Povežite se s nama

U fokusu

HDZ: Reformisti htjeli mijenjati dnevni red, a to im je očito bilo toliko važno da je samo 6 od 9 vijećnika glasalo

Objavljeno:

- dana

Na prozivke SDP-a i Reformista jučer je reagirao i županijski HDZ. Podsjetimo da je jučerašnja županijska Skupština protekla na rubu incidenta.

SDP: Vrijeme je da se divljaštvo Stričaka, koji je junak noćnog života, makne s dnevnog reda sjednica

Reformisti: O otimačini bolnice HDZ odbio i raspravljati, a Stričaku nove tužbe

HDZ-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poznato je da program rada Županijske skupštine Varaždinske županije donose vijećnici, što su u ovom mandatu dva puta i učinili, 30. studenoga 2021. za 2022. godinu te 29. studenoga 2022. za 2023. godinu. Navedeni programi su usvojeni jednoglasno, dakle podržali su ih svi županijski vijećnici, a prema tom dokumentu se sazivaju sjednice i predlaže dnevni red.

Na sjednici Predsjedništva Županijske skupštine 21. veljače 2023. godine, tijela kojeg čine Josip Križanić, Željko Posavec, Dragutin Kranjčec, Goran Kaniški, Robert Vugrin, Marijan Škvarić, Luka Zrinski i Ivan Čehok, dogovoreno je da se za iduću sjednicu pripremi izvješće o zdravstvu na području Varaždinske županije, o svim zdravstvenim ustanovama, a da u narednih tjedan do dva svi klubovi vijećnika mogu predlagati šprancu tog izvješća. Do današnjeg dana ni od jednog kluba nije stigao nikakav prijedlog.

Međutim, Klub vijećnika Reformista u međuvremenu podnosi prijedlog za dopunu dnevnog reda. Koliko im je bitno da prođe njihov prijedlog, najbolje govori podatak da se na današnju sjednicu od devet vijećnika odazvalo samo njih šest, odnosno trećina vijećnika njihovog Kluba nije bila spremna podržati tu dopunu dnevnog reda.

Što se tiče priopćenja SDP-a, razumijemo da su, po Čačićevom naputku, morali stati u obranu Reformista. Posjedovati devet stanova, dva poslovna prostora, dvije garaže, građevinsko zemljište, kuću s okućnicom je izniman uspjeh, ali postavlja se pitanje odakle gospodinu Bedekoviću sva ta imovina.

Potom, ako konkuriraš za radno mjesto za koje je potrebno tri godine staža u visokoj stručnoj spremi, to znači tri godine, a ne dvije godine, sedam mjeseci i nekoliko dana. Je li tako gđo Natalijo Martinčević?

Zatim, od tog i takvog SDP-a dan-danas ni „bu“ ni „mu“ o njihovom članu koji se javio za projektiranje zgrade Zavoda za javno zdravstvo s krivotvorenom dokumentacijom.

Stoga, ako ikoga čudi da stranka (SDP) koja se poziva na svoju socijalnu osjetljivost to štiti, neka se samo zapita: vode li gradski SDP osobe s dijagnozom?

U fokusu

FOTO „Hodači za život“ poslali poruku da život počinje od začeća, ali okupili se i oni koji drugačije gledaju na ljudska prava

Objavljeno:

- dana

Inicijativa “Hod za život” organizirala je danas svoje drugo okupljanje u Varaždinu. Lani se u baroknom gradu održao prvi “Hod za život”.

I članovi “Hoda za život” i kontraprosvjednici okupili su se kod Staroga grada pa prošetali središtem Varaždina.

-Želimo prenijeti jasnu poruku da je svaki život važan. Tražimo zakonsku zaštitu svakog ljudskog života od začeća do njegove prirodne smrti. Danas u Varaždinu očekujemo optimizam te želimo da svaki muškarac i svaka žena jasno čuju naše poruke da je baš svaki ljudski život važan. Danas su s nama djeca, mladi, obitelji, stari, muškarci, žene, a svi smo okupljeni oko činjenice da ljudski život započinje začećem, što je rekla i znanost – pojasnila je Silvija Soren iz Organizacijskog odbora varaždinskog “Hoda za život”. Dodala je da se “Hod za život” ove godine održava u ukupno 12 gradova, da pokret raste te da šire optimizam svakim gradom u kojem se okupe.

Ove godine u Varaždinu nije bila Željka Markić.

Dodajmo da su se neki iz “Hoda za život”, inicijative koja se “zalaže za svaki život”, osvrnuli na kontraprosvjed, komentirajući da oni “ni sami ne znaju što su”.

“Subota za slobodu”

Ne slažu se svi s inicijativom “Hod za život”.

Udruga mladih V.U.K. i njihovi istomišljenici u centru Varaždina su za vrijeme “Hoda za život” organizirali kontraprosvjed naziva “Subota za slobodu”.

Evo što je poručila Lea Labaš, predsjednica Udruge V.U.K.: “Prepoznali smo potrebu kontraprosvjeda “Hodu za život”. Želimo i ove godine poručiti da je Varaždin slobodan i otvoren grad te da ne želimo oduzimati žensku tjelesnu autonomiju, ženska prava, niti se vraćati u prošlost. Građanke i građani Varaždina uvijek su bili tolerantni i uključivi i želimo da tako ostane.”

Dodala je da bi zakonska zabrana prava na pobačaj značila ograničavanje prava na izbor i oduzimanje slobode ženama, stoga su se danas okupili pod sloganom “Subota za slobodu”.

Iz Udruge V.U.K. osvrnuli su se i na ljude koji danas ponovno kleče na glavnom zagrebačkom glavnom trgu te poručili da je svaka žena svoj duhovni vođa i da ne treba drugoga da ju vodi. Ideje za koje se okupljeni muškarci u Zagrebu zalažu, dodaju, vraćaju društvo u prošlost, doba kada su žene bile podređene, drugotne, sve protiv čega su se naše prethodnice godinama borile, a i još se bore, kako bi bile ravnopravne muškarcima i zauzele mjesto u društvu koje im pripada.

Nastavite čitati

U fokusu

Europska središnja banka upozorava na moguć kaotičan pad cijena nekretnina – što očekuje Hrvatsku?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijene nekretnina zadnjih godina snažno rastu, posebno u prošloj godini.

U srijedu je Europska središnja banka (ESB) upozorila na moguć kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni, jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, piše index.hr.

Hrvatska se u izvješću ne spominje direktno, ali su njeni građani svjesni situacije na tržištu. Mnogi se nadaju padu cijena nekretnina, iako Europska središnja banka (ESB) upozorava da bi to moglo dovesti do financijske krize.

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ESB.

U međuvremenu su cijene nekretnina sve više rasle, dijelom zbog samog APN-a, pa je upitno jesu li uopće svi oni koji su dobili subvenciju neto profitirali od programa. Činjenica je da se nekretnine danas manje priuštive prosječnom građaninu nego prije, a to se može dokazati.

Jasno je da se ne radi samo o subjektivnom dojmu građana, jer podaci jasno pokazuju kako je relativno teže danas zaraditi za kupnju kuće ili stana nego prije sedam godina.

Za komentar upozorenja Europske središnje banke (ESB) o mogućem kaotičnom padu cijena nekretnina u eurozoni u Indexu su se obratili agentu za nekretnine Sanjinu Rastovcu. On ne očekuje da će se u kratkom roku cijene u Hrvatskoj smanjiti.

“Poremećaji na tržištu nekretnina uvijek krenu od ekonomski najjačih država pa se kroz određeno vrijeme preliju na manje. Hrvatska je u specifičnoj situaciji iz više razloga, zbog kojih se ne očekuje krah tržišta. Krajem prošle godine se osjetio pad potražnje i taj trend se nastavio početkom 2023. godine. Trenutni pad nije dovoljno velik da bi izazvao pad cijena jer je i dalje višestruko veća potražnja od ponude. Očekivanja su da će do kraja godine rast cijena stati i da će doći do stabilizacije te eventualno korekcije cijena lošijih, starijih nekretnina”, prognozira Rastovac.

Za pad cijena će Hrvati očito morati pričekati ozbiljnu krizu, ali onda će nastati problem rasta nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje