Povežite se s nama

U fokusu

HDZ Novi Marof napada gradske čelnike za rastrošnost

Objavljeno:

- dana

HDZ Novi Marof

“Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci 2013. godine bilježi rashode koji su za pola milijuna kuna veći od prihoda čime je gubitak kumulativno dostigao 2,5 milijuna kuna. Aktivnosti koje gradska vlast poduzima, na žalost, idu u smjeru daljnjeg povećanja gubitka budući da se u gradskoj upravi zapošljava dvoje novih zaposlenika i to upravo u uredu Gradonačelnika”

To su samo neki od razloga zbog kojih Klub vijećnika HDZ-a  Novog Marofa na posljednoj sjednici Gradskog vijeća nije prihvatio odluku o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine kao niti predloženi prijedlog proračuna za 2014. godinu.- Sve to će ionako visoke troškove zaposlenih dodatno još i povećati. HDZ je već u ranijim obraćanjima javnosti upozoravao da su troškovi zaposlenih u gradu u visini gotovo 30% gradskog proračuna. Osim toga, za potrebe gradonačelnika ove je godine, odmah nakon izbora nabavljeno i novo luksuzno vozilo Peugeot 508 čija se cijena zajedno s pripadajućim porezima i trošarinama penje do vrtoglavih 250 tisuća kuna, kaže predsjednik novomarofskog HDZ-a , Siniša Jenkač. 

Kupovina nepotrebnih automobila

Jenkač je nastavio u istome tonu- Budući da smatramo da zapošljavanje osobe za promociju Grada, PR, u uredu Gradonačelnika i nabavka novog vozila nisu nužno potrebni, a još manje su primjereni trenutku krize i neimaštine u kojoj živimo,  ne možemo se složiti s načinom raspolaganja gradskim novcem.
Iz HDZ-a kažu da su se za primjerom gradonačelnika, poveli i drugi vodeći ljudi gradskih ustanova i društava. Tako je za ravnatelja Specijalne bolnice – koji je ujedno i dogradonačelnik Novog Marofa –  kupljeno novo vozilo marke Citroen.  Istovremeno je bolnica u sanacijskom postupku.
U novom će se automobilu voziti i direktor gradskog komunalnog društva, Novokom. Iako je vozni park gradskog komunalca zastario i jedva da zadovoljava potrebe održavanja Grada, automobil za gradonačelnika dobio je prioritet. HDZ je iskoristio priliku također istaknuti da  gradsko smetlište  o  kojem brigu vodi Grad i Novokom u prosincu ove godine ističe dozvola za odlaganje smeća. Nažalost novci ubrani od odlaganja smeća ne investiraju se u sanaciju već u potrošnju.

Klub vijećnika se ujedno pita kako će se u okolnostima duboke recesije koja odnosi žrtve u svim gospodarskim granama i rastućoj nezaposlenosti u Novom Marofu (Bor i Lipa firme koje zapošljavaju 300 zaposlenih u teškoj su situaciji) bez novih investicija ostvariti ambiciozne planove prihoda? I zaključuju –  Budući da nam aktualna vlast nije ponudila obrazloženje proračuna za 2014. godinu, proračun Grada Novog Marofa za 2014. godinu smatramo nerealnim.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje