Povežite se s nama

U fokusu

HDZ neće podržati proračun, sumnjivo im dobivanje posla za projektiranje četiri sportska terena

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN O PRORAČUNU VARAŽDINA

– HDZ je donio odluku da neće podržati proračun koji predlaže gradonačelnik Habuš – izjavio je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Varaždina, koja je sazvana po hitnom postupku i to s jednom temom: donošenje proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu.

Šef varaždinskog HDZ-a pojašnjava da neće podržati proračun jer se u njemu nalaze projekti koji su tu već nekoliko godina, a jedan od njih je projekt rekonstrukcije i dogradnje VI. OŠ Varaždin.

Suspektne radnje uz provedbu javne nabave

– Trebalo bi pogledati broj djece upisane u prve razrede u zadnje četiri godine i na temelju toga procjeniti ima li uopće potrebe za nadogradnjom te škole. Činjenica jest da je u toj školi navala kod upisa jer je očitno moderno u nju ići. S druge strane, I. OŠ ima veliki problem s upisom broja djece stoga se postavlja pitanje opravdanosti izgradnje nove škole. Smatram da treba razmotriti cijelu mrežu osnovnih škola u Varaždinu – rekao je Habijan.

Osvrnuo se i na planiranu adaptaciju četiri sportska terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kućanu, koji su ponovno u prijedlogu Habuševog proračuna, a koji će se sutra naći pred gradskim vijećnicima.

– Ne forsira li se donošenje proračuna upravo zbog toga? Po mom mišljenju, postoje određene suspektne radnje vezane uz provedbu javne nabave u postupcima dobivanje posla za konzultantske usluge u izradi projekta za uređenje sportskih igrališta– izjavio je Habijan i dodato kako je to  razlog zbog kojeg vijećnici HDZ-a neće podržati proračun.

Na pitanje hoće li sutra Habuš imati 13 ruku od 25, koliko mu je potrebno za prihvaćanje proračuna za ovu godinu, Habijan poručuje da to nije njegov problem.

– O tome se mora brinuti Habuš. Znam samo da HDZ neće podržati proračun – poručio je Habijan.

Oko svojih zamjenika tajanstven

Kao što je poznato, Habijan je kandidat HDZ-a za varaždinskog gradonačelnika na izborima u svibnju. No, tko će mu biti zamjenici još ne otkriva.

– Kroz desetak dana ću ih predstaviti javnosti. Jako sam zadovoljan s njima, među njima će biti i žena. Moram naglasiti da to nisu samo stranačke osobe – rekao je Habijan.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati