Povežite se s nama

Život i društvo

HEP: Bez struje je bilo 5000 korisnika u Varaždinskoj županiji, na terenu 50 radnika, pa električnu energiju nema još njih 300

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

HEP smo pitali o nestanicima struje koji na području zapada Varaždinske županije nije bilo od ponedjeljka, 23. siječnja, poslijepodne.

Dio razloga zašto nije bilo struje smo već jučer pojasnili, a sada uz iz HEP-a oznijeli dodatne detalje.

>> Dijelovi Ivanca i nekoliko okolnih naselja bez struje jer su se stabla srušila na dalekovod, danas problem neće biti riješen

Na području zapadnog dijela Varaždinske te sjevernog dijela Krapinsko zagorske županije na kojem se nalazi distribucijska mreža HEP ODS-a Elektre Varaždin, u ponedjeljak, napadala je velika količina mokrog snijega koji je prouzročio brojne kvarove na dalekovodima i zračnoj niskonaponskoj mreži.

– Kvarovi su uglavnom uzrokovani rušenjem drveća na vodiče, a koja nisu unutar trase prosjeke, kao i zbog pucanja vezova i izolatora pod teretom snijega. Na više dionica dalekovoda kvarovi su se ponavljali kroz cijeli dan, svaki put na drugom mjestu. Broj kvarova povećao se u popodnevnim i večernjim satima s padom temperature i sve većom količinom padalina. Od značajnijih kvarova izdvaja se kvar na dalekovodu Prigorec gdje je došlo do pada dvaju stabala na magistralni dalekovod na nepristupačnom mjestu. Kvar se dogodio u 15:08 sati, a nakon što je lociran, utvrđeno je da se ne može popraviti na siguran način uslijed slabe vidljivosti i daljnjeg pucanja granja i drveća u šumi – objasnili su iz HEP-a.

Morali su čekati do današnjeg utorka ujutro da na siguran način pošalju djelatnike na teren.

– Radovi na otklanjanju kvara nastavljeni su odmah u utorak ujutro te se tijekom dana očekuje otklanjanje kvara. Sljedeći značajan kvar dogodio se na dalekovodu Vrbno u 17:35 sati, gdje su stabla potrgala vodiče na više mjesta te se također očekuje normalizacija napajanja sredinom dana. Značajniji prekidi dogodili su se i na dalekovodima Golubovec, Trakošćan, Bednjansko podgorje, Vulišinec, Viletinec, Zalužje, Brdo Očura i Pleš Dravinski. Nakon otklanjanja kvarova na srednjenaponskim dalekovodima pristupit će se sanaciji niskonaponskih mreža za koje još nemamo potpune informacije o razmjeru nastalih šteta. Na otklanjanju kvarova u ponedjeljak je radilo 20 ljudi raspoređenih u pet timova, a na otklanjanju neodgodivih kvarova rad je trajao do jutarnjih sati. U utorak su u radove na otklanjanju kvarova uključeni svi raspoloživi radnici iz drugih organizacijskih jedinica Elektre Varaždin te trenutno na terenu radi oko 50 ljudi. Broj korisnika koji je kraće vrijeme bio bez struje se procjenjuje na 5000, a trenutno je oko 300 korisnika bez električne energije – završili su iz HEP-a.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje