Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu najavilo je prvu on-line premijeru predstave nastale tijekom izolacije u vrijeme epidemije koronavirusa, i to od ideje do realizacije.

Radi se o predstavi “Lica u izolaciji”, a premijera je u subotu, 30. svibnja. Točno vrijeme i link za gledanje predstave bit će objavljen na stranicama UO Gllugl i stranicama HNK u Varaždinu.

Autorski je to projekt Nikše i Filipa Eldana u koprodukciji HNK u Varaždinu i Umjetničke organizacije Gllugl.

“Lica u izolaciji” je projekt koji istražuje granice kazališta u vremenima društvenih restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Iako je uvođenjem posebnih mjera gotovo prekinuto svako kazališno djelovanje, to ne znači da se tzv. kazalištarci mogu s tim pomiriti. Prije svega, onemogućeno im je iznošenje svoje velike ljubavi, jer češće se radi o pozivu, a ne o klasičnom poslu, a time i onemogućeno zarađivanje prijeko potrebnih sredstava za život. Posebno rizična podskupina ove zajednice su honorarci/paušalci. Oni su doslovno dovedeni u položaj borbe za goli život, elementarna egzistencijalna pitanja došla su na dnevni red (stanovanje, prehrana, dignitet…).

Projekt “Lica u izolaciji” osmišljen je upravo da pruži priliku toj najugroženijoj skupini da se izrazi i da se dovede u priliku ponovno osiguravati sredstva za život. Osim toga, ovaj projekt ima i ravnopravnu tendenciju istraživačkog djelovanja.
Ovom predstavom autori nastoje tragati za organskim jezikom kazališta u digitalnom svijetu (igralištu). Prepreke su velike, ali možda i premostive. “Lica u izolaciji” uzima poznate dramske likove i glumce u novonastaloj globalnoj situaciji te ih zajedno vodi na to novo digitalno igralište.

Komentari

Komentara