Povežite se s nama

U fokusu

Hoćemo li gledati prizore smeća na ulicama diljem županije? Čeka se hitno rješenje ministra Ćorića

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak je u Domitrovcu u Općini Vidovec održan sastanak direktora Čistoće Davora Skroze s čelnicima gradova i općina u kojima Čistoća ima koncesiju za odvoz otpada.

I dok se traži krivac za ovu situaciju, gradovi Varaždin, Varaždinske Toplice i još 13 općina suočava se s problemom obustave odvoza smeća iz kućanstava.

Podsjetimo, inspekcija zaštite okoliša nedavno je naložila da se otpad s pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj ukloni ili će se u protivnom stanica zatvoriti.

Dio otpada odvezen je u Piškornicu, ali problem time nije riješen. Otpad se i dalje skuplja, a Čistoća trenutno drugog rješenja nema te su sve oči uprte u nadležnog ministra Ćorića. U srijedu bi se, naime, trebao održati sastanak, na kojem će uz ministra Ćorića sudjelovati varaždinski župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Ponuđena su četiri rješenja za problem s odlaganjem MKO, a sudionici kao najveći problem ističu činjenicu da nadležno ministarstvo još uvijek nije donijelo odluku na koje odlagalište će se odvoziti smeće kojeg prikuplja Čistoća.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić izjavio je da je on osobno „protiv toga da se sva krivnja za nastale probleme svaljuje na Upravu Čistoće“.

– S ovom varaždinskom tvrtkom imali smo iznimno dobru suradnju i vidimo da njena Uprava jako dobro poznaje problematiku. Sada je na nama da svi zajedno stavimo „glave skupa“ oko problema s miješanim komunalnim otpadom i da napokon Grad Varaždin kao većinski vlasnik Čistoće shvati da ne možemo samo kupiti lovorike. Nije Grad usamljen kada treba dijeliti „slavu“, tu su i općine koje su spremne pomoći u nastaloj situaciji – rekao je Hranić.

Štoviše, naglasio je kako je bio osobno involviran u problematiku još od listopada 2020. godine.

– Nažalost, zaposlenici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nisu na vrijeme reagirali i sada se sve pokušava spasiti nekakvim „vatrogasnim mjerama“. One sigurno neće imati dugoročni učinak i Ministarstvo je tu koje ima zadnju riječ jer je potpuno razvidno koliko je bilo nepravilnosti u pripremi plana za odlaganje otpada u kojima su izostavljene naše 22 jedinice lokalne samouprave. To će morati riješiti ministar Tomislav Čorić jer njegovi tajnici nisu odradili posao. Svi se moramo probuditi inače će nam smeće ostati po općinama i gradovima – ukazuje načelnik Općine Vidovec.

Osvrnuo se i na najavljenu mogućnost raskida ugovora za prikupljanje i odvoz otpada  s aktualnim koncesionarom.

– Mislim da neće doći do takvog scenarija jer Čistoća je naše poduzeće, u vlasništvu JLS-a. Moramo pronaći rješenje jer Čistoća je dosad redovito ispunjavala svoje obveze odvoza otpada, educiranja mještana o razvrstavanju smeća i drugo. Situaciju treba sagledati šire, kada smo krenuli u sve spomenute aktivnosti za smanjenje nastanka MKO svi smo savršeno funkcionirali. Sada se pojavio problem koji nije nerješiv i ne treba razmišljati o prekidu suradnje s Čistoćom – smatra Hranić.

Svi akteri današnjeg sastanka očekuju hitno rješenje jer bi se u protivnom moglo dogoditi da gradovi i općine u Varaždinskoj županiji nemaju kud sa smećem. Hoće li se rješenje pronaći ili nas očekuju prizori smeće na ulicama, ostaje za vidjeti.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje