Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li HDZ-ovci tražiti mjesto direktora TP-a?

Objavljeno:

- dana

TEHNOLOŠKI PARK

Josip Borak više neće biti direktor Tehnološkog parka Varaždin. Odlazak će se se odigrati brzo: prvo je 9. listopada protiv njega na varaždinskom Općinskom sudu podignuta optužnica zbog subvencijske prijevare, a samo koji dan kasnije Josip Borak je najavio ostavku.

Općinsko državno odvjetništvo ga tereti da je od 2007. do 2010. godine kao upravitelj Poljoprivredne zadruge Cestica nenamjenski potrošio 190 tisuća kuna. Zadruga je od Ministarstva poljoprivrede dobila pola milijuna kuna za izgradnju i opremanje mljekare, ali je dio novaca, piše u optužnici, iskorišten za davanje pozajmice drugoj pravnoj osobi i plaćanje drugih troškova Zadruge. Josip Borak se dosad nadao da će prijava biti odbačena, a sad vjeruje da optužnica neće biti potvrđena.

Najavljenu ostavku Josipa Boraka u Gradu komentiraju kao očekivani potez, jer je, kaže gradonačelnik Ivan Čehok, direktor već ranije najavio svoj odlazak.

– Rekao je da krajem godine ima namjeru otići i mi smo se složili s tim. Možda ova optužnica to ubrza – vizionarski je najavio gradonačelnik Čehok kad su ga novinari pitali hoće li Josip Borak biti smijenjen zbog podizanja optužnice.

Josip Borak je odmah potom i otišao iz Tehnološkog parka. Pragmatični će reći da je bio svjestan kako mu je budućnost u gradskoj tvrtki, kao političkom kadru bivše vlasti, bila neizvjesna.

Tko o čemu….

IT stručnjak je kao perspektivni HNS-ov kadar karijeru počeo u Poljoprivrednoj zadruzi Cestica, odlazi u AZRA-u i nastavlja u CEA-i, a kad je ta agencija 2015. godine bila pred gašenjem, direktor je povučen u Tehnološki park. Propast CEA-e sretno se, naime, poklopila s ostavkom direktora Andrije Petrovića u Tehnološkom parku, koji je dao ostavku kad je tvrtka dobila Nadzorni odbor.

Petrović se nije dao nagovoriti da ostane, pa je na njegovo mjesto došao Josip Borak, ali HDZ se pobrinuo da to ne prođe baš glatko. Tad oporbena stranka je inzistirala da se novi direktor izabere javnim natječajem, a ne, kako su govorili – političkim kadroviranjem. Aktualni predsjednik Gradskog vijeća Varaždina, HDZ-ov Damir Habijan, u to vrijeme je rekao: – Pokazalo se da model „kadroviranja“, koji provodi aktualna gradska vlast, nije dobar; on dovodi do brojnih problema u funkcioniranju gradskih poduzeća i javnih ustanova te je stoga nužno provesti depolitizaciju ključnih funkcija.

Međutim, bivši gradonačelnik Goran Habuš se nije s tim složio, uz obrazloženje da je u pitanju „headhunting“ (pronalaženje najboljih kadrova), i Borak je dobio posao.
Tehnološki park je ovog ljeta, zajedno s Agencijom Sjever, uspio dobiti 16 milijuna bespovratnih sredstava, međutim, to nije spriječilo HDZ da pokuša njima navodno „mrsko“ – kadroviranje. U svojim aspiracijama da dobro naplate koaliranje s vladajućima u Gradskoj vijećnici, bacili su oko i na funkciju direktora u Tehnološkom parku. Plišana revolucija za depolitiziranje ključnih funkcija završila je s participiranjem u vlasti. Gradonačelnik i Glas dosad nisu – a navodno ni ne namjeravaju – zadovoljiti veliki apetit stranke koja je u koaliciju ušla s mirazom od mršavih 14 posto osvojenih glasova.

Zbog toga se – kažu nam iz Grada – HDZ nema razloga nadati da će stranka odlaskom Josipa Boraka kadrovski profitirati.

Tako su, barem zasad, opovrgnute spekulacije da su iz Grada inicirali smjenu i ponudili Josipu Boraku častan uzmak te jednim udarcem ubili dvije muhe: riješili se kadra bivše vlasti i primirili napete odnose s parterima u Gradu. – Zasad će tvrtku voditi netko „iznutra“, onaj tko dobro poznaje model poslovanja, jer je važan kontinuitet, a ne kadroviranje – rekao nam je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Osim što je gotovo sigurno da neće biti HDZ-ovac, još se ne kalkulira s imenom Borakovog nasljednika. S obzirom na tajnovitost oko jednog solidnog, ali i ne previše atraktivnog mjesta, za veće igrače, možda nam Grad priredi iznenađenje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje