Povežite se s nama

U fokusu

HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Treba li Grad Varaždin prodati dionice Termoplina? To pitanje aktualizirano je ne samo objavom podatka da je distributer plina u prošloj godini ostvario čak 16,4 milijuna kuna neto dobiti, nego se „šuška“ da bi se prodaja uskoro mogla naći i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. 

U oporbenom HDZ-u i Hrastu, kao i u Reformistima su protiv prodaje, baš kao i dvojica nezavisnih vijećnika, Zlatan Avar i Robert Podolnjak. Ta mogućnost prihvatljiva je jedino HNS-u, koji u Gradu vlast obnaša zajedno sa SDP-om. No stav SDP-a nismo dobili.

Ekonomski interes

– S obzirom da Termoplin više nije društvo koje obavlja komunalne djelatnosti te da na cijenu njegovih usluga Grad Varaždin kao jedinica lokalne samouprave ne može utjecati ni na koji način, držanje dionica u navedenom društvu više se ne može promatrati kroz javni, koliko kroz ekonomski interes njegovih dioničara, između ostalog, i Grada Varaždina. Ako bi se na temelju provedenih procjena i projekcija budućeg poslovanja pokazalo kako je povoljan trenutak za prodaju dionica koje Grad drži u Termoplinu, smatramo kako je prodaja optimalno rješenje. To više što se ulaskom Hrvatske u EU, nakon liberalizacije tržišta struje, od ove godine krenulo u liberalizaciju tržišta opskrbe plinom za pravne osobe, a od sljedeće godine će i građani moći odabrati s kim će ugovoriti opskrbu plinom – navodi glasnogovornik HNS-a Leonardo Lorbek.

Habijan: Protiv smo prodaje dionica s ciljem da aktualna vlast pokrije minuse u proračunu

Potpuno drugačiji stav ima Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a.

– Već smo isticali da smo protiv prodaje dionica Termoplina u cilju da bi aktualna gradska vlast pokrila minuse u gradskom proračunu za koje je sama odgovorna. Ako je to jedini razlog prodaje, a bojimo se da je, onda je HDZ odlučno protiv! Prodaja strateškog društva kao što je Termoplin zahtijeva dubinsku analizu koristi koju bi prodaja dionica donijela. Međutim, gradski proračun je financijski opterećen problemima nastalima za vrijeme “Kukuriku koalicije”. Bojimo se da bi se prodajom zakrpale proračunske rupe, a Grad bi opet ostao bez potrebnih financijskih sredstava – ističe Habijan.

Pogodovanje?

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak također načelno ne podržava prodaju dionica.

– Riječ je o iznimno važnoj tvrtki za Grad, to je „obiteljsko srebro“ koje su izgradili građani Varaždina i šire od toga plaćanjem izgradnje plinske mreže, koje se ne prodaje ako nije iznimno nužno, a mislim da sada nije vrijeme za to. Drugo, tvrtka po svemu sudeći donosi značajnu dobit pa bi dugoročno bilo bolje rješenje uzimati dobit umjesto prodaje. Treće, pitanje je kako bi se prodaja tvrtke odrazila na cijene opskrbe plinom za građane. Četvrto, o prodaji nije provedena nikakva javna rasprava i ne postoji nikakav elaborat o vrijednosti tvrtke. Posljednje, ali najvažnije je to da u izborima 2013. za gradonačelnika i vijeće nijedna opcija nije građanima naznačila da je spremna prodati gradski udjel u Termoplinu te stoga smatram da ovo Gradsko vijeće nema mandat da o tome odlučuje. Javno sam već rekao da smatram da je najbolje rješenje referendum na kojem će građani imati mogućnost izjasniti se za ili protiv. Takva bi se odluka građanima mogla ponuditi tek kada bi predlagatelj formulirao za što bi koristio sredstva od prodaje. Naime, bilo bi apsolutno neprimjereno sredstva od prodaje koristiti za „krpanje proračunskih rupa“ – jasan je Podolnjak.

Da bi prihod od prodaje bio utrošen za podmirenje dugovanja, boji se i vijećnik Hrasta Željko Cecelja. – Trenutno nije vrijeme za prodaju dionica. Takve tvrtke se prodaju u dobrim vremenima kada se može postići maksimalna cijena. Osim toga, prihod bi trebao biti usmjeren u razvoj, a s obzirom na trenutno stanje u Gradu, bojim se da bi se potrošio za dugovanja – naveo je.

Podolnjak: Tvrtka donosi značajnu dobit pa bi dugoročno bilo bolje uzimati dobit

Nezavisni Zlatan Avar je također jasan.

– Ne podržavam prodaju. U Hrvatskoj se stalno ponavlja ista mantra da gradovi i općine nisu u stanju kvalitetno voditi javne gradske tvrtke. Razlog za takvu percepciju leži prvenstveno u uhljebljivanju nekompetentnih stranačkih kadrova u uprave i nadzorne odbore. Prodaja Termoplina prema dobro poznatom i uhodanom scenariju u RH rezultirala bi pogodovanjem određenim privatnim interesima, prodajom tvrtke ispod cijene i vrlo vjerojatnim povećanjem cijena usluga za krajnjeg korisnika, a to su građani – istaknuo je.

Natalija Martinčević iz Refomista kaže da su oni apsolutno protiv prodaje. – Termoplin je tvrtka koja ima monopol i od iznimne je važnosti da distribucija plina o kojoj ovisi naše gospodarstvo, naša industrija, ali i sva naša kućanstva, budu pod kontrolom građana, a ne privatnog partnera – zaključila je.

DOBIT

2011. 6,8 milijuna kn
2012. 2,8 milijuna kn
2013. 13,9 milijuna kn
2014. 16,4 milijuna kn

Izvor:
Foto:

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/ž). Rad se izvršava u Novom Marofu, a rok za prijavu je 06.02.2022. Traži se sistematična i proaktivna osoba sa znanjem talijanskog i engleskog jezika. Prijavite se putem linka.

KTC d.d. zapošljava Kuhara (m/ž) i Konobara (m/ž) u Prelogu. Prijave se zaprimaju do 25.03.2022.  Za rad je potrebna završena srednja stručna sprema. Prijavite se ovdje.

Gradax d.o.o. traži Građevinskog inženjera niskogradnje (m/ž). Prijaviti se možete do 28.02.2022. Podaci za prijavu nalaze se na linku.

Boxmark Leather d.o.o. traži Šivača (m/ž). Mjesta rada su Trnovec Bartolovečki i Zlatar Bistrica. Prijave se zaprimaju do 03.02.2022. Posao uključuje šivanje kožnih navlaka za sjedala u automobilima. Prijavit se možete brzo i jednostavno putem brze prijave.

Čokoland d.o.o. traži trgovačkog predstavnika (m/ž) za izvršavanje rada na području cijele Hrvatske. Prijaviti se možete do 01.02.2022. Traži se kandidat sa izvrsnim prodajnim vještinama, koji je spreman na terenski rad. Prijave se zaprimaju brzo i jednostavno putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava tehničkog agenta sa znanjem njemačkog jezika (m/ž). Rad se izvršava iz udobnosti vlastitog doma. Potrebne su dobre komunikacijske i organizacijske vještine te napredno poznavanje njemačkog jezika. Prijaviti se možete do 04.02.2022. putem linka.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/f). Nude mogućnost rada od kuće, a prijaviti se možete do 04.02.2022. Od kandidata se traži komunikativnost, proaktivnost i komunikativno znanje njemačkog jezika. Prijave se zaprimaju putem linka.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Za dodatnu ponudu poslova kliknite na link i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Želimo vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje