Najveći komunalni projekt Varaždina i okolnih općina bio je zaustavljen godinu dana nakon što se, između ostaloga, ispostavilo da je direktor Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma, bez suglasnosti Nadzornog odbora, vlasnika i Gradskog vijeća sam s privatnim tvrtkama potpisivao bočne ugovore.

Kada se to dogodilo Varkom je sukladno odredbama Ugovora o financiranju projekta to prijavio Hrvatskim vodama, koje su naknadno obavijestile DORH i ostale relevantne institucije. Tako je izbjegnuta penalizacija od 885 milijuna kuna, kao i mogućnost da sve padne u vodu. Međutim, rokovi za izvođenje radova su skraćeni kako bi nadoknadili izgubljenih godinu dana.

Prvi u Hrvatskoj

Riječ je o važnoj stvari za Grad Varaždin, ali i za Varaždinske Toplice i za cijeli ovaj kraj, za naše vodotokove, rijeke Dravu i Bednju, za podzemne vodotokove, ali i za kompletnu zaštitu okoliša. Varkom je jedini u Hrvatskoj koji je kompletirao cjelokupan proces javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Naime, infrastrukturni projekti imaju četiri ključne faze: projektiranje, koje dugo traje, nakon toga slijedi financiranje i zatim ugovaranje i javna nabava, i upravo u toj fazi danas cijeli hrvatski vodoopskrbni sustav, ali i drugi, imaju velike probleme, a Varkom je taj dio uspješno priveo kraju. Zadnja faza je izvedba, gdje izvođači na trasi A-1 trebaju izvesti sanaciju 2,5 kilometara kolektora u Varaždinu, izgraditi 18 kilometara gravitacijskih cjevovoda, sedam crpnih stanica, jedan retencijski bazen i više od pola kilometra rasteretnoga kanala. Ove radove, koji stoje 95.946.295 kuna, izvest će zajednica ponuditelja GK grupa, HIS d.o.o., Zagorje gradnja d.o.o. i Inel-elektro d.o.o.

Na trasi A-2 obavit će se dogradnja sustava odvodnje na području općina Cestica, Vinica, Petrijanec i Sračinec, a izvođači radova su varaždinska Vodogradnja, čakovečka Tegra i Cestno podjetje Ptuj. Ugovorena vrijednost radova je viša od 202 milijuna kuna.

No tu dolazi do problema zbog nekih izvođača koji, dva mjeseca nakon službenog početka radova, još uvijek nisu zakopali prvu lopatu. Hoće li to investitoru donijeti probleme u idućem razdoblju i može li se dovesti u pitanje realizacija ovoga velikog projekta, doznali smo u razgovoru s direktorom Varkoma dr. sc. Željkom Bunićem, koji nije krio nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, tim više što je dosad sve napravljeno u rekordnom roku, pa se nadao da će izvedba projekta biti najlakši dio.

– Na žalost, ugovori koje smo potpisali prema uvjetima ugovora o građenju Međunarodne federacije inženjerskih savjetnika ne daju nam pravo kao investitoru da bez sankcija prekinemo ugovor s izvođačem ako, recimo, vidimo da oni neće izvršiti dogovoreno. Jedino kada oni to uistinu ne realiziraju, tek tada mi možemo raskinuti ugovor.

Mi pokušavamo raznim upozorenjima i pozivima na zajedničke tjedne i mjesečne sastanke ukazati izvođačima na probleme s kašnjenjem, ali oni tada, jednostavno, nama daju reviziju plana prema kojemu odgovaraju da će njihova krivulja izvođenja ići drugačije. Oni bi sve to trebali napraviti po njihovom na vrijeme i u roku jer se gleda cijeli projekt, a ne svaka etapa, samo nije mi baš logično da sve naprave u zadnja dva mjeseca roka. I mi se sada s njima možemo tako nadmudrivati beskonačno, a nemamo ih pravo izbaciti – ističe direktor Bunić.

– Meni je jasno da dolazi do problema u građevinskoj industriji, dolazi do egzodusa radnika a da se tržište rada nije dovoljno otvorilo jer u Hrvatskoj postoji kvota uvoza radnika u građevinarstvu, koja iznosi 19.800 stranih radnika i koja je ispunjena. Jedini način da se ne samo naš projekt Aglomeracije nego svi u Hrvatskoj dovrše je da dođe do beskvotnog uvoza radne snage. Varkom je definitivno najdalje u Hrvatskoj došao s realizacijom projekta, recimo, Zagorski vodovod nije ni blizu, Rijeka, Split, Zadar ili Koprivnica jednako tako. Ako mi u ovom momentu ovdje u Varaždinu imamo problem, onda će ga imati svi u Hrvatskoj. I ja zaista mogu tvrditi da ako neće doći u Hrvatsku 100.000 stranih radnika, na kanalizacijama i vodovodima ništa se neće napraviti – rezolutan je bio Bunić.

– Ja ne mislim da paničarim, ali ako smo mi dvije godine do kraja projekta, a dosad smo napravili prema tome što smo ugovorili 20 % u roku od dvije godine, po tome bismo trebali preostalih 80 % u roku od sljedeće dvije godine, a to je vrlo teško. S druge strane, ovo kako izvođači rade i što ste već pisali u Regionalnom, gdje se ljudi žale, isključivo je njihova neodgovornost. Jer uz upozorenja Varkoma, na dnevnoj bazi ih upozorava nadzor i upravljanje što se treba i na koji način napraviti. Ali kad ti njega upozoriš i kada on zna da ima ovakav ugovor bez sankcija i penalizacije, to te jednostavno izluđuje. Najgora je situacija da si odgovoran a nisi kriv – zaključio je direktor Bunić.

Čelni čovjek Varkoma na kraju je poslao jasnu poruku da su oni visokoorganizirana tvrtka koja, da bi te projekte vodila, uz to što ima plaćeni nadzor i upravljanje, ima i svoju organizacijsku cjelinu koja se bavi praćenjem na tjednoj bazi, a uvest će i još jednog inženjera, koji će na svakodnevnoj bazi pratiti što se događa na terenu. Sve su to preveliki ulozi da bi samo sa strane gledali što se događa i ne reagirali na vrijeme na probleme, jer žele biti proaktivni, a nije mu jasno kako se ta proaktivnost i pozitivan naboj ne prenose na izvođače.

Upozorenje izvođačima

A izvođači moraju znati: ako dođe do situacije u kojoj će Varkom biti prisiljen posegnuti za instrumentima naplate štete i dugovanja, pa čak ih i ovršiti, neće dvojiti ni trenutka.
S obzirom na to da je ugovor o izvođenju radova na aktivnosti A-2 potpisan 8. srpnja ove godine, a datum početka radova bio je 9. kolovoza, ugovoreni rok za izgradnju ukupno 91,2 kilometra mreže cjevovoda i 38 crpnih stanica je 27 mjeseci. U tom su roku i dva zimska razdoblja, kada je izvođenje radova otežano ili potpuno nemoguće zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Krivulja planirane i realizirane dinamike izvođenja radova

S obzirom na to da do danas neki izvođači radova ne samo da nisu započeli s fizičkim izvođenjem radova nego im nije dostavljena odnosno odobrena sva dokumentacija neophodna za početak radova, vremenski period za izvršenje ugovorenih radova dosad je realno dodatno smanjen za tri mjeseca.

Proizlazi da ukupno ugovoren iznos viši od 202 milijuna kuna određeni izvođač treba realizirati u 24 mjeseca, u što ulaze i zimski mjeseci u dvije zime.

Iz tog razloga iz Varkoma izvođačima učestalo šalju dopise tražeći očitovanje o početku i dinamici radova, a u tim dopisima voditeljica projekta dr. sc. Sanjana Buć i ovlaštenica naručitelja Tamara Leljak jasno napominju da je uspješna realizacija aktivnosti A-2 jedan od preduvjeta za uspješnu realizaciju cijelog projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, što je od presudnog značaja s obzirom na način financiranja projekta bespovratnim sredstvima EU-a. Stoga traže od izvođača radova očitovanje o uočenom problemu s posebnim osvrtom na procjenu realnog početka fizičkog izvođenja radova, objašnjenje dinamike izvođenja radova radi osiguranja ugovorenog roka s planiranim resursima te izjavu je li ugovoreni krajnji rok izvršenja svih ugovorenih radova ugrožen. Na grafikonu koji se radi na mjesečnoj bazi jasno se mogu vidjeti krivulje koje pokazuju da je planirano gotovo dvostruko više od realiziranoga po mjesecima, što označavaju stupci.

Europska unija je dala sredstva i jasno je definirano da se moraju ispuniti određeni ciljevi. A krajnji cilj je, nakon izgradnje, aktiviranje 40.000 novih priključaka. Nakon toga otpadnu vodu bi trebalo pročistiti do razine trećeg stupnja pročišćavanja (gdje se uz organsku komponentu uklanjaju dušik i fosfor) i vratiti u rijeku Dravu. Ako se ti ciljevi ne postignu, EU traži povrat sredstava, i sada dolazimo do pitanja rokova, u kojima je najveći problem ako se projekt dovede u vremenski tjesnac. Izgleda da kod nas u Hrvatskoj najviše dolazi do izražaja onaj najčešći komentar: „Pa ima vremena, sve bumo stigli…“

“Ne mogu komentirati druge izvođače, ali mi smo se na ovom projektu maksimalno angažirali”

Od rijetkih izvođača radova koji su sa svojoj operativom na terenu, uspjeli smo pronaći GK grupu, koja je započela radove na projektu jugozapadnoga kolektora te u Zbelavi i Črncu na tri lokacije s ukupno 60-ak ljudi, za razliku od nekih izvođača radova koji još uvijek nakon dva mjeseca nisu izašli na teren. Kišno vrijeme, koje im posljednjih dana ne ide na ruku, malo usporava radove, ali kako ističe predsjednik Uprave GK grupe Robert Gotić, dobrom organizacijom uspijevaju sve u hodu rješavati i svaki dan se može vidjeti napredak.

Radovi na sustavu odvodnje u Črncu

– Ja ne želim komentirati druge izvođače, već mogu reći, što se nas tiče, da smo krenuli u ovaj veliki projekt s maksimalnom ozbiljnošću, skupili smo domaću operativu, ljude koji tu žive i kojima je itekako stalo da se ovaj projekt napravi i na vrijeme i s potrebnom kvalitetom, jer mi smo tu koji ostajemo i baštinimo rezultate našeg rada. Što se tiče rokova, mi smo krenuli s maksimalnim kapacitetom, što na neki način poskupljuje priču nama samima, jer tri paralelna gradilišta koja smo otvorili zahtijevaju određeni broj operative što se tiče ljudstva i strojeva. Pri izvođenju radova u hodu rješavamo i određene probleme do kojih dolazimo pronalaskom brojnih neucrtanih cijevi i instalacija, ali imamo projektanta i nadzornu službu, s kojima smo na dnevnoj bazi u kontaktu i takve probleme jednostavno moramo riješiti.

Svakako bih zamolio građane za strpljenje jer u ovo kišno vrijeme kada je blato nije ugodno ako nekomu raskopamo uličicu ili je bager zapriječio prolaz, ali važno je da svi budu svjesni da ovo radimo za zajednički interes žitelja ovoga kraja – zaključio je Robert Gotić.

Komentari

Komentara