Ove školske godine u produženom boravku u gradskim osnovnim školama, Centru “Tomislav Špoljar” te Katoličkoj osnovnoj školi svete Uršule zaposlene su 32 osobe. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem apelirala je na gradonačelnika Ivana Čehoka da ih se zaposli na neodređeno, kako se po tome Varaždin ne bi izdvajao u Hrvatskoj.

Produženi boravak u sedam varaždinskih gradskih osnovnih škola, Centru „Tomislav Špoljar“ te Katoličkoj osnovnoj školi svete Uršule u prosjeku pohađa oko 770 učenika, a za provođenje programa produženog boravka zaposlena su 32 učitelja, koji će i ovaj kraj školske godine dočekati sa zebnjom.

Iznimka!

Naime, Varaždin je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj (uz, primjerice, Rijeku) u kojemu učitelji zaposleni u produženom boravku nemaju sklopljeni ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme, nego im ugovor istječe sa završetkom nastavne godine.

Najesen škola ponovno raspisuje natječaj i zapošljava određen broj učitelja, ovisno o tome koliko učenika iskaže zanimanje za boravak. Na primjer, nitko ne može jamčiti da će učitelj koji je ove školske godine zaposlen u boravku u I. OŠ Varaždin iduće školske godine raditi u istoj školi na istome radnome mjestu.

U Gradu razmatraju mogućnost da učitelji rade tijekom ljeta u ljetnom boravku a da im se ne prekida radni odnos

– Zakonom je jasno propisano da produženi boravak financira lokalna samouprava, pa zapošljavanje učitelja ovisi o odluci Grada. Varaždin je grad u kojem smo oduvijek cijenili obrazovanje, tako da ovim putem apeliram na gradonačelnika Ivana Čehoka da dobro razmisli o tome, kako ne bismo bili po nečemu najlošiji kada smo po obrazovanju, kvaliteti rada učitelja i uspjesima naših učenika top u Hrvatskoj. Želim da se povede ovim primjerom i od jeseni omogući zapošljavanje, kao što su to napravili svi drugi veći gradovi u Hrvatskoj – navela je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem na nedavno održanom Skupu članova SHU-a Varaždinske županije.

Zašto učitelji i u županijskim školama nisu zaposleni na neodređeno, zanimalo je i vijećnika Darka Detelja (Reformisti) na sjednici Gradskog vijeća, koji je istaknuo da zaposleni u produženom boravku ne mogu ostvariti prava poput rodiljskog dopusta ili kredita.

Iz Grada Varaždina odgovornost prebacuju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je u javno savjetovanje uputilo Nacrt Pravilnika o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi, a koje je provedeno od 18. veljače do 20. ožujka.

Ondje je, između ostaloga, navedeno da je učitelj u produženom boravku zadužen s 25 sati neposrednoga odgojno-obrazovnog rada tjedno te u skladu s propisima ostvaruje puno radno vrijeme od 40 sati tjedno.

– Do sada Pravilnik o organizaciji i provedbi produženoga boravka u osnovnoj školi nije donesen te će se nakon njegovog donošenja postupiti po istom. Naime, u Nacrtu Pravilnika je navedeno da će o financiranju produženog boravka u osnovnoj školi odlučiti osnivači u skladu sa svojim mogućnostima – naveli su iz Grada Varaždina, dok odgovor iz Varaždinske županije, osnivača svih županijskih osnovnih škola, još nije pristigao.

Potreba?

U Gradu pritom napominju da učitelji zaposleni u produženom boravku imaju sva prava temeljem zakonskih propisa, kao i materijalna prava koja imaju i zaposlenici u školama zaposleni na neodređeno vrijeme.

Najviše učitelja u produženom boravku u gradskim osnovnim školama ima VI. OŠ Varaždin s osam zaposlenih, dok je odmah iza nje po broju zaposlenih u boravku II. OŠ Varaždin.

– Ove godine 170 učenika pohađa produženi boravak, a zaposleno je sedam učiteljica razredne nastave. Broj se određuje prema Pravilniku o broju učenika u razrednom odjelu, u kojemu piše da u jednoj grupi može biti maksimalno 28 učenika, a broj učitelja se dijeli prema broju učenika – objasnio je ravnatelj II. OŠ Varaždin Ernest Habek.

Naglasio je da iz godine u godinu bilježe sve veću potrebu za produženim boravkom i tako roditeljima olakšavaju „prazni dio“ između završetka nastave i kraja njihova radnog vremena.

– Mislim da je takav način provođenja vremena dobar za djecu, zbrinuta su, a osiguran im je i ručak. Učiteljice s njima odrade onaj odgojno-obrazovni dio koji se odnosi na učenje, nakon čega kvalitetno provode slobodno vrijeme – rekao je Habek. Osvrnuo se i na ideju da se učenicima tijekom ljetnih praznika osigura boravak u školi, što je vrlo moguće jer iz Grada Varaždina ističu da „postoji ideja da jedna škola tijekom ljeta ima organizirane sadržaje za djecu“. Koja će to biti škola još nije poznato jer se tek razmatra način, oblik, ali i interes za provođenje ljetnog boravka. Iz Grada ističu kako je, iako ima mnogo sadržaja za djecu tijekom ljeta u gradu, jedna od ideja da učitelji rade tijekom ljeta u ljetnom boravku a da im se ne prekida radni odnos.

– Dosadašnja iskustva su pokazala da takvo provođenje nije bilo posjećeno u drugim gradovima jer djeca trebaju odmor i od škole i nastave, ali svakako smo zainteresirani isprobati takav model ako postoji realna potreba. U svakom slučaju, to ne može biti produženi boravak jer se odvija izvan nastavne godine, može biti bilo kakav drugi oblik, npr. ljetni boravak djece s određenim sadržajima i provedbenim planom – pojašnjavaju iz Grada. Iako ravnatelja II. OŠ Varaždin iz Grada Varaždina još nitko nije obavijestio o takvom načinu rada, ističe da takva odluka nosi sa sobom niz problema, kao što je, primjerice, godišnji odmor pojedinih učitelja.

– Ideju svakako valja dobro razmotriti i vidjeti na koji način taj dio ljeta upotpuniti s produženim boravkom – zaključuje Ernest Habek.

Komentari

Komentara

loading...