Vikend je mnogima jedino vrijeme kada se mogu opustiti uz ono što vole. Za neke je stoga komedija „Gospon lovac“, koju besplatno mogu pogledati zahvaljujući HNK-u Varaždin, pravi pogodak.

Riječ je o djelu Georgesa Feydeaua iz 2017. godine, za prijevod je zaslužan Vladimir Gerić, a adaptaciju Božidar Violić. Komediju možete pogledati klikom na OVDJE.

Redatelj: Tomislav Pavković

Scenografkinja: Marta Crnobrnja

Kostimografkinja: Irena Sušac

Uloge:

PUSSKARSKY: Robert Plemić

FELLER: Jan Kerekeš

KRAMARIĆ: Ivica Pucar

PUBA: Karlo Mrkša

RUKAVINA, policijski agent: Darko Plovanić

AGENTI: Filip Eldan i Nikša Eldan

MELITA: Hana Hegedušić

BARUNICA BORELLI: Barbara Rocco

LJUBICA: Beti Lučić

“Gospon lovac”, kongenijalna adaptacija prevoditelja Gerića i redatelja Violića komada “Idem u lov!” francuskog komediografa Georgesa Feydeaua (1862-1921.) rezultirala je antologijskom predstavom hrvatskog glumišta u izvedbi “Teatra u gostima”. Tekst dominantno temeljen na motivima bračne nevjere, pokušajima da se ista upriliči i od tih pokušaja neodvojivog i kontinuiranog laganja, stvara fascinantno preciznu mrežu odnosa sazdanih na zabunama, višku/manjku informacija, mrežu minuciozno i geometrijski osmišljenu do najmanjih detalja, toliko karakterističnu za ovog pisca. Ta mreža odnosa formira briljantni komički zaplet i dovodi ova dramska lica u situacije u kojima se zasigurno nitko ne bi volio naći, a za gledatelja one postaju izvor perpetuirane napetosti koja svoje otpuštanje, svoj odah želi pronaći u smijehu. Značajnu će ulogu pritom odigrati i jedne hlače.

Prštava verbalna komika, kojoj itekako doprinosi smještanje u Agram grad prvog desetljeća 20. stoljeća, nostalgično priziva duh dobrih starih vremena prispodobiv onome iz filma “Tko pjeva, zlo ne misli” u kojem je Relja Bašić, dugogodišnji voditelj “Teatra u gostima” ostvario jednu od svojih najboljih uloga, onu gospona Fulira, na zamahu kojeg je i nastao njegov parnjak iz ovog komada, doktor Feller. A je li fuliranje nekome uspjelo ili je sve ispao jedan veliki feler, na publici je da zaključi.

Tomislav Pavković

Komentari

Komentara