Povežite se s nama

U fokusu

HDZ ponovno aktualizirao pitanje besplatnog prijevoza umirovljenika, no očekuje da sada to pokrene HSU

Objavljeno:

- dana

BESPLATAN PRIJEVOZ UMIROVLJENIKA

HDZ Varaždinske županije uputio je županijskoj organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) dopis uz svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz besplatan prijevoz umirovljenika i osoba strarijih od 65 godina na području Županije.

Taj projekt treba nastaviti

– Molim vas da proanalizirate prijedlog Odluke o pravu na besplatan prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije, koju vam dostavljamo, po potrebi je izmijenite i potom je vi predložite u Županijsku skupštinu Varaždinske županije na razmatranje i donošenje. Vrlo rado vaš prepuštamo našu inicijativu, jer su nam u ovom slučaju važniji umirovljenici od stranačkih interesa – navodi se u dopisu županijske organizacije HDZ kojeg potpisuje Anđelko Stričak.

Time se ponovno aktualiziralo pitanje besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina na području Varaždinske županije.

Naime, u prošloj godini Varaždinska županija je pokrenula pilot projekt besplatnog prijevoza osoba starijih od 65 godina i umirovljenika na svim redovnim županijskim linijama na području cijele županije.

Klub vijećnika HDZ- s namjerom da se projekt „legalizira“ predložio je donošenje Odluke o pravu na besplatan prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije na svim redovnim linijama autobusnog prijevoza na području cijele Varaždinske županije.

Navedeni prijedlog Odluke pokušali smo u Dnevni red skupštine uvrstiti u dva navrata i to 22. prosinca 2015. godine i 26. rujna 2016. godine, ali bezuspješno jer je skupštinska većina SDP – HNS – HSU bila protiv.

– Korisnici su projekt ocijenili dobrim i nije jasno zbog čega se s njim nije nastavilo. Stječe se dojam da je navedeni projekt, s obzirom da se provodio u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore, poslužio samo za pridobivanje umirovljeničkih glasova, jer je odmah nakon izbora prekinut – navodi Stričak.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Arhiva RT

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!