Povežite se s nama

Međimurje

Hipijevke nafrkale jointe pa iskoristile muškarce

Objavljeno:

- dana

REKORDNI SERJOJNSKI FAŠNIK

Sudionici maskiranih povorki iz zemlje i inozemstva postali su pravi nomadi te ih je put u nedjelju doveo u Mursko Središće.

Grad na Muri ove godine ugostio je više od 400 maškara, čime su srušeni svi rekordi tradicionalnoga “Serjojnskog fašnika“.

S njima nema šale

Šesnaest maskiranih grupa pristiglih iz Slovenije, Varaždinske i Međimurske županije prvo se utaborilo u Frankopanskoj ulici, gdje im je osiguran tzv. “visoki start“. Maskirana povorka se potom, predvođena Mažoretkinjama Grada Preloga i domaćim “Pleh boysima“, spustila prema Trgu braće Radić, prepunom znatiželjnika. Dio fašničara odlučio je vrijeme do predstavljanja na pozornici kratiti grljenjem i bratimljenjem. U tome su najuporniji bili “Koranti demoni“ iz Videma kod Ptuja. Riječ je o dlakavim muško-ženskim spodobama koje su usput hvatale svoje žrtve u publici. Apetit im je ovog puta bio usmjeren prema vlasnicama visokih potpetica… Sve to nemoćno je promatrao gradonačelnik Dražen Srpak, koji nam je priznao da s maškarama nema šale. 

– Jedan sam od onih koji u djetinjstvu nisu propuštali maškaradu i dobro je da se tradicija očuvala. Dok traje manifestacija – ne kalkuliram, i ključ grada ću bez problema ustupiti fašničarima – rekao je Srpak, kojeg su ubrzo okružila “djeca cvijeća“. Riječ je o dvadesetak veseljaka koji imaju svoju koloniju u Sv. Jurju na Bregu. – Nemamo pojma koliko nam je zapravo godina. Nafrkale smo jointe i zatrle naše muškarce čim je “cvijeće naraslo“. Zato su došli u manjini, kao trutovi k svojim pčelicama. Povorka je velika i bude se tu za nas našlo dovoljno žalaca – uvjeravala nas je smeđokosa hipijevka. Pravu euforiju i frenetičan pljesak zaslužio je glasnogovornik fašničara, samoprozvani Mr. Krampsi, koji je obećao da će pokrenuti svijet barem 2 posto nabolje. – Muru ćemo natjerati da zajedno sa Središćem poteče uzvodno prema Njemačkoj. Dobro smo počeli voditi grad, ako nam nešto pođe po zlu, vratit ćemo zlatni ključ gradonačelniku i nikome ništa – diplomatski je okupljenima poručio maskirani PR-ovac.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje