Povežite se s nama

U fokusu

HNS-ovci uzvratili Čačiću: Prestanite se hvaliti tuđim projektima, predstavite svoje

Objavljeno:

- dana

BRZO REAGIRALI

Nakon što je župan Radimir Čačić uputio kritiku bivšem županu, a sada potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornog uređenja Predragu Štromaru i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak zbog nedolaska na svečanu sjednicu Županijske skupštine, oglasili su se iz HNS.

>>Čačić prozvao ministre: Sa svima smo sjeli, ali ne i s ministricom Divjak, koja ne može bez Štromara

“Hvali se već gotovim projektima Štromara”

Iz županijskog HNS-a jutros su poslali priopćenje u kojem navode da je jučerašnju svečanu sjednicu Županijske skupštine Čačić iskoristio za vlastitu promociju, a da su projekti energetske obnove Opće bolnice Varaždin, palijativnog centra u Novom Marofu i spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, u čiju se realizaciju sada kreće, pokrenuti u vrijeme Štromarovog mandata..

– Zadnja tri mjeseca obilazili ste škole, bolnice, potpisivali ugovore i najavljivali realizaciju milijunskih projekata. Prilikom preuzimanja dužnosti župana dočekali su vas već gotovi projekti koje je pripremio vaš prethodnik Predrag Štromar, kojeg ste prozivali bez imalo srama, kao i ministricu Blaženku Divjak. Gospodine Čačiću, jedino se još niste pohvalili da imate zasluge i u patentiranju vlaka koji vozi bez tračnica i vozača, a koji je nedavno predstavljen u Kini. Pozivamo Vas da se ispričate svim građanima Varaždinske županije što iznosite neistine u svrhu vlastite promocije te da se primite posla i napokon predstavite svoj program za naredne četiri godine – puručuju HNS-ovci.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje