Povežite se s nama

Kultura

HNK u Varaždinu: u petak i subotu na rasporedu je predstava Ksenije Krčar „Skriveno“

Objavljeno:

- dana

U petak i subotu, 29. i 30. listopada, u 19 sati i 30 minuta na velikoj sceni u varaždinskom HNK-u na rasporedu je diptih predstava Ksenije Krčar „Skriveno“.

Predstava utemeljena na pričama „Sredni Vashtar“ i „Gabriel-Ernest“ znamenitog britanskog majstora kratke priče, H.H. Munroa Sakija, na površinu izvlači mračne tajne dviju naizgled uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivene duboko ispod debelih slojeva uglađenih manira, dobrog odgoja i krutih društvenih pravila.

„Skriveno“ slijedi put otvoren hit-predstavom „Horor diptih“ iz 2019. godine.

Dramatizacijom su dva kratka naslova pretvorena u zanimljive kazališne priče koje vrckavo, kroz jezu, humor, dramu i tragediju, dodiruju teme disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih i danas, kao i u vrijeme kada je o njima, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pisao Saki.

Dramatizacija: Ksenija Krčar
Redateljica: Ksenija Krčar
Scenograf: Leo Vukelić
Skladatelj: Vid Novak Kralj
Kostimografkinja: Žarka Krpan

Teatar sjena: Nikša Eldan i Filip Eldan

Video: Damir Chytil

Igraju:

(Sredni Vashtar): Nikša Eldan, Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Zdenko Brlek;

(Gabriel-Ernest): Filip Eldan, Barbara Rocco, Karlo Bernik, Robert Španić, Ljiljana Bogojević

Više informacija o predstavi dostupno je na internetskim stranicama HNK-a.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajni Kazališta.

Kontakt blagajne: 042 200-250; [email protected]

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje