Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li HDZ-ovci tražiti mjesto direktora TP-a?

Objavljeno:

- dana

TEHNOLOŠKI PARK

Josip Borak više neće biti direktor Tehnološkog parka Varaždin. Odlazak će se se odigrati brzo: prvo je 9. listopada protiv njega na varaždinskom Općinskom sudu podignuta optužnica zbog subvencijske prijevare, a samo koji dan kasnije Josip Borak je najavio ostavku.

Općinsko državno odvjetništvo ga tereti da je od 2007. do 2010. godine kao upravitelj Poljoprivredne zadruge Cestica nenamjenski potrošio 190 tisuća kuna. Zadruga je od Ministarstva poljoprivrede dobila pola milijuna kuna za izgradnju i opremanje mljekare, ali je dio novaca, piše u optužnici, iskorišten za davanje pozajmice drugoj pravnoj osobi i plaćanje drugih troškova Zadruge. Josip Borak se dosad nadao da će prijava biti odbačena, a sad vjeruje da optužnica neće biti potvrđena.

Najavljenu ostavku Josipa Boraka u Gradu komentiraju kao očekivani potez, jer je, kaže gradonačelnik Ivan Čehok, direktor već ranije najavio svoj odlazak.

– Rekao je da krajem godine ima namjeru otići i mi smo se složili s tim. Možda ova optužnica to ubrza – vizionarski je najavio gradonačelnik Čehok kad su ga novinari pitali hoće li Josip Borak biti smijenjen zbog podizanja optužnice.

Josip Borak je odmah potom i otišao iz Tehnološkog parka. Pragmatični će reći da je bio svjestan kako mu je budućnost u gradskoj tvrtki, kao političkom kadru bivše vlasti, bila neizvjesna.

Tko o čemu….

IT stručnjak je kao perspektivni HNS-ov kadar karijeru počeo u Poljoprivrednoj zadruzi Cestica, odlazi u AZRA-u i nastavlja u CEA-i, a kad je ta agencija 2015. godine bila pred gašenjem, direktor je povučen u Tehnološki park. Propast CEA-e sretno se, naime, poklopila s ostavkom direktora Andrije Petrovića u Tehnološkom parku, koji je dao ostavku kad je tvrtka dobila Nadzorni odbor.

Petrović se nije dao nagovoriti da ostane, pa je na njegovo mjesto došao Josip Borak, ali HDZ se pobrinuo da to ne prođe baš glatko. Tad oporbena stranka je inzistirala da se novi direktor izabere javnim natječajem, a ne, kako su govorili – političkim kadroviranjem. Aktualni predsjednik Gradskog vijeća Varaždina, HDZ-ov Damir Habijan, u to vrijeme je rekao: – Pokazalo se da model „kadroviranja“, koji provodi aktualna gradska vlast, nije dobar; on dovodi do brojnih problema u funkcioniranju gradskih poduzeća i javnih ustanova te je stoga nužno provesti depolitizaciju ključnih funkcija.

Međutim, bivši gradonačelnik Goran Habuš se nije s tim složio, uz obrazloženje da je u pitanju „headhunting“ (pronalaženje najboljih kadrova), i Borak je dobio posao.
Tehnološki park je ovog ljeta, zajedno s Agencijom Sjever, uspio dobiti 16 milijuna bespovratnih sredstava, međutim, to nije spriječilo HDZ da pokuša njima navodno „mrsko“ – kadroviranje. U svojim aspiracijama da dobro naplate koaliranje s vladajućima u Gradskoj vijećnici, bacili su oko i na funkciju direktora u Tehnološkom parku. Plišana revolucija za depolitiziranje ključnih funkcija završila je s participiranjem u vlasti. Gradonačelnik i Glas dosad nisu – a navodno ni ne namjeravaju – zadovoljiti veliki apetit stranke koja je u koaliciju ušla s mirazom od mršavih 14 posto osvojenih glasova.

Zbog toga se – kažu nam iz Grada – HDZ nema razloga nadati da će stranka odlaskom Josipa Boraka kadrovski profitirati.

Tako su, barem zasad, opovrgnute spekulacije da su iz Grada inicirali smjenu i ponudili Josipu Boraku častan uzmak te jednim udarcem ubili dvije muhe: riješili se kadra bivše vlasti i primirili napete odnose s parterima u Gradu. – Zasad će tvrtku voditi netko „iznutra“, onaj tko dobro poznaje model poslovanja, jer je važan kontinuitet, a ne kadroviranje – rekao nam je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Osim što je gotovo sigurno da neće biti HDZ-ovac, još se ne kalkulira s imenom Borakovog nasljednika. S obzirom na tajnovitost oko jednog solidnog, ali i ne previše atraktivnog mjesta, za veće igrače, možda nam Grad priredi iznenađenje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!