Povežite se s nama

Međimurje

Hoće li HDZ za župana u Međimurju kandidirati ministra Darka Horvata?

Objavljeno:

- dana

U vrhu HDZ-a razmišljaju o ideji da se kao mogući kandidat za župana Međimurske županije na izvanrednim izborima koji će se održati nakon ostavke Matije Posavca postavi aktualni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Međimurske županije, piše Nacional.

Izvori iz vrha HDZ-a Nacionalu su potvrdili da se unutar stranke još uvijek nije službeno na stranačkim tijelima raspravljalo o tomu hoće li taj kandidat biti baš Horvat, ali isti izvor je za Nacional izjavio kako će vrh stranke na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem sigurno ekstenzivno razmotriti i tu opciju.

Ostavkom Matije Posavca HDZ-u se otvara prilika da nakon Varaždinske županije osvoji i mjesto župana u Međimurskoj županiji, što je donedavno bilo gotovo nezamislivo. No osim prilike da osvoji vlast u Međimurju te tako zada dodatni udarac oporbi i lijevom centru, Plenković u ovoj situaciji ima i drugi razlog za postavljanje Horvata kao kandidata za župana Međimurske županije. Naime, njegovom kandidaturom mogao bi se jednostavno i bezbolno riješiti jednog od najnepopularnijih ministara u Vladi koji svakim danom pokazuje da nije u stanju voditi proces obnove potresima razrušenih područja Zagreba i Banije. Isto tako, Horvatova potencijalna kandidatura mogla bi biti i povod za širu rekonstrukciju Vlade koja se u kuloarima najavljuje već nekoliko mjeseci.

Izvanredni izbori za župana Međimurske županije Plenkoviću bi mogli poslužiti kao win-win situacija iz koje bi izašao s još homogenijom ekipom ministara, jer je Horvat jedan od rijetkih ministara koje je naslijedio od Tomislava Karamarka koji nisu bili njegov prvi izbor za ministarsku fotelju. Pozicioniranjem Darka Horvata u utrku za međimurskog župana Plenković bi stvorio situaciju u kojoj ne može izgubiti, jer u slučaju da Horvat postane župan, HDZ bi osvojio još jednu opozicijsku utvrdu u kojoj vjerojatno ni oni sami ne znaju kada su zadnji put obnašali neku visoku funkciju i u kojoj ni HDZ za vrijeme Franje Tuđmana nije mogao računati na pobjedu.

S druge strane, u slučaju Horvatova poraza, Plenković bi pokazao da je imao potpuno pravo što ga je s maknuo s ministarske pozicije te bi mu argument vjerojatno bio da ako Horvat ne može ostvariti pobjedu u situaciji u kojoj je prethodni župan uhvaćen kako je primio mito, onda sigurno nije sposoban ni voditi Ministarstvo koje je u ovom trenutku jedno od ključnih ministarstava Plenkovićeve vlade.

Vjerojatno jedini scenarij u kojem bi Horvatova kandidatura unaprijed bila osuđena na propast je da se Posavec ponovno kandidira za župana jer posljednje ankete govore da bi ga, usprkos činjenici da je uhvaćen kako prima mito i da je to i priznao, čak oko 65 posto Međimuraca ponovno biralo za župana. Da Posavec još uvijek ima političkih ambicija, objavio je prošlog tjedna dnevnik 24sata, za koji su njegovi prijatelji izjavili da on ne misli odustati od politike. Posavec nakon ovoga namjerava otići u Sabor.

– Ne, Matija ne planira odustati od politike u kojoj je čitav život. Ostavku je podnio iz moralnih razloga, ali on je izabrani saborski zastupnik i planira aktivirati svoj mandat – izjavila je prošloga tjedna za 24sata osoba bliska Posavcu.

Rekonstrukcija Vlade

Na parlamentarnim izborima prošle godine Posavec je saborski mandat osvojio dobivši više od 16.400 preferencijalnih glasova na listi Restart koalicije koju je predvodio SDP. Više i od Davora Božinovića i od Miroslava Škore, ali i od cijele liste HDZ-a u Trećoj izbornoj jedinici. U Saboru ga je dosad mijenjala SDP-ova Boška Ban Vlahek. Vlada, pak, zbog novonastale situacije sada, četiri mjeseca nakon lokalnih izbora, ponovno mora raspisati izbore za župana u Međimurskoj županiji. Ljudi bliski Posavcu za 24sata su rekli kako je vrlo lako moguće da će se on i na njima kandidirati. Zakon mu to ne zabranjuje, jer nije osuđen ni za jedno djelo koje mu se stavlja na teret, a do izbora bi trebali biti ispitani i svi svjedoci.

Istovremeno, u slučaju da HDZ odluči kandidirati Horvata, to bi bio i prvi korak prema široj rekonstrukciji Vlade. Horvat zbog svoje uloge u obnovi Zagreba i Banije ne uživa pretjerano povjerenje ni građana, a ni samog premijera. Obnova kasni i na Baniji je do sada potpuno obnovljena tek jedna kuća i to ne zahvaljujući državi i Horvatovu ministarstvu, već privatnim donacijama. Baš zato se sve više i spominje Horvatov odlazak iz Vlade. O njegovu odlasku prošloga je tjedna pisao i Nacional kada su nam visoki izvori iz HDZ-a ponovno najavili da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sprema jesensku rekonstrukciju Vlade.

Novost u odnosu na imena ministara čija se smjena već spominjala je to da se Plenković, kako tvrde, planira pozdraviti i s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. Osim njega, prema njihovim tvrdnjama, prilično je izgledno da bi iz Vlade trebali otići i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ona navodno na vlastiti zahtjev, a u krug onih čija se smjena priziva ulaze ministar zdravstva Vili Beroš i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ističu u Nacionalu.

Međimurje

Na autobusnom stajalištu u Pribislavcu vandali uništili naljepnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Pribislavcu je javna imovina opet bila na meti vandala.

Ovoga puta potrgane su naljepnice na autobusnom stajalištu.

– Radi se o šteti od oko 1000 kuna. Počiniteljima poručujem da idući put roditeljima uzmu 1000 kuna iz novčanika pa ih uredno poderu, jer su to isto napravili i sad, samo na “facerski” način – ogorčen je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Popravak će, naravno, pasti na leđa Općine, iz koje pak poručuju i da će se u pronalasku počinitelja poslužiti videonadzorom. Iako se ne radi o izrazito velikom iznosu štete, ovakva su djela prilično česta i u konačnici mogu uzrokovati velike, a potpuno nepotrebne troškove koje, u krajnjoj liniji, mještani opet plaćaju iz vlastitog džepa.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje