Povežite se s nama

Novosti

Hoće li Varaždin ostati bez autobusnog kolodvora?

Objavljeno:

- dana

OVRHA NAD DVJEMA NEKRETNINAMA

Autobusni kolodvor u Varaždinu ide na prodaju, kao i središnji poslovni objekti te zemljište Autobusnog prometa  (AP) u stečaju koji se nalaze u Gospodarskoj ulici. Naime, vjerovnici su na skupštini održanoj na varaždinskom Trgovačkom sudu odlučili da se i dalje nastavi poslovanje nekada vodećeg autobusnog prijevoznika, ali i da se povuče zahtjev za odgodu ovrhe koju nad ovim dvjema nekretninama provodi poduzeće Zovko Zagreb.

Zagrebačka tvrtka, koja je i sama u poslovnim teškoćama, pokrenula je prodaju varaždinskog autobusnog kolodvora i nekretnina u Gospodarskoj ulici koji su služili kao osiguranje za njezina potraživanja od AP-a koji je 2010. Godine završio u stečaju s dugovima od oko 250 milijuna. Dio imovine, među kojima su i AP-ovi autobusni kolodvori u manjim sredinama, prodani su u stečajnom postupku tijekom kojeg je AP nastavio s poslovanjem. Međutim, do prodaje varaždinskog autobusnog kolodvora i nekretnine u Gospodarskoj ulici nije došlo jer je stečajni upravitelj Velimir Slamar podnio zahtjev varaždinskom Općinskom sudu za odgodu ovrhe nad tim objektima koji su ključni za poslovanje AP-a.

Nakon što je propala zamisao da AP u stečaju osnuje tvrtku kćer koja bi nastavila s poslovanjem, vjerovnici su zaključili da je došlo vrijeme za namirenje potraživanja te su odlučili povući zahtjev za odgodu ovrhe. Sukladno tome, varaždinski Općinski sud krenut će s prodajom varaždinskog autobusnog kolodvora čija je vrijednost procijenjena na oko deset milijuna kuna, kao i poslovnih prostora i zemljišta u Gospodarskoj ulici čija je vrijednost procijenjena na 52 milijuna kuna.

U prvom krugu prodaje, koji se očekuje kroz nekoliko mjeseci, kupoprodajna cijena ovih nekretnina neće smjeti biti manja od dvije trećine početne cijene, dok u drugom ispod trećine. – Ako se nekretnine nađu kupca, pokušat ćemo se posložiti tako da AP ipak nastavi s poslovanjem i bez njih, veli Slamar.

Zbog nastavka prijevozničke djelatnosti, koja je posebno bitna za varaždinsko gospodarstvo, ali i školstvo, dobro bi bilo kada bi kupac nekretnina bio netko tko će razvijati prijevoz. Međutim, ukoliko autobusni kolodvor kupi netko tko na tom prostoru vidi neki drugi sadržaj, Varaždin i Varaždinska županija mogli bi se naći u ozbiljnim problemima. Da bi se to izbjeglo, već sada bi trebali razmišljati o alternativnim lokacijama ili planirati novac za kupnju kolodvora, kao što su to učinile neke druge sredine nakon stečaja AP-a. Doduše, već su se javila razmišljanja o novom kolodvoru kod jugoistočne zaobilaznice, ali to nije rješenje s obzirom na udaljenost potencijalne lokacije od središta grada s kojim sada nema gotovo nikakve prometne povezanosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati