Povežite se s nama

Međimurje

Hipijevke nafrkale jointe pa iskoristile muškarce

Objavljeno:

- dana

REKORDNI SERJOJNSKI FAŠNIK

Sudionici maskiranih povorki iz zemlje i inozemstva postali su pravi nomadi te ih je put u nedjelju doveo u Mursko Središće.

Grad na Muri ove godine ugostio je više od 400 maškara, čime su srušeni svi rekordi tradicionalnoga “Serjojnskog fašnika“.

S njima nema šale

Šesnaest maskiranih grupa pristiglih iz Slovenije, Varaždinske i Međimurske županije prvo se utaborilo u Frankopanskoj ulici, gdje im je osiguran tzv. “visoki start“. Maskirana povorka se potom, predvođena Mažoretkinjama Grada Preloga i domaćim “Pleh boysima“, spustila prema Trgu braće Radić, prepunom znatiželjnika. Dio fašničara odlučio je vrijeme do predstavljanja na pozornici kratiti grljenjem i bratimljenjem. U tome su najuporniji bili “Koranti demoni“ iz Videma kod Ptuja. Riječ je o dlakavim muško-ženskim spodobama koje su usput hvatale svoje žrtve u publici. Apetit im je ovog puta bio usmjeren prema vlasnicama visokih potpetica… Sve to nemoćno je promatrao gradonačelnik Dražen Srpak, koji nam je priznao da s maškarama nema šale. 

– Jedan sam od onih koji u djetinjstvu nisu propuštali maškaradu i dobro je da se tradicija očuvala. Dok traje manifestacija – ne kalkuliram, i ključ grada ću bez problema ustupiti fašničarima – rekao je Srpak, kojeg su ubrzo okružila “djeca cvijeća“. Riječ je o dvadesetak veseljaka koji imaju svoju koloniju u Sv. Jurju na Bregu. – Nemamo pojma koliko nam je zapravo godina. Nafrkale smo jointe i zatrle naše muškarce čim je “cvijeće naraslo“. Zato su došli u manjini, kao trutovi k svojim pčelicama. Povorka je velika i bude se tu za nas našlo dovoljno žalaca – uvjeravala nas je smeđokosa hipijevka. Pravu euforiju i frenetičan pljesak zaslužio je glasnogovornik fašničara, samoprozvani Mr. Krampsi, koji je obećao da će pokrenuti svijet barem 2 posto nabolje. – Muru ćemo natjerati da zajedno sa Središćem poteče uzvodno prema Njemačkoj. Dobro smo počeli voditi grad, ako nam nešto pođe po zlu, vratit ćemo zlatni ključ gradonačelniku i nikome ništa – diplomatski je okupljenima poručio maskirani PR-ovac.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec otvorio javni poziv za financiranje programa i projekata u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec je raspisao javni poziv za prikupljanje prijedloga za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima u 2023. godini za područja kulture, tradicijske kulture i umjetnosti. Predmet javnog poziva je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata svih korisnika Proračuna Grada Čakovca.

Samo iznimno će se financirati projekti i programi koji nisu prijavljeni na ovaj javni poziv i to isključivo oni čije planiranje i projektiranje zbog objektivnih razloga nije bilo moguće realizirati u vrijeme raspisivanja poziva.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći iznos je 200.000 kuna. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše tri projekta ili programa.

Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2022. godine, a udruge mogu prijaviti projekt za sljedeća područja: izdavačka djelatnost, organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, projekti i programi ustanova u kulturi, promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi i javne manifestacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje