Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li političari napokon staviti glave skupa i riješiti ekološku bombu u Brezju?

Objavljeno:

- dana

Imamo dva pravna posla – T&H Invest s ugovorom iz 2008. i Zajednicu ponuditelja na čelu s Pripuzovim Cezarom iz 2013. godine. Najjednostavnije bi bilo da svi akteri sjednu za stol i dogovore se, smatra Damir Habijan, predsjednik gradskog HDZ-a, koji ističe da je najvažnije da se postigne najefikasnije rješenje oko baliranog otpada u Brezju.

>>OBRAT: Ugovor Varkoma, Grada Varaždina i bivšeg T7 Vis-a više nije ništetan!

– U protivnom, procesi na sudovima mogli bi trajati od 6 do 7 godina, a bale će ostati tu gdje jesu. Ne bih komentirao presudu Vrhovnog suda. Jedino mogu presudu obrazložiti s pravne strane, a to znači da je Vrhovni sud srušio presudu Visokog trgovačkog suda i Trgovačkog suda u Varaždinu i vratio na ponovno suđenje. Vrhovni sud smatra da je postojala žurnost oko zbrinjavanja baliranog otpada i da se vrijednosni cenzus ne primjenjuje u ovom slučaju, odnosno nije trebalo raspisivati javnu nabavu – rekao je Habijan i dodao da ne vidi mnogo prostora za drugačiju odluku suda. Dodao je da već mjesecima s kolegama iz Glasa pregovara oko kupnje udjela u društvu koje upravlja MBO postrojenjem u Brezju.

– Mnogo je detalja i vrlo je osjetljiva situacija, tako da ne bih istrčavao s informacijama – rekao je predsjednik Gradskog vijeća.

Za razliku od HDZ-a, u varaždinskom HNS-u još uvijek nemaju čvrsti stav oko novonastale situacije s budućnošću zbrinjavanja komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje.

– Tematiku još nije raspravilo Predsjedništvo varaždinske podružnice HNS-a, ali nakon prošlotjedne sjednice Međustranačkog vijeća, postalo nam je jasno da Grad Varaždin raspolaže s određenim informacijama koje nam nisu poznate – ističe Mario Sambolec, predsjednik varaždinskog HNS-a. Napomenuo je da je teško od HNS-a očekivati zauzimanje sličnih ili istih stavova o baliranom otpadu.

– Konkretno, kada je riječ o kupnji MBO postrojenja, o tome se ne smiju donositi parcijalne odluke. To je nešto što mora biti dio integralnog rješenja pitanja baliranog i novonastalog varaždinskog otpada – ustvrdio je Sambolec.

Miroslav Marković iz SDP-a, pak, smatra da najvjerojatnije neće ni doći do ponovnog suđenja na Trgovačkom sudu u Varaždinu jer je, prema njegovu mišljenju, Vrhovni sud svojim Rješenjem dao mogućnost aktualnom gradonačelniku Čehoku, da kao ovlašteni predstavnik Grada odustane od ponovnog suđenja protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

– Mislim da je svakome jasno da je ovo moguće samo u Hrvatskoj, pa je sada očigledno zašto je Ivanu Čehoku bilo stalo da ponovno postane gradonačelnik – rekao je predsjednik gradskog SDP-a.

Marković, poput HNS-ovog Sambolca tvrdi da će prema njegovim saznanjima Grad ponuditi integralno rješenje problema, i napraviti model kupnje MBO-a uz zbrinjavanje postojećih bala u tom postrojenju.

Da je situacija vrlo komplicirana, te da sad treba više mudrosti no ikad, smatra Davor Patafta, potpredsjednik Gradskog vijeća iz Lige za Varaždin. On ističe da su Goran Habuš i bivša vlast igrali rulet u kojem su u igru ulagali zdravlje i novac Varaždinaca.

– Nije se nimalo slušalo struku i institucije te logiku, nego se isticao bolesni i jeftini politički revanšizam. Bojim se rizika da bi Varaždinci mogli više puta platiti krajnje zbrinjavanje otpada. Pozivam sve opcije u Gradskom vijeću da se zajedno konstruktivno riješi problem i da balirani otpad nije više predmet političkih utakmica ni prepucavanja. Svi bi trebali shvatiti da je protivnik smeće u Brezju koje zagađuje okoliš. Sada treba glave staviti skupa, kao da su svi jedna ekipa za korist građana – poručio je Patafta.

Naglasio je da ne treba ići svi protiv svih, kao dosad, jer će opet otpad pobijediti!

– Svi problemi u vezi s baliranom otpadom moraju se što prije javno obznaniti te redovito predočavati na sjednicama Gradskog vijeća. I to tako dugo dok se balirani otpad ne ukloni. Riječ je o rješavanju najvećeg političkog i ekološkog problema grada u više od 100 godina – zaključio je Davor Patafta.

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje