Povežite se s nama

U fokusu

HNS negoduje: Ništa od novca za JPP-a, a sada ste još uveli porez za vatrogasce i udruge

Objavljeno:

- dana

OGORČENI I LJUTI

Članovi županijskog HNS-a opet negoduju, no ovog puta zbog izglasavanja Zakona o porezu na dobit i Zakona o lokalnim porezima i odbijanja svim podnesenih amandmana na tu temu.

Prema HNS-u, prvim zakonom Vlada je unijela nestabilnost u investicijsku klimu, prvenstveno zbog ukidanja porezne olakšice za reinvestiranu dobit, dok se drugim zakonom nametnuo porez neprofitnim organizacijama i udrugama, što će mnoge od njih dovesti u probleme.

Radite na štetu svih građana, to tako ne može

Klub zastupnika HNS-a i HSU-a je amandmanom, koji nije prihvaćen, tražio da se iz Prijedloga zakona o porezu makne dio vezan uz smanjenje porezne olakšice na reinvestiranu dobit. O istoj temi s ministrom financija Marićem raspravljala je i HNS-ova Božica Makar tijekom sjednice Odbora za financije. Predlagala je da se barem odluka prolongira za godinu dana.

Marija Puh, HNS-ova saborska zastupnica iz Krapinsko-zagorske županije je pak svojim amandmanom na Zakon o lokalnim porezima, koji je također odbijen, pokušavala ishoditi da se poreza oslobode neprofitne udruge i društva, primjerice vatrogasci, lokalni sportski klubovi ili neke druge udruge. Osim toga, novim Zakonom jedinice lokalne samouprave dobile su zadatak pripremiti sve za uvođenja poreza na nekretnine.

– Tko će to raditi? U ionako osiromašenim blagajnama općina i gradova nema novca za plaćanje tog posla – poručila je.

Nakon što se nisu našli novci za JPP projekte na sjeveru, HNS je ustvrdio da se radi o novom, još jednom velikom udarcu.

– Uvijek smo se zalagali za jednake šanse i ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske kroz decentralizaciju, a ova Vlada radi suprotno, na štetu svih građana Hrvatske – zaključili su u priopćenju.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati