Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li Grad Varaždin zbog štete tužiti bivšeg gradonačelnika Habuša?

Objavljeno:

- dana

Umjesto da plaća obveze iz ugovora, Grad Varaždin je od 2011. godine na odvjetnike potrošio milijune kuna. Sada je samo za kamate i sudske troškove Ekosu dužan više od vrijednosti cijelog ugovora.

Ovih je dana varaždinski Trgovački sud donio nepravomoćnu presudu koja Grad Varaždin i JUGS stavlja u težak financijski i pravni položaj. Epilog je to natezanja koja traju od 2011. godine, točnije otkako je gradsku vlast preuzeo Goran Habuš.

Tužbe i blamaža

Ova su natezanja također neposredno utjecala i na sudbinu POS projekata u gradu Varaždinu. Vlast je neslavno zakočila projekte i ovu, u startu dobru ideju za građane, okončala velikim tužbama i blamažom. Izgradnja stanova je prekinuta. Rijetko se tko danas sjeća tih događaja. Podsjetimo, Grad Varaždin je bio predvodnik u izgradnji POS stanova u Hrvatskoj. Zahvaljujući Gradskim stanovima, više je od 15 % stanova građenih po projektu poticajne stanogradnje izgrađeno upravo u Varaždinu – ukupno 500 stanova, koje su kupile uglavnom mlade obitelji.

Budući da je na listama zainteresiranih za ove stanove bilo još 700 imena, Gradski stanovi i Gradsko vijeće su nakon prodaje stanova u Jalkovečkoj odlučili graditi na nove dvije lokacije Banfici i Ulici Vilka Novaka. U odabiru lokacija je presudnu ulogu odigrala činjenica da ondje Grad ima svoja zemljišta i infrastrukturu.

Grad je odlukom Gradskog vijeća iz 2011. godine, naime, otkupio i odmah platio zemljište od privatnih suvlasnika i tvrtke FIMA po cijeni od 146 eura po četvornome metru. Pritom nije bilo nikakvog spora, odluku je podržala i tadašnja oporba.

Umjesto plaćanja odvjetnicima, Grad je mogao isplatiti zemljište Ekosu!

Međutim, kad je trebalo otkupiti okrupnjeno zemljište od Ekosa i VIS-a, oporba je tražila da se cijena spusti. To je i učinjeno i dogovorena je cijena u iznosu od 129 eura po kvadratu, što je 12 % manje nego cijena za druge vlasnike. Kako Grad u tom trenutku nije raspolagao novcem za jednokratno plaćanje, Vijeće je svojom odlukom propisalo da se ta cijena uvećava za trošak kapitala, ovisno o tome u koliko će se godina odgođeno plaćati.

Nakon poznatih događaja oko pokretanja kaznenog postupka protiv Ivana Čehoka, projekt POS-a se po preuzimanju vlasti od strane Gorana Habuša – zaustavlja. Prekidaju se radovi i na već otvorenim gradilištima na toj lokaciji, a kupcima stanova koji su na njih čekali više od godinu dana se, umjesto predaje ključeva, plaćaju penali i troškovi.

Istovremeno, novcima namijenjenima za izgradnju stanova u Ulici Vilka Novaka plaća gradnju u Hrašćici i cijeli projekt je doveden do propasti.

O neslavnom završetku projekta najbolje znaju građani s adresom iza Kućanske rampe, jer su na gradilištu ostavljene željezne šipke koje su „stršile“ iz konstrukcije predviđenog objekta i predstavljale opasnost za djecu. Tu je ostao i visoki kran s kojeg je padao led i prijetila velika opasnost za vrijeme velikog vjetra.

A sve to zato što je gradonačelnik Habuš te 2011. godine samostalno, bez odluke Gradskog vijeća, odlučio krenuti s nepoštivanjem svih ugovora ili sporazuma koje je donijela vlast njegova prethodnika Ivana Čehoka.

Ugovori – ispravni

Isti primjeri se najbolje vide i po ugovoru i dodatku ugovora za zbrinjavanje bala, kao i po POS projektima, ali i po drugim ugovorima, primjerice s Crtoradom. Goran Habuš i SDP tada su ustvrdili da samom činjenicom postojanja kaznenog postupka protiv Ivana Čehoka sve te ugovore ne treba poštivati. Iz aktualne je sudske presude danas vidljivo da bi za Grad Varaždin poštivanje ugovora bilo manje rizično.

Naime, Trgovački sud jasno kaže da kazneni postupak nije odlučujući za civilni postupak. Štoviše, čak smatra da i kada bi se utvrdila krivnja u kaznenom, to ne znači automatski samo po sebi da je pravni posao ništetan, nego eventualno pobojan. A sud u Zagrebu je 2018. godine u kaznenom postupku odlučio da su ugovori za lokaciju Vilka Novaka – ispravni.

Tužba Habuša neće umanjiti visoke iznose kamata i troškova koje Grad mora platiti

Varaždinski Trgovački sud zaključuje da je s rokovima pobojnosti Goran Habuš zakasnio, zajedno sa svojim odvjetnicima, koji su ukupno od Grada i Gradskih stanova za te predmete inkasirali nekoliko milijuna kuna.

Prema nekim je računicama Grad toliko platio odvjetnike da je mogao isplatiti dobar dio cijene zemljišta Ekosu!

Trgovački sud u Varaždinu potvrđuje da je Goran Habuš pogriješio i da, čak ako je i smatrao da je sporazumima učinjeno nešto protivno odlukama Gradskog vijeća, trebao plaćati ono što je bilo nesporno. Dakle, iznos od 129 eura po četvornome metru cijenu zemljišta, što je više od 85 % vrijednosti ugovora. Sud je utvrdio da nije plaćeno ništa iako je Ugovor u skladu s Odlukom Gradskog vijeća.

Taj dio, 85 % vrijednosti ugovora, odnosno 129 eura po m2 zemljišta, nikada nije bio sporan, čak ni u kaznenom postupku, ali Goran Habuš i njegovi pravni savjetnici odlučili su ne platiti ništa.

Sud je danas, pak, dosudio kamate i sudske troškove veće nego što bi bila vrijednost cijelog ugovora, što jasno pokazuje da je Grad neplaćanjem zapravo oštećen.
Gradski stanovi su se upisali kao vlasnici cijelog zemljišta, POS je zaustavljen i plaćali su se odvjetnici te pokrenuli sudski sporovi s ogromnim iznosima. Kako neslužbeno saznajemo, Grad razmišlja o tužbi protiv Gorana Habuša zbog nanesenih šteta u postupanju oko POS-a Vilka Novaka.

Međutim, to neće umanjiti visoke iznose kamata i sudskih troškova koje je sud naložio platiti Gradu i Gradskim stanovima. Umjesto da su na tome mjestu izgrađeni POS stanovi za mlade obitelji (Habuš i njegovi partneri tada su tvrdili da nema potrebe za tim stanovima na toj lokaciji premda ih je tamo poslije privatni investitor, Marlex, izgradio nekoliko stotina!), Grad je zaustavio projekt, pokrenuo procese i sada je nepravomoćno u obvezi platiti cjelokupan iznos uvećan za kamate i sudske troškove. Slične situacije bi mogle zadesiti Grad i za ostale sporove jer je očito da sudovi ipak polaze od onoga što znaju i pravni laici, a to je “pacta sunt servanda”, ugovore treba poštivati.
Kao i u ovom slučaju, tako i u drugim slučajima, sam kazneni postupak ne znači da sve treba zaustaviti i da se ništa u gradu ne može i ne treba raditi.

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Varaždinska županija

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

TEHNIČKI SERVISI ŽELJEZNIČKIH VOZILA d.o.o. za proizvodnju i usluge zapošljava osobu na radnom mjestu Radnik/radnica na održavanju . Mjesto rada Varaždin.Tražimo radnike/ce mehatroničkog, bravarskog, strojobravarskog, elektro, mehaničkog, frigomehaničkog i ostalog srodnog tehničkog zanimanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

Hanjes d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Skladištar (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Nudimo stimulativna primanja. Prijave poslati putem linka do 27.06.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Međimurska županija

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

HSG Kariera društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zapošljava više osoba  na radnom mjestu Radnik/radnica u proizvodnji. Mjesto rada Čakovec.Rad u dvije smjene od ponedjeljka do petka uz sigurna i redovita primanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

LTH Alucast društvo s ograničenom odgovornošću za lijevanje aluminija zapošljava više osoba na radnom mjestu Operater/operaterka na ćeliji za lijevanje. Mjesto rada Čakovec. Poznavanje osnovnih pravila pokretanja i rada strojeva. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

U fokusu

U MUP-u tvrde da nemaju od čega živjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemaju samo zaposleni u pravosudnim tijelima vrlo niske plaće, već istu sudbinu po pitanju mjesečnih primanja dijele i državni službenici i namještenici u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako dalje?

Podsjetimo, početkom lipnja ispred zgrade suda u Ulici braće Radić u Varaždinu organiziran je prosvjed kako bi se ukazalo na nimalo lagan položaj državnih službenika i namještenika u sustavu pravosuđa, koje se, navedeno je na prosvjedu, tretira kao da su zadnja rupa na svirali – rade za minimalac bez obzira na godine staža, bolesni jer ih nema tko zamijeniti, svakodnevno su omalovažavani, uskraćeni za dostojanstvo radnog čovjeka i drugo.

Prosvjed su podržali i neki od sindikata vezanih uz policiju, što je i bio razlog da predsjednika Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravka Jagića upitamo jesu li i državni službenici i namještenici u sustavu MUP-a u sličnoj ili istoj situaciji kao i njihovi kolege u pravosudnim tijelima.

– Nalaze se u gotovo identičnoj situaciji jer su koeficijenti službenika i namještenika u sustavu pravosuđa i MUP-a među najnižima. Smatramo da im je materijalna egzistencija ugrožena zbog niskih primanja, posebno ako u kućanstvu primaju samo tu plaću ili još jednu sličnu plaću, od sličnih poslova, osobito kod porasta troškova života kakvom svjedočimo – rekao je Jagić.

Navodi da Sindikat policije Hrvatske kontinuirano poduzima aktivnosti usmjerene na povećanje materijalnih prava državnih službenika i namještenika, prvenstveno kroz onaj dio na koji Sindikat može izravno utjecati putem pregovora, a to su odredbe Kolektivnog ugovora, odnosno potpisivanje Kolektivnog ugovora.

– Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike potpisan je 6. svibnja i njime je ugovoren niz novih pogodnosti, kao i poboljšanja Kolektivnog ugovora u odnosu na prethodni, a uvedeni su i novi instituti i dodatna materijalna prava, o čemu smo već govorili nakon potpisivanja. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora započeli smo socijalni mir, a nakon završetka turističke sezone pregovarat ćemo o daljnjem povećanju osnovice u drugom dijelu godine za sve državne službenike i namještenike. Naravno, sve što tražimo, tražimo za sve državne službe, ne samo za zaposlenike MUP-a – rekao je Jagić, podsjetivši da je Sindikat policije Hrvatske reprezentativan za cijelo područje državne službe i potpisnik Kolektivnog ugovora, a ta se pitanja rješavaju putem pregovora.

S obzirom na to da raspolažemo saznanjima da je prije dvije do tri godine došlo do povećanja koeficijenata državnih službenika i namještenika u pravosuđu, čime je nastala još veća razlika u plaćama odnosno primanjima službenika Ministarstva pravosuđa i MUP-a, zanimalo nas je kako to komentira predsjednik ovog sindikata. Jer, odnedavno zastupaju i državne službenike i namještenike MUP-a, a ne, kao dosad, samo policijske službenike.

– To je problem i iz tog se razloga ne zalažemo za parcijalna rješavanja pitanja pojedinih radnih mjesta, a osobito u okviru službeničkih mjesta. Imali smo situaciju s posebnim kategorijama službenika, poput policijskih, pravosudnih policajaca, carinskih službenika i poreznika, s obzirom na specifičnosti posla i činjenicu da je riječ o osobama koje provode najvažnije ovlasti koje država ima, gdje se mogu raditi određene distinkcije. Kod ostalih službenika, upravo to što se dogodilo 2019. godine bio je dokaz da ne treba u promjene ići parcijalno, nego navedeno treba konačno riješiti putem, primjerice, Zakona o plaćama državnih službenika, odnosno plaćama u javnom sektoru. SPH kao potpisnik Kolektivnog ugovora sva takva pitanja rješava putem pregovora, a ne na ulici, kako su sindikati koji su izgubili reprezentativnost prinuđeni činiti. Takve njihove aktivnosti potiču pitanje o njihovoj legalnosti, osobito u vrijeme radnog vremena u pojedinim situacijama – zaključio je Jagić.

A da je plaća zaposlenika sa srednjom stručnom spremom u sustavu MUP-a još niža u odnosu na pravosuđe, doznali smo u razgovoru s nekoliko zaposlenih u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

– Svakim povećanjem plaće stvara se sve veća razlika između srednje, više i visoke stručne spreme, s tim da MUP ima manje plaće od pravosuđa jer im 2019. nije dizan koeficijent plaće. Posebno se to odnosi na zaposlenike početnike bez radnog staža, kojima plaća jedva doseže 4000 kuna, uključujući i putne troškove – ističu naši sugovornici.

Podsjetili su da je, na primjer, Vlada u jeku mjera vezanih uz COVID-19 iznos od 4000 kuna potpore davala privatnom sektoru (konobarima, frizerima, općenito uslužnim djelatnostima), a oni su, navode, iznosom bili “zgroženi” jer se “s tim iznosom ne može živjeti”.

– A nama, koji smo cijelo vrijeme koronakrize uredno radili i sa strankama, i puno prije toga, to je još uvijek, zapravo cijelo vrijeme normalna plaća s kojom moramo živjeti, i još svakodnevno trpjeti uvrede od nekih stranaka i slušati neke neugodne komentare koji su nam svakodnevno upućivani. Smatramo da se poslodavac nekorektno odnosi prema nama, a njihova obećanja da će se uskladiti plaće, što bi za MUP značilo povećanje, slušamo već godinama. Posljednje obećanje je da će usklađenje plaća biti 2023. godine. Ne vjerujemo – ogorčeno su istaknuli.

Na primjer, plaća daktilografa, tajnika ili referenta iznosi oko 4300 kuna (srednja stručna sprema), odnosno 4600 (viša stručna sprema). – S obzirom na količinu posla i odgovornost, to je apsurd i nije čudo da kronično nedostaje ljudi, gotovo na svakom radnom mjestu. I da, znamo da će nas javnost ovim istupom sada “slati na sezonu” da zaradimo. No netko i taj naš posao mora raditi – objašnjavaju nam rezolutno.

Pomalo očajni, otkrivaju i to da namještenici (spremačice, kuriri, domari) povećanje od 4 % na plaću s 1. svibnja uopće nisu osjetili jer je njihov limit za plaću – minimalna plaća, što znači da im se više od 3750 kuna ne može isplatiti na račun.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje