Povežite se s nama

U fokusu

HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Treba li Grad Varaždin prodati dionice Termoplina? To pitanje aktualizirano je ne samo objavom podatka da je distributer plina u prošloj godini ostvario čak 16,4 milijuna kuna neto dobiti, nego se „šuška“ da bi se prodaja uskoro mogla naći i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. 

U oporbenom HDZ-u i Hrastu, kao i u Reformistima su protiv prodaje, baš kao i dvojica nezavisnih vijećnika, Zlatan Avar i Robert Podolnjak. Ta mogućnost prihvatljiva je jedino HNS-u, koji u Gradu vlast obnaša zajedno sa SDP-om. No stav SDP-a nismo dobili.

Ekonomski interes

– S obzirom da Termoplin više nije društvo koje obavlja komunalne djelatnosti te da na cijenu njegovih usluga Grad Varaždin kao jedinica lokalne samouprave ne može utjecati ni na koji način, držanje dionica u navedenom društvu više se ne može promatrati kroz javni, koliko kroz ekonomski interes njegovih dioničara, između ostalog, i Grada Varaždina. Ako bi se na temelju provedenih procjena i projekcija budućeg poslovanja pokazalo kako je povoljan trenutak za prodaju dionica koje Grad drži u Termoplinu, smatramo kako je prodaja optimalno rješenje. To više što se ulaskom Hrvatske u EU, nakon liberalizacije tržišta struje, od ove godine krenulo u liberalizaciju tržišta opskrbe plinom za pravne osobe, a od sljedeće godine će i građani moći odabrati s kim će ugovoriti opskrbu plinom – navodi glasnogovornik HNS-a Leonardo Lorbek.

Habijan: Protiv smo prodaje dionica s ciljem da aktualna vlast pokrije minuse u proračunu

Potpuno drugačiji stav ima Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a.

– Već smo isticali da smo protiv prodaje dionica Termoplina u cilju da bi aktualna gradska vlast pokrila minuse u gradskom proračunu za koje je sama odgovorna. Ako je to jedini razlog prodaje, a bojimo se da je, onda je HDZ odlučno protiv! Prodaja strateškog društva kao što je Termoplin zahtijeva dubinsku analizu koristi koju bi prodaja dionica donijela. Međutim, gradski proračun je financijski opterećen problemima nastalima za vrijeme “Kukuriku koalicije”. Bojimo se da bi se prodajom zakrpale proračunske rupe, a Grad bi opet ostao bez potrebnih financijskih sredstava – ističe Habijan.

Pogodovanje?

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak također načelno ne podržava prodaju dionica.

– Riječ je o iznimno važnoj tvrtki za Grad, to je „obiteljsko srebro“ koje su izgradili građani Varaždina i šire od toga plaćanjem izgradnje plinske mreže, koje se ne prodaje ako nije iznimno nužno, a mislim da sada nije vrijeme za to. Drugo, tvrtka po svemu sudeći donosi značajnu dobit pa bi dugoročno bilo bolje rješenje uzimati dobit umjesto prodaje. Treće, pitanje je kako bi se prodaja tvrtke odrazila na cijene opskrbe plinom za građane. Četvrto, o prodaji nije provedena nikakva javna rasprava i ne postoji nikakav elaborat o vrijednosti tvrtke. Posljednje, ali najvažnije je to da u izborima 2013. za gradonačelnika i vijeće nijedna opcija nije građanima naznačila da je spremna prodati gradski udjel u Termoplinu te stoga smatram da ovo Gradsko vijeće nema mandat da o tome odlučuje. Javno sam već rekao da smatram da je najbolje rješenje referendum na kojem će građani imati mogućnost izjasniti se za ili protiv. Takva bi se odluka građanima mogla ponuditi tek kada bi predlagatelj formulirao za što bi koristio sredstva od prodaje. Naime, bilo bi apsolutno neprimjereno sredstva od prodaje koristiti za „krpanje proračunskih rupa“ – jasan je Podolnjak.

Da bi prihod od prodaje bio utrošen za podmirenje dugovanja, boji se i vijećnik Hrasta Željko Cecelja. – Trenutno nije vrijeme za prodaju dionica. Takve tvrtke se prodaju u dobrim vremenima kada se može postići maksimalna cijena. Osim toga, prihod bi trebao biti usmjeren u razvoj, a s obzirom na trenutno stanje u Gradu, bojim se da bi se potrošio za dugovanja – naveo je.

Podolnjak: Tvrtka donosi značajnu dobit pa bi dugoročno bilo bolje uzimati dobit

Nezavisni Zlatan Avar je također jasan.

– Ne podržavam prodaju. U Hrvatskoj se stalno ponavlja ista mantra da gradovi i općine nisu u stanju kvalitetno voditi javne gradske tvrtke. Razlog za takvu percepciju leži prvenstveno u uhljebljivanju nekompetentnih stranačkih kadrova u uprave i nadzorne odbore. Prodaja Termoplina prema dobro poznatom i uhodanom scenariju u RH rezultirala bi pogodovanjem određenim privatnim interesima, prodajom tvrtke ispod cijene i vrlo vjerojatnim povećanjem cijena usluga za krajnjeg korisnika, a to su građani – istaknuo je.

Natalija Martinčević iz Refomista kaže da su oni apsolutno protiv prodaje. – Termoplin je tvrtka koja ima monopol i od iznimne je važnosti da distribucija plina o kojoj ovisi naše gospodarstvo, naša industrija, ali i sva naša kućanstva, budu pod kontrolom građana, a ne privatnog partnera – zaključila je.

DOBIT

2011. 6,8 milijuna kn
2012. 2,8 milijuna kn
2013. 13,9 milijuna kn
2014. 16,4 milijuna kn

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje