 hrvatskih gradova, općina i tvrtki podnesenih protiv nove Uredbe o uslužnim područjima, koju je Vlada RH donijela krajem lipnja 2023. godine.

Ovom odlukom nezadovoljni su u Gradu Ivancu, a danas je reagirao i HDZ.

Ustavni sud „blagoslovio“ uredbu kojom Varkom postaje jedini isporučitelj vode u Varaždinskoj županiji

HDZ-ovo priopćenje prenosimo u nastavku:

Nakon 20 godina gradonačelničkog mandata, tri saborska mandata, obnašanja dužnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora, gospodin Milorad Batinić sjetio se svoje ostavštine. Naime, sve ove godine gradonačelnik Batnić nije uspio izgraditi apsolutno baš ništa, a upropastio je što je stigao. Sada svjedočimo sukobu Batinića gradonačelnika i Batinića saborskog zastupnika.

Naime, Batinić saborski zastupnik je u Hrvatskom saboru 28. lipnja 2019. godine, u 10:57 sati dao podršku Zakonu o vodnim uslugama. Glasao je za taj Zakon kojim se predviđa okrupnjavanje, spajanje trgovačkih društava koja se bave vodouslužnim djelatnostima.

Za razliku od Batinića saborskog zastupnika, Batinić gradonačelnik je sada protiv svega toga. Batinić gradonačelnik sada organizira prosvjede, zborove građana, peticije, podnosi tužbe Ustavnom sudu…Sve kako bi prikrio činjenicu da je upravo 28. lipnja 2019., u 10:57 sati u Hrvatskom saboru dao podršku Zakonu o vodnim uslugama.

Neshvatljivo je sada ponašanje Batinića koji bježi, odnosno negira svoje odluke i pokušava taj dio izbrisati kao da se nikada nije dogodio. Ali sve se pamti i za sve postoje dokazi, pa tako i potvrda kada, gdje i kako je glasao saborski zastupnik Batinić. Uostalom i Ustavni sud „blagoslovio” je ručicu saborskog zastupnika Batinića koja je podignuta za Zakon o vodnim uslugama.

Ovo ostalo što Batinić sada radi je političko licemjerje, bježanje od odgovornosti te obmanjivanje građanki i građana Ivanca.

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje