Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

>> Varaždinci poslovično nemarni u prometu pa plaćaju masne kazne

Razmatrat će se znatno povećanje novčanih kazni za osam najtežih prometnih prekršaja, pa bi se tako kazne sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna mogle povećati na 10.000 do 20.000 kuna.

To se odnosi na vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem alkohola ili droga, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Ukoliko vozač drugi puta unutar tri godine ponovi neki od tih prekršaja, predviđeno je oduzimanje vozačke dozvole na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana.

Osim toga, u planu je i povećanje kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece s 500 na 1000 kuna, dok će se korištenje mobitela u vožnji kažnjavati s 1500 kuna.

Za vozače koji uporno ponavljaju najteže prekršaje predviđeno je privremeno oduzimanje vozila – vrijedit će za vozače koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni te ponovo počine prekršaj.

Glasovanje o raspravljenim zakonima trebalo bi biti održano sutra, 12. srpnja.

Komentari

Komentara