Povežite se s nama

U fokusu

HNS negoduje: Ništa od novca za JPP-a, a sada ste još uveli porez za vatrogasce i udruge

Objavljeno:

- dana

OGORČENI I LJUTI

Članovi županijskog HNS-a opet negoduju, no ovog puta zbog izglasavanja Zakona o porezu na dobit i Zakona o lokalnim porezima i odbijanja svim podnesenih amandmana na tu temu.

Prema HNS-u, prvim zakonom Vlada je unijela nestabilnost u investicijsku klimu, prvenstveno zbog ukidanja porezne olakšice za reinvestiranu dobit, dok se drugim zakonom nametnuo porez neprofitnim organizacijama i udrugama, što će mnoge od njih dovesti u probleme.

Radite na štetu svih građana, to tako ne može

Klub zastupnika HNS-a i HSU-a je amandmanom, koji nije prihvaćen, tražio da se iz Prijedloga zakona o porezu makne dio vezan uz smanjenje porezne olakšice na reinvestiranu dobit. O istoj temi s ministrom financija Marićem raspravljala je i HNS-ova Božica Makar tijekom sjednice Odbora za financije. Predlagala je da se barem odluka prolongira za godinu dana.

Marija Puh, HNS-ova saborska zastupnica iz Krapinsko-zagorske županije je pak svojim amandmanom na Zakon o lokalnim porezima, koji je također odbijen, pokušavala ishoditi da se poreza oslobode neprofitne udruge i društva, primjerice vatrogasci, lokalni sportski klubovi ili neke druge udruge. Osim toga, novim Zakonom jedinice lokalne samouprave dobile su zadatak pripremiti sve za uvođenja poreza na nekretnine.

– Tko će to raditi? U ionako osiromašenim blagajnama općina i gradova nema novca za plaćanje tog posla – poručila je.

Nakon što se nisu našli novci za JPP projekte na sjeveru, HNS je ustvrdio da se radi o novom, još jednom velikom udarcu.

– Uvijek smo se zalagali za jednake šanse i ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske kroz decentralizaciju, a ova Vlada radi suprotno, na štetu svih građana Hrvatske – zaključili su u priopćenju.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje