Povežite se s nama

U fokusu

Hižak (HSS) će podržati Habuša zbog popravka krova na zgradi koja treba biti ispražnjena?!

Objavljeno:

- dana

ZAČUĐUJUĆI AMANDMANI NA PRORAČUN

Iako je bilo za očekivati da će varaždinski gradski vijećnici, posebno oni koji su stalno kritizirali rad gradske vlasti, amandmanima na prijedlog proračuna za 2016. pokušati preusmjeriti sredstva za rješavanje ozbiljnijih problema, to je zasad izostalo.

Objavljena su četiri amandmana, od čega onaj HSS-ovog vijećnika Mladena Hižaka predstavlja najveće iznenađenje.

Naime, predlaže da se osigura dodatnih 100.000 kuna za popravak krova i stolarije na zgradi Utočišta za žrtve obiteljskog nasilja Sveti Nikola.

U novi objekt Utočišta uložene tisuće kuna

Utočište djeluje u zgradi koja jest u lošem stanju, ali se još prije četiri godine trebalo preseliti u novi objekt u koji su uložene tisuće kuna! Prvi put je preseljenje bilo najavljeno za proljeće 2011. godine, nakon što je Grad renovirao novi objekt zahvaljujući donaciji od 30.000 američkih dolara iz Lionsove fondacije.

Od tada do danas kao da je vrijeme stalo, a nije pomoglo ni to što su 2013. osnivačka prava u omjeru 50 prema 50 posto prenesena na Grad Varaždin i Varaždinsku županiju.

Pomaka nije bilo iako je gradonačelnik Habuš te 2013. izjavio da će se Dom „uskoro preseliti na novu lokaciju“.

Prošle godine je opet bilo najavljeno da će se ishoditi sva potrebna dokumentacija, no novi objekt i dalje zjapi prazan: u godinu dana u Gradu Varaždinu su uspjeli shvatiti samo to da zahtjev za izdavanje potrebnog rješenja ne trebaju predati oni, nego Utočište!

S obzirom na takvu situaciju, nije jasno zašto je HSS-ov Mladen Hižak zatražio dodatnih 100.000 kuna za propravak objekta koji bi, prema najavama iz Grada, trebao biti ispražnjen.

Kritizirao, a sada traži alibi?

No, što se krije iza tog amandmana, jasnije je kada se sadržaj poveže s kuloarskim pričama, prema kojima je HSS-ovac odlučio podržati Habušev proračun. Međutim, dosad je kritizirao gradsku vlast, posebno zbog nerješavanja baliranog otpada za koji Habuš ni u novom proračunu ne nudi realno rješenje.

Stoga je navodno, i to uz podršku Glavnog odbora gradskog HSS-a, odlučio podnijeti amandman koji će gradonačelnik prihvatiti, pa bi to bilo opravdanje za njegovu podršku proračunu.

Neslužbeno se može čuti da će HSS radije podržati gradsku vlast koju su kritizirali, nego riskirati prijevremene izbore i loš izborni rezultat.

I dok Hižak prije sjednice Gradskog vijeća nije htio reći kakav će stav imati prema proračunu, nezavisni vijećnik Marijan Cingula, još veći kritičar gradske vlasti, potvrdio je da će proračun podržati. Iako je to izazvalo nevjericu, Cingula je barem – ma koliko njegovi argumenti bili neuvjerljivi – javno potvrdio kako će glasovati.  

Ako Hižak namjerava podržati proračun, a ne želi iznijeti prave razloge, bilo bi za očekivati da se ne skriva iza dvojbenog amandmana, nego da barem smisli neku realniju izmjenu proračuna. Kako će glasovati, vidjet će se u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje