Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li Varaždin dobiti Područni carinski ured?

Objavljeno:

- dana

Inicijativa

Varaždin bi trebao dobiti Područni carinski ured. Tako misle u HGK – Županijskoj komori Varaždin, ideju je podržao i župan Predrag Štromar pa je prijedlog poslan u Ministarstvo financija.

Osim što je u Varaždinu i Područni porezni ured za Sjevernu Hrvatsku, županija je i najveći izvoznik pa se smatra logičnim da ovdje bude i carinski ured. Time bi se olakšalo poslovanje, omogućio izravan i kvalitetan pristup informacijama te unaprijedilo poslovno okruženje, smatraju predlagatelji. Također vele da je zagrebački područni ured preopterećen pa se onemogućuje pravovremeno rješavanje problema.

Župan Štromar se nada da će Ministarstvo prihvatiti prijedlog. – Imamo najveći izvoz, gospodarstvo je u stalnom razvoju, ostvaruju se nove investicije i povećava zaposlenost – potkrijepio je župan prijedlog. Kaže da od Ministarstva očekuje podršku. –  Kad kažem podršku, mislim na naše projekte koji tek čekaju realizaciju. Ali mislim i na to da se napokon ostvare barem neka premijerova obećanja, a jedno je i decentralizacija koja je preduvjet za još veći gospodarski razvoj – rekao je župan Štromar.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje