Povežite se s nama

Kultura

HNK u Varaždinu: počela je obnova gledališta, a uskoro dolaze i daske iz Kanade

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije, održanoj 3. veljače povodom predstavljanja nove predstave „Enigmatske varijacije“ Erica-Emmanuela Schmitta u varaždinskom HNK-u, intendantica HNK Jasna Jakovljević tom je prilikom otkrila novosti o obnovi Kazališta koja je trenutno u tijeku.

>>Premijera nove predstave u HNK-u: „Ovo je jedna od najzanimljivijih duo drama u zadnjih 25 godina“

Naime, obnova Kazališta je trenutno, kaže, u završnoj fazi.

– Daske za pozornicu dolaze iz Kanade 20. travnja. One će stajati na našoj pozornici nekih mjesec do mjesec i pol dana da se adaptiraju na zrak Kazališta u kojem će biti „udomljene“, a u međuvremenu smo, uz rad na premijerama i predstavama, počeli obnovu gledališta koja stoji 750.000 kuna – govori Jakovljević.

Daske će se postavljati u ljetnim mjesecima, odnosno s tim će se radovima početi krajem svibnja, kada HNK planira i tri premijere, ali na vanjskim prostorima, otkrila je intendantica varaždinskog HNK-a.

Dodaje da se koriste svi prostori, pa je tako u tijeku rad na jednoj premijeri u koncertnoj dvorani, dok velika pozornica čeka obnovu koja će biti završena u ljetnim mjesecima.

– Uzbuđena sam i moram reći da su se velike hrvatske firme uključile u obnovu. Upravo smo dobili jednu veliku donaciju, čelik za cijelu pozornicu. Naši arhitekti su primijetili da, kada se pozornica otvara, ona je potpuno neravna, što znači da se u prošloj adaptaciji, koja je bila prije 50-60 godina, radilo segmentno. Firma Matrix je to razaznala i ja sam presretna. Odvija se sastanak s Končarom, a u obnovi podesta sudjelovala je i tvrtka Tehnix – zadovoljna je Jakovljević.

>>FOTO Varaždinsko HNK dobiva suvremenu pozornicu: započela ugradnja triju podiznih platformi

Podsjetimo, Kazalište će tom obnovom dobiti nekoliko odvojenih scena. Scena Rogoz postaje samostalna scena koja će raditi neovisno o velikoj sceni, a postojat će mogućnost i da se operna i dramska scena promijene u jednom danu.

Cijela organizacija HNK u Varaždinu bit će drukčija, rekla je Jakovljević, zahvalivši se ujedno svima koji su prepoznali potrebu i pomogli tijekom svih 15 godina koliko obnova traje.

– Bilo je tu puno ljudi, mi ćemo se svima jednom pločom zahvalnicom zahvaliti, svih ćemo se sjetiti i reći „hvala“ – poručila je intendantica.

Kultura

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” održao jubilarni koncert uz 45 godina djelovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” osnovan je u Čakovcu 1975. godine, a od 1982. godine nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih skladatelja rodom iz Čakovca.

Otada do danas u zboru je pjevalo oko 550 pjevača – amatera koje povezuje ljubav prema glazbi. Povodom obilježavanja 45. godina djelovanja i Dana Grada Čakovca, u Centru za kulturu Čakovec 26. svibnja održali su veliki koncert kojim su oduševili publiku.

Redovito nastupaju na natjecanjima zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, međunarodnim natjecanjima, Varaždinskim baroknim večerima, te bilježe mnoga gostovanja u zemlji i inozemstvu. Zbor je dobitnik dviju Zlatnih plaketa HSK, triju Srebrnih plaketa HSK, Zlatne plakete na 7. Natjecanju zborova u Zagrebu 2004. godine te Srebrnih plaketa na Natjecanju zborova u Zagrebu.

Na međunarodnom planu, zbor je osvojio Zlatnu diplomu na natjecanju zborova u Budimpešti 2003. godine, dvije Zlatne diplome na natjecanju zborova u Linzu 2007. godine u kategoriji sakralne glazbe i kategoriji mješovitih zborova, Srebrnu diplomu na natjecanju zborova u Italiji 2006. godine, te srebrnu olimpijsku medalju na Olimpijadi zborova u Bremenu 2004. godine u konkurenciji ponajboljih amaterskih zborova svijeta.

Za zapažene rezultate u zemlji i inozemstvu te njegovanje kulturne baštine Međimurja i Hrvatske, nagrađeni su najvišim priznanjima Grada Čakovca i Međimurske županije, a snimili su i dva CD-a. Unutar zbora uspješno djeluju ženski i muški vokalni sastav. Zborom je od samog osnutka, gotovo 30 godina, dirigirala i bila njegova umjetnička voditeljica Dragica – Karolina Šimunković, prof. Od početka 2005. godine Zbor vodi Senka Bašek – Šamec kao dirigentica i umjetnička voditeljica.

Uz članove Zbora „Josip Štolcer Slavenski“, nastupile su mezzosopranistica Blanka Tkalčić i sopranistica Tamara Korunek uz klavirsku pratnju Danijela Ota.

Obilježavanje jubileja bila je prilika da se zahvali dugogodišnjim članovima Zbora: za 35 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u Zboru priznanja su primili Davor Franić i Petrana Sabolek, za 30 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru Blaženka Hunjadi-Bašek, za 25 godina Senka Bašek, Marija Žnidar, Alois Stipetich-Godenzi, Ivica Mikolaj i Nikola Mustač, za 20 godina Renata Lovrek, Tanja Mikolaj, Višnja Smilović i Slavica Crnčević, za 15 godina Klementina Vodušek, a za 10 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru Mario Jagec, dok su Maja Baksa i Ivan-Goran Herman priznanje dobili za 10 godina pjevanja u zboru, a uz Ivicu Mikolaja i za djelovanje u Kazališnoj družini “Štolcer”.

Dejanu Buvaču uručeno je priznanje za 40 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u Zboru te 30 godina obavljanja funkcije tajnika zbora. Jedan je od osnivača KD “Štolcer” te je njezinim članom od samog početka, odnosno 2009. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Učenici Glazbene škole i Varaždinski komorni orkestar pripremaju pravu glazbenu poslasticu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a u srijedu, 1. lipnja, moći će se predstaviti zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu, i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

Učenici svake godine imaju priliku nastupati na kraju Varaždinskih baroknih večeri uz glazbenike Varaždinskog komornog orkestra na kojem izvode stilski određen repertoar, dok je na ovom nadolazećem koncertu biranje skladbe prepušteno odabiru mentora i učenika, što učenicima pričinjava izrazito veselje.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Stoga ne propustite nastup mladih talenta u srijedu, 1. lipnja 2022. godine, u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje