Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li Varaždinke i Varaždinci o balama odlučivati na referendumu?

Objavljeno:

- dana

Sutra bi varaždinski gradski vijećnici trebali odlučivati o proračunu, a jedna od stavki je i osiguravanje sredstava za sanaciju baliranog otpada. Grad se, da bi projekt krenuo u realizaciju, mora kreditno zadužiti. Podsjetimo, prošlog je tjedna stigla samo jedna ponuda, Zajednice ponuditelja: CE-ZA-R d.o.o. i HIS d.o.o., a cijena ponude iznosi 216.726.968,75 kuna (s PDV-om).

Prema riječima gradonačelnika Bosilja, za provođenje ovog projekta potrebno je 130 milijuna kuna. Plan je dugoročno se zadužiti za 120 milijuna kuna, a 10 milijuna kuna osigurati iz vlastitih prihoda. Također, Grad očekuje i 40 posto sufinanciranja od Fonda.

Stigla samo Pripuzova ponuda za zbrinjavanje bala: Cijena s PDV-om je 216,7 milijuna kuna!

Ovih dana stigle su brojne kritike na račun cijene sanacije bala koja je znatno viša nego prijašnjih godina. Jučer je stigao i prijedlog Dubravke Novak, odnosno platforme Budimo grad, koja traži da se građani o tom problemu izjasne na referendumu.

Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

– Pozivamo gradonačelnika i ostale kolege vijećnike da po prvi puta u suvremenoj povijesti Varaždina izravno pitaju građane na lokalnom referendumu i na taj način napokon prekinu začarani krug u kojeg nas stalno vraćaju neodgovorne i netransparentne vlasti – poručila je Novak.

Jučer se u Biškupcu održao i zbor građana, a balirani otpad bio je glavna tema. Sastanku su se pridružili i gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković.

Još su jednom istaknuli da im je cilj maknuti bale, a Bosilj je pritom istaknuo i kako je spreman raspisati referendum.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje