Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li Arapi ulagati u V. Toplice?

Objavljeno:

- dana

Konzultant arapskih investitora u društvu župana Štromara razmatrao investicije u Toplice

Arapski investitori konkretno se raspituju o mogućnostima ulaganja u Varaždinske Toplice.

 Prošli tjedan je u Grad došao konzultatnt Cultural receptions Ltd, Haris Dervović. Poznavatelji poslovanja u arapskom svijetu kažu kako je uobičajeno da veliki ulagači prvo pošalju svoje emisare, a tek potom, na osnovu njihova mišljenja, odlučuju hoće li ideja ostati samo to – ideja, ili će uložiti novac.

Pratnja Štromara

S Dervovićem su na sastanak koji je trebao ostati tajnim došli i varaždinski župan, Predrag Štromar, dožupan Alan Košić i Martin Hajdinjak, županijski pročelnik za gospodarstvo. Tamo ih je dočekala jednako eminentna gradska ekipa – gradonačelnica Goranka Štefanić, sanacijski upravitelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, Nedeljko Mihalić i predsjednik Gradskoga vijeća Petar Ratković. Konzultant Dervović proveo je sat vremena obilazeći bolnicu, razgovarajući o potencijalima zdravstvenog turizma te je isto toliko vremena posvetio razgledavajući gradske kapacitete nužne za popratne sadržaje. 

Konzultant se raspitivao o stavu lokalnih stanovnika prema Arapima

Kako saznajemo, Dervović je preispitivao koliko bi Varaždinske Toplice zainteresirao arapski kapital. – Gospodin Dervović je na spomenutom sastanku zastupao više arapskih zemalja – od UAE, Katara, Bahreina, Saudijske Arabije. Konkretnije, predstavljao je zemlje Arapskog poluotoka. Uglavnom, radilo se o informativnom sastanu s ciljem upoznavanja i prezentacije projekata grada Varaždinskih Toplica, potvrdila nam je Županija. Navodno je bio zadovoljan viđenim i izrazio pozitivno mišljenje koje će prenijeti klijentima. Ono što bi se arapskim turistima, dakle i ulagačima, osobito moglo svidjeti, sudeći prema njihovim dosadašnjim kapitalnim turističkim ulaganjima, upravo je predviđeni spoj zdravstvenog i rekreativnog turizma kojim bi se zadovoljile potrebe svih generacija velikih arapskih obitelji. Poznavajući arapsko tržište, naš sugovornik koji je zbog tajnosti cijelog događanja želio ostati anoniman, kaže: “Osim što ih privlače mjesta na koja će cijele obitelji odlaziti zajedno i svatko naći sadržaje za sebe, u arapskom su svijetu vrlo aktualne i cijenjene i destinacije s „povijesnim pedigreom“. Dakle, to je dodatni plus Varaždinskim Toplicama. Vrijedno arheološko nalazište koje dokazuje boravak Rimljana na području, pa kupelj cara Josipa…”

Zdravstvo i rekreacija

Zdravstveno-rekreativnom turizmu uglavnom pribjegavaju gosti srednje i starije životne dobi i dobre platežne moći. Uz zdravstveni turizam, koji je pod ingerencijom Županije, planovi gradskog vodstva su da se Grad pobrine za rekreativne sadržaje. U tu je svrhu, u prostornom planu već predviđen razvoj javnih, sportsko-rekreacijskih sadržaja, s turističkom zonom na ukupno 108 hektara zemljišta.

Delegacija je inzistirala da cijeli posjet ostane tajnom

Glavni strateški projekt u dijelu rekreativnog turizma je golf-igralište s kompletnim sadržajima koji prate taj elitistički i unosan sport. Još jedna prednost koja bi se sigurno svidjela potencijalnim turistima iz arapskoga svijeta gdje je golf, jednako kao i svugdje u svijetu – postao prestižnim hobijem. Upravo takvi, skupi sadržaji, garantiraju ekskluzivnost turističkom resortu. A Arape koji putuju svijetom nećete naći u jeftinim destinacijama. Navodno su se čak i raspitivali kakav je odnos lokalnog stanovništva prema Arapima. Planirano golf-igralište, projekt je čija će se izgradnja aplicirati na natječaje EU fondova, predviđeno je pokraj rijeke Bednje. Dok bi, primjerice, muškarci igrali golf, supruge bi se u slobodna popodneva mogle prošetati rutama vjerskog i kulturnog turizma dok bi podmladak vjerojatno radije odabrao vožnju uređenim biciklističkim stazama. Potom bi svi zajedno mogli na šetnju planinarskim stazama. Usto, rijeka Bednja pruža sve preduvjete za lovni, ribolovni i ruralni turizam.

Poželjna destinacija

Već sama činjenica da su poslali konzultanta dobar je pokazatelj da Varaždinske Toplice uživaju reputaciju poželjne destinacije.  – S Arapima se posluje vrlo jednostavno. Ako im se svidi i ako vide da nema otpora prema njihovim ritualima, običajima i načinu života (što je gotovo i bitnije od sadržaja), brzo zaključuju posao. Ne žele čekati. Novac imaju, samo je pitanje hoće li ga uložiti baš ovdje – govori naš sugovornik. Jedino što se možemo nadati jest da Toplice neće ostati bez iznimno zahvalnih investitora, zbog već svjetski poznate sporosti hrvatske birokracije. Možda činjenica da je The New York Times Varaždin uvrstio između 52 najljepša svjetska grada, pridoda koji bod kod klijenata Harisa Dervovića.

Gradonačelnica Štefanić:

– Gospoda su se interesirala i za ulaganje u hotel za osobe s posebnim potrebama, što nije prvi put da nam netko spominje objekte takvoga karaktera. Varaždinski Lions club također je predložio ideju o Varaždinskim Toplicama čiji bi jedan dio bio centar za opuštanje slijepih i slabovidnih osoba u svrhu čega bi izgradili i park osjetila. Iznimno smo zadovoljni što je odmah po donošenju prostornog plana, koji uglavnom uključuje turističke sadržaje, iskazan interes stranih ulagača koji su prepoznali našu viziju. S obzirom na kapacitete i kvalitetu turističke ponude, vjerujem da investitora neće manjkati – zaključila je gradonačelnica Štefanić. – Ukoliko se ne dobije ponuda koju Varaždinske Toplice, s obzirom na sve, zaslužuju, radije neka se pričeka nego da se dobije potcijenjena vrijednost – veli. S obzirom na to da Grad financijski stoji dobro i da je lanjsku godinu završio s preko milijun kuna u plusu, vjerujemo da imaju razrađen strateški plan koji, uz mnoge komponente, jednu ne uključuje – žurbu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje