Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li zdravstvene ustanove iz Varaždinske županije moći vraćati 54 milijuna kuna kredita?

Objavljeno:

- dana

Banke zasad ne traže jamstvo Županije za kredite, ali teško da bi ona, s dugom većim od 8 milijuna kuna, uopće i bila prihvatljiv jamac

Zdravstvene ustanove Varaždinske županije kreditno će se poprilično zadužiti kako bi se energetski obnovile. Njih četiri – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Dom za starije i nemoćne Varaždin, Opća bolnica Varaždin i Dom zdravlja Varaždinske županije – za obnovu svojih objekata ukupno će tražiti 54 milijuna kredita za obnovu ukupne vrijednosti od 100 milijuna kuna.

Županijski su vijećnici na prošlotjednoj sjednici blagoslovili ideju o zaduživanjima, pa je Varaždinska županija izdala svoje suglasnosti za kredite.

Na energetsku obnovu Vodotornja, osporavanu od struke i građana namjerava se ukupno potrošiti 20 milijuna kuna, što je više od prvotno planiranoga. Cijena je porasla zahvaljujući dodatno isplaniranoj sanaciji krovišta i rasvjete, što su vijećnici i prihvatili i zbog čega je donesen rebalans proračuna. Veliki će se dio, 6,4 milijuna kuna platiti bespovratnim europskim novcima. Iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini stižu još 4,2 milijuna kuna dok će ostatak od 9,4 milijuna kuna platiti stanovnici Varaždinske županije novcima iz proračuna. To je više nešto manje od 12 % izvornoga županijskog proračuna od 80 milijuna kuna.

Dugoročne kunske kredite zdravstvenim objektima Varaždinske županije dat će Zagrebačka banka i HBOR, rok otplate je između 10 i 14 godina s kamatama od 0,25 do 5 % godišnje.
Najskuplje će stajati obnova skupa zgrada Specijalne bolnice Varaždinske Toplice (Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija i Konstantinova kupelj), pa će se Bolnica najviše i zadužiti.

Od HBOR-a će dobiti 20,7 milijuna kuna kredita s rokom otplate od 14 godina i jednogodišnjim počekom. Kamata je 0,25 % i promjenjiva, a krajnji rok korištenja kredita je 31. srpnja 2020. godine.

Obnavljat će se i zgrada Lovrine kupelji s 4,1 milijun kuna kredita.
Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu kreditno će se zadužiti za 13,4 milijuna kuna uz veću kamatu, 0,5 %, i na jednaki rok otplate u jednakim tromjesečnim ratama.

Kamate u Zagrebačkoj banci su veće, pa će Dom zdravlja Varaždinske županije za obnovu domova zdravlja Lepoglava, Novi Marof i Varaždinske Toplice za kredit od 7 milijuna kuna plaćati 1,50 % fiksne kamate godišnje, dok će energetska obnova bolnice u Klenovniku stajati 3,16 milijuna kuna uz fiksnu kamatu od 1,55 %.

Sve do jedne zgrade su derutne i u iznimno lošem su stanju, a pritom su i gutači energije. No, ni jedna od njih, kao uostalom ni kompletno hrvatsko zdravstvo, nema novaca štoviše, sve su u gubitku, pa se za vraćanje kredita valja osloniti na pomoć Varaždinske županije. Konkretno, na spuštanje decentraliziranih novaca iz Ministarstva zdravstva na zdravstvene ustanove.

Budući da će energetska obnova donijeti i znatne uštede u potrošnji energije, ravnatelji vjeruju da će se i iz tog izvora namaknuti dio novaca.

Kao jamstva u indikativnim se ponudama spominje tek zadužnica korisnika. Iako je za zaduživanje subjekata čiji je osnivač lokalna samouprava potrebna suglasnost iste, to ne znači i da je u ovom slučaju Varaždinska županija jamac kredita.

Golub na grani

Na konkretno pitanje o eventualnom sudužništvu ili jamstvu, iz Varaždinske županije nam je odgovoreno:

– Jamstvo Županije za zaduživanje njezinih ustanova daje se samo ako je to uvjet kreditne institucije. Kod navedenih odluka to nije slučaj, te stoga nije dano jamstvo Županije za kreditno zaduživanje ustanova.

Iako su zasad ponude tek indikativne i uvjeti jamstva se mogu promijeniti, to se vjerojatno neće dogoditi. Jer, teško da bi Županija, s dugom većim od 8 milijuna kuna iz prošle godine, bila prihvatljiv jamac.

Varaždinska županija u minusu je unatoč poreznoj reformi koja joj je priskrbila 27,5 % veće prihode, odnosno 81 milijun poreznih kuna.

Iz Županije se minusa namjeravaju riješiti nakon dobivanja svih presuda po JPP-u i iznosa od 47 milijuna kuna. Dosad je donijeta tek jedna nepravomoćna presuda, za iznos od 14 milijuna kuna, i na nju je uložena žalba.

S obzirom na sporost hrvatskog pravosuđa, čak ni približno nije moguće predvidjeti kad bi svih pet tužbi moglo dobiti sudski epilog, presude postati pravomoćne i, ako budu riješene u županijsku korist, kad će novci sjesti na račun Varaždinske županije, pa njime, dakle, prema županovom uvjerenju, biti riješen i minus u blagajni.

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!