Povežite se s nama

U fokusu

HERA Habušu: Još smo vas 2014. upozorili da ne ugovarate promjenjive cijene, obratite se nadležom sudu!

Objavljeno:

- dana

OČITOVANJE O AFERI TERMOPLIN

I dok je nezavisni vijećnik Zlatan Avar prošli tjedan Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu predao kaznenu prijavu zbog afere Termoplin, u Grad Varaždin je stiglo očitovanje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Iz HERA-e su gradonačelniku Goranu Habušu poručili da se obrati nadležnom sudu ako smatra da su povrijeđena bilo kakva ugovorena prava! 

Podsjećamo, u dopisu HERA-i je potvrdio da je Termoplin u 2014. i 2015. gradskim tvrtkama i ustanovama plin fakturirao po prosječno 30 posto višim cijenama nego što je ponudio u postupku javne nabave. Sada su mu i iz HERA-e pismeno potvrdili da za rješavanje takvih sporova oni nisu nadležni te su ga uputili da to riješi na sudu.

“Upozorili smo vas još 2014.”

Termoplin nije sukladno ugovoru iz 2015. korisnike unaprijed pisano obavijestio o promjeni cijene, a Habuš je i za to zatražio očitovanje. Iz HERA-e su bili vrlo jasni: opskrbljivač je sukladno Općim uvjetima opskrbe plinom o svakoj promjeni uvjeta o opskrbi dužan obavijestiti krajnje kupce, i to 30 dana prije početka primjene novih uvjeta!

Nije to sve. Iz HERA-e su podsjetili Habuša da su mu vrlo jasno odgovorili još u siječnju 2014. Tada je od njih zatraženo da se provjeri je li troškovnik za postupak javne nabave usklađen s odredbama tada važećih podzakonskih akata. „U odgovoru smo vam posebno skrenuli pažnju na izričaj „Cijene su promjenjive suglasno zakonskim i podzakonskim aktima“ navodeći da nije dovoljno precizan i može dovesti do zavaravajućih ponuda. Posebno smo predložili da se u troškovniku traži fiksna kranja cijena za određeno razdoblje ili da se odredi formula i uvjeti po kojima se krajnja cijena može mijenjati“, piše u očitovanju HERA-e.

– Sada je potpuno jasno da je HERA prije više od dvije godine skrenula pažnju aktualnoj gradskoj vlasti na probleme koji bi mogli nastati zbog formulacije o promjenjivim cijenama u natječajnoj dokumentaciji. Upozorili su ih da troškovnik nije dovoljno precizan i da može dovesti do „zavaravajućih ponuda“, što se pokazalo itekako točnim. Gradska vlast je ta upozorenja ignorirala, što je dovelo do toga da je gradski proračun ostao bez značajnih sredstava – komentirao je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a.

“Ovo je žalosno”

Upozorava da je iz HERA-inog očitovanja jasno da je sporna bila već formulacija u dokumentaciji za nadmetanje, a to je  gradonačelnik kao odgovorna osoba u Gradu Varaždinu ignorirao.

– Nakon očitovanja HERA-e bilo bi krajnje vrijeme da prizna svoju odgovornost u cijelom slučaju. Neumjesno i nevjerodostojno bi bilo da krivnju i dalje pokušava prebacivati na pročelnike, ravnatelje gradskih ustanova i direktore tvrtki. Zar nije žalosno da je HERA gradonačelniku ukazala da nije oni nisu nadležni za rješavanje sporova, te da bi u konkretnom slučaju Grad trebao pokrenuti sudski postupak protiv društva Termoplin? Dakle, sugeriraju novi sudski postupak i to protiv tvrtke čiji je Grad većinski vlasnik! Doista žalosno i apsurdno – ustvrdio je Habijan.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje