Povežite se s nama

U fokusu

Hoćemo li gledati prizore smeća na ulicama diljem županije? Čeka se hitno rješenje ministra Ćorića

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak je u Domitrovcu u Općini Vidovec održan sastanak direktora Čistoće Davora Skroze s čelnicima gradova i općina u kojima Čistoća ima koncesiju za odvoz otpada.

I dok se traži krivac za ovu situaciju, gradovi Varaždin, Varaždinske Toplice i još 13 općina suočava se s problemom obustave odvoza smeća iz kućanstava.

Podsjetimo, inspekcija zaštite okoliša nedavno je naložila da se otpad s pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj ukloni ili će se u protivnom stanica zatvoriti.

Dio otpada odvezen je u Piškornicu, ali problem time nije riješen. Otpad se i dalje skuplja, a Čistoća trenutno drugog rješenja nema te su sve oči uprte u nadležnog ministra Ćorića. U srijedu bi se, naime, trebao održati sastanak, na kojem će uz ministra Ćorića sudjelovati varaždinski župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Ponuđena su četiri rješenja za problem s odlaganjem MKO, a sudionici kao najveći problem ističu činjenicu da nadležno ministarstvo još uvijek nije donijelo odluku na koje odlagalište će se odvoziti smeće kojeg prikuplja Čistoća.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić izjavio je da je on osobno „protiv toga da se sva krivnja za nastale probleme svaljuje na Upravu Čistoće“.

– S ovom varaždinskom tvrtkom imali smo iznimno dobru suradnju i vidimo da njena Uprava jako dobro poznaje problematiku. Sada je na nama da svi zajedno stavimo „glave skupa“ oko problema s miješanim komunalnim otpadom i da napokon Grad Varaždin kao većinski vlasnik Čistoće shvati da ne možemo samo kupiti lovorike. Nije Grad usamljen kada treba dijeliti „slavu“, tu su i općine koje su spremne pomoći u nastaloj situaciji – rekao je Hranić.

Štoviše, naglasio je kako je bio osobno involviran u problematiku još od listopada 2020. godine.

– Nažalost, zaposlenici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nisu na vrijeme reagirali i sada se sve pokušava spasiti nekakvim „vatrogasnim mjerama“. One sigurno neće imati dugoročni učinak i Ministarstvo je tu koje ima zadnju riječ jer je potpuno razvidno koliko je bilo nepravilnosti u pripremi plana za odlaganje otpada u kojima su izostavljene naše 22 jedinice lokalne samouprave. To će morati riješiti ministar Tomislav Čorić jer njegovi tajnici nisu odradili posao. Svi se moramo probuditi inače će nam smeće ostati po općinama i gradovima – ukazuje načelnik Općine Vidovec.

Osvrnuo se i na najavljenu mogućnost raskida ugovora za prikupljanje i odvoz otpada  s aktualnim koncesionarom.

– Mislim da neće doći do takvog scenarija jer Čistoća je naše poduzeće, u vlasništvu JLS-a. Moramo pronaći rješenje jer Čistoća je dosad redovito ispunjavala svoje obveze odvoza otpada, educiranja mještana o razvrstavanju smeća i drugo. Situaciju treba sagledati šire, kada smo krenuli u sve spomenute aktivnosti za smanjenje nastanka MKO svi smo savršeno funkcionirali. Sada se pojavio problem koji nije nerješiv i ne treba razmišljati o prekidu suradnje s Čistoćom – smatra Hranić.

Svi akteri današnjeg sastanka očekuju hitno rješenje jer bi se u protivnom moglo dogoditi da gradovi i općine u Varaždinskoj županiji nemaju kud sa smećem. Hoće li se rješenje pronaći ili nas očekuju prizori smeće na ulicama, ostaje za vidjeti.

U fokusu

Donosimo pregled najgušće i najrjeđe naseljenih mjesta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o gustoći naseljenosti prema rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. godine.

Broj stanovnika po kilometru četvornom moguće je proučiti na razini jedinica lokalne samouprave (odnosni gradova ili općina) te naselja.

Najgušće naseljene prostorne jedinice na razini gradova/općina su Grad Rijeka (2488,75 stanovnika/km2), Grad Split (2022,51 st./km2) i Grad Zagreb (1196,33 st./km2), dok su najrjeđe naseljene Općina Lanišće (1,86 st./km2), Općina Udbina (1,95 st./km2) i Općina Civljane (2,06 st./km2).

Što se tiče naselja, Popisom 2021. ustanovljeno je da od ukupno 6757 naselja njih 195 nije naseljeno, odnosno imaju nula stanovnika.

– Uvjerljivo je najgušće naseljena Nova Mokošica (Grad Dubrovnik), stambeno naselje višekatnica na površini od oko 0,37 km2 izgrađeno po programu društveno poticane stanogradnje, s 15.046,69 st./km2. Slijede naselje Split, sa 6495,49 st./km2, te Parag (Općina Nedelišće), najveće romsko naselje u Hrvatskoj, s 5762,73 st./km2.

Dvije županije

U Varaždinskoj županiji najgušće je naseljen Grad Varaždin (sa svim svojim naseljima) sa 731,7 st./km2, a na drugom mjestu je Općina Gornji Kneginec s 220,64 st./km2.

Znači, DZS je izdao posebnu kartu po naseljima, a prema njoj u samom Varaždinu je gustoća naseljenosti 1050,04 st./km2. S druge strane je naselje Gorenec sa samo 2,81 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Varaždinskoj je županiji u Općini Breznički Hum (43,46 st./km2), da drugom je u Općini Bednja (44,49 st./km2), a na trećem Općina Ljubešćica (47,89 st./km2).

Najveća gustoća naseljenosti je u Međimurju u Čakovcu – 352,51 st./km2. Na drugom je mjestu Općina Pribislavec s 266,69 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Međimurju je u Općini Gornji Mihaljevec (54,15 st./km2), pa u Općini Domašinec (54,51 st./km2).

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj sve više ovisnih o igrama na sreću pa će zakon biti postrožen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada je 11. srpnja Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se puno restriktivnije regulira njihovo oglašavanje te se uvodi registar isključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi odvraćanja građana od igranja takvih igara.

Premijer Andrej Plenković kazao je da posebice treba imati na umu da su se igre na sreću “snažno raširile” kroz digitalni prostor, a da Vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

– S te strane, bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju, to jest hazarderstvu, te puno bolje regulirati ovu djelatnost – rekao je.

Kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, s obzirom na to da postoji problem porasta ovisnosti o igrama na sreću, postoji potreba primjerenijeg utvrđivanja i uređivanja propisa na području igara na sreću.

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

– Cilj ovih zakonskih izmjena je da se dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću, ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cijelini – zaključio je Primorac, koji je novitete u sferi regulative igara na sreću detaljno predstavio sredinom ožujka, kada su zakonske izmjene upućene u javno savjetovanje.

Tada je između ostalog bilo riječi i o sprječavanju rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo tada čuti, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje