Povežite se s nama

Kultura

Hit iz pera Denisa Peričića: Krešimir Mišak u Varaždinu predstavlja Tesline “Vizionarske misli“

Objavljeno:

- dana

OVOG ČETVRTKA U KNJIŽNICI

Godinu dana nakon svoje zbirke priča „Techno gost“, varaždinski književnik Denis Peričić javnosti će predstaviti svoj novi projekt: riječ je o knjizi „Vizionarske misli“ Nikole Tesle u izdanju nakladničke kuće „Šareni dućan“ iz Koprivnice.

Predstavljanje će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu u četvrtak, 30. studenoga, s početkom u 19 sati.

Denis Peričić je iz izvornih, autentičnih i autoriziranih Teslinih članaka i intervjua izabrao, s engleskoga jezika preveo i priredio najzanimljivije misli velikog znanstvenika. Tako su prvi put u jednoj knjizi objedinjene najvažnije misli Nikole Tesle o najrazličitijim temama: vlastitim pronalascima i znanstvenim spoznajama, budućnosti, idejama i neostvarenim zamislima, Bogu, vjeri i duhovnosti, Americi i Europi, navikama i stimulansima, ženama, higijeni, novcu, hrani, politici, ratu i miru, djetinjstvu i mladosti, obitelji i porijeklu te drugim slavnim ljudima.

– Neobično je što se, kako zanimanje za Teslu sve više raste, o njemu ponajmanje govori na temelju njegovih vlastitih misli. Stekao bi se čak dojam da je Tesla malo toga napisao, da nije bio toliko vičan peru koliko konkretnom djelovanju, a istina je sasvim suprotna. Tesla je, naime, bio iznimno plodan pisac, a njegova ostavština, velikom većinom napisana na engleskom jeziku, još je uvijek slabo poznata čak i na prostorima iz kojih je potekao. Zato sam se odlučio prirediti ovaj mali i ilustrativni, dakle tek pregledni izbor Teslinih misli, kako bih ga predstavio isključivo njegovim riječima – ističe Denis Peričić.

Posebna zanimljivost knjige su dijelovi koji nisu morali biti prevođeni: riječ je o izvadcima iz Tesline korespondencije, primjerice s njegovim ujakom Pajom Mandićem, koji je živio u Varaždinu i kojega je Tesla 1892. godine, kao već slavni znanstvenik, posjetio u našem gradu.

Uz Denisa Peričića kao prevoditelja i priređivača, o knjizi „Vizionarske misli“ Nikole Tesle (i mnogim kontraverzama vezanima uz Teslu) govorit će Krešimir Mišak, urednik i voditelj čuvene emisije HTV-a „Na rubu znanosti“ i autor sedam knjiga o srodnim temama. Nazočnima će se obratiti i Josip Novak, glavni urednik Regionalnog tjednika. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Kultura

FOTO U tijeku je obnova podrumske scene „Zvonimir Rogoz“ varaždinskog HNK-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u tijeku su radovi na uređenju podrumske scene „Zvonimir Rogoz“.

Naime, u okviru obnove pozornice odvijaju se građevinsko-obrtnički i elektroinstalaterski radovi uređenja prostora i zvučne zaštite scene.

Prema riječima rukovoditelja tehnike Borisa Arsenića, završetak građevinsko-obrtničkih radova očekuje se početkom studenoga, a u sljedećoj fazi nabavit će se i ugraditi moderna rasvjeta te zvučna oprema koja odgovara najvišim standardima suvremenih kazališnih produkcija.

Projekt obnove scene „Zvonimir Rogoz“ sufinanciraju Grad Varaždin u iznosu od 500.000 kuna te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u istom iznosu.

Zasebna cjelina

Radove su obišli gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, intendantica varaždinskog HNK-a Senka Bulić i Boris Arsenić.

– Podrumska scena „Zvonimir Rogoz“ jedinstvena je u Hrvatskoj zbog svoje intimne atmosfere i bliske interakcije glumaca i publike, zato je izuzetno vole i glumci i gledatelji. I osobno sam oduvijek volio ovdje doći na predstave jer imate osjećaj kao da se radnja odvija u vašem dnevnom boravku i doživljaj je izvrstan. Tu posebnost našeg kazališta moramo znati iskoristiti, čuvati je i unaprijediti. Prije nekoliko desetljeća, 70-ih godina, ovdje je bila i diskoteka i izmjenjivali su se različiti sadržaji, a danas je poznata po komornim predstavama, koncertima i društvenim događanjima. Ovom obnovom izoliramo je od velike scene, ona postaje zasebna cjelina kazališta, tako da će se u isto vrijeme moći koristiti i jedna i druga pozornica – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Istaknuo je pritom da se obnova odvija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

– Zbog velikog povećanja cijena građevinskih radova, rebalansom smo morali osigurati još 100.000 kuna kako bi se ti radovi mogli završiti, a bit će nam potrebno još sredstava za drugu fazu – postavljanje rasvjete i ozvučenja. Svakako trebam spomenuti i zahvaliti Ministarstvu kulture i medija na pomoći i podršci u cjelokupnoj obnovi našeg kazališta, kao i scene „Rogoz“. Varaždinsko kazalište je to zaslužilo i vjerujem da će glumci, izvođači, kao i gledatelji te posjetioci biti zadovoljni – dodao je Bosilj.

Nastavite čitati

Kultura

Petoga dana Varaždinskih baroknih večeri glazba od hrvatskog do turskog baroka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncertom ansambla Izmir Barok i u Varaždinu je u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske.

Publici u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a članovi ansambla, koji su osnovali članovi Državne opere u Izmiru i koji je najznačajniji po tome što je prvi u Turskoj počeo koristiti glazbala iz razdoblja baroka i primjenjivati baroknu izvodilačku praksu, poklonili su koncert pod nazivom „Glazba europskih i osmanskih dvorova“, objedinivši tako osmansku glazbu koja se njegovala u urbanim sredinama s djelima Vivaldija, Purcella i Monteverdija.

– Kulturne veze između Hrvatske i Turske su dobre i drago nam je da imamo prigodu biti partneri Varaždinskim baroknim večerima i što možemo predstaviti festivalskoj publici ovim koncertom i baroknu glazbu iz Turske – istaknuo je Nj. E. Mustafa Babür Hızlan, veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj, dodavši da je ovo i jedinstvena prilika da se vide i poslušaju stari instrumenti.

Varaždinske barokne večeri predstavljanjem zemalja partnera, ali i ovakvim kulturnim vezama pružaju priliku ljubiteljima glazbe da otkriju i baroknu glazbu iz drugih zemalja.

– Ono što je zanimljivo je to da je otomanski dvor naručivao skladbe europskih skladatelja, ali i kod njih je bilo popularno u to barokno vrijeme skladati mini opere ili skladbe s opernom tematikom. Imali smo na festivalu već Pera ansambl, poznat barokni ansambl koji potječe iz Turske, a suradnju nastavljamo s nizom opernih festivalskih produkcija, od kojih je prva već na rasporedu ove festivalske godine, i to 4. listopada kada se sprema program „Sultani u operi“. Imamo sjajnu suradnju s Turskim kulturnim institutom koju nastavljamo i nagodinu kada će biti obilježeno stoljeće Republike Turske i u Varaždinu i razvijamo tako kulturne veze – najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

U crkvi Sv. Florijana u Varaždinu pete festivalske večeri nastupio je ansambl Responsorium programom Hrvatska glazbena baština.

– Izabrali smo dio skladbi iz opusa Hieronimusa Talonusa Polensisa, rodom Puljanina koje nisu nanovo otkrivene, ali nekako nisu bile u javnosti toliko izvođene zadnjih nekoliko godina – istaknuli su u ansamblu koji se posvetio istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara 17. stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine, a za svoj je muzikološki rad i izvodilački domet ansambla 2019. godine nagrađen nagradom Ivan Lukačić na 49. Varaždinskim baroknim večerima.

Sinoć su koncerti održani i u Ludbregu, gdje je nastupio Iberian Baroque Ensamble, a Trio Corrente u Križevcima.

U srijedu, 28. rujna, u 18 sati u bivšim prostorima knjižnice u zgradi varaždinskog kazališta bit će predstavljeni notni zapisi Hrvatske glazbene baštine na 52. Varaždinskim baroknim večerima, dok je u 20 sati na festivalskom rasporedu izvedba velebne Bachove „Muke po Mateju“ u povodu 25. godišnjice osnivanja Varaždinske biskupije u varaždinskoj Katedrali.

Varaždinske barokne večeri danas gostuju i u Virovitici te Krapini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje