Povežite se s nama

U fokusu

HDZ: “Pratit ćemo na što će se potrošiti 66 milijuna kuna dobiti “

Objavljeno:

- dana

SLUČAJ VARTEKS

– HDZ se zalaže za očuvanje bilo kojeg radnog mjesta te je stajališta da se moraju poduzeti apsolutno svi napori da se ljudi održe na svojim radnim mjestima.

I dok se uopće ne dovodi u pitanje opravdanost i svrha provođenja predstečajne nagodbe u varaždinskoj tekstilnoj tvrtci, ono što je izazvalo podozrenje je nedavni podatak da je ta ista tvrtka u protekloj poslovnoj godini, prema nerevidiranim podacima, ostvarila dobit u iznosu od gotovo 66 milijuna kuna – navodi se u priopćenju GO HDZ-a Varaždin u priopćenju koje potpisuje Marijan Kovačić.

Je li moralno i u skladu sa zakonom?

Prema tim podacima Varteks je, navodi se, u 2013 godini kroz poslovni rezultat iskazao ostvarenu dobit, dok je s druge strane državu – porezne obveznike te ostale vjerovnike stavio pred gotov čin ishodivši djelomičan otpis potraživanja u procesu predstečajne nagodbe.

– Samo da podsjetimo, država je otpisala cca 270 milijuna kuna na račun poreznih obveznika praktički prisilivši ostale vjerovnike na otpis dijela potraživanja. Nisu li se ta sredstva mogla dijelom iskoristiti da se namiri dio potraživanja vjerovnika ili da se ranije isplate zaostale plaće, koje su radnicima vraćene tek kada je realiziran kredit od ZABA-e i HBOR-a i praktički se krenulo u novi ciklus zaduživanja? Je li moralno i u skladu sa zakonom da se, s jedne strane, od države i poreznih obveznika, tj. vjerovnika traži oprost potraživanja, a s druge strane ostvaruje dobit? – pitaju se članovi GO HDZ-a.

Najavljuju da će pozorno pratiti razvoj događaja, posebice odluku Skupštine o “sudbini” 66 milijuna kuna dobiti.

– Iako ne možemo utjecati niti na odluke Uprave tvrtke, niti na odluke Skupštine, apeliramo na odgovorne da se novac uloži u daljnju proizvodnju i očuvanje radnih mjesta. Podatak da je Varteks prošlu godinu završio sa 66 milijuna kuna dobiti govori da prethodnih problema u biti više nema i da Uprava sada svu energiju može usmjeriti na daljnju proizvodnju i očuvanje radnih mjesta. Naša je odgovornost da pratimo situaciju u ime svih zaposlenih Varteksa, poreznih obveznika – građana te vjerovnika koji su lošim predstečajnim zakonom dovedeni u situaciju da se moraju odreći dijela svojih potraživanja, da bi spasili tvrtku te time ugrozili vlastito poslovno opstojanje. Snažno ćemo reagirati ako procijenimo da postoji i najmanja sumnja da se poslovanjem nakon predstečajne nagodbe stvaraju uvjeti za novi ciklus slijedeće predstečajne nagodbe i novi ciklus otpisa dugova a sve u korist privatnog vlasnika – dioničara Varteksa – navodi se u priopćenju GO HDZ-a.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje