Povežite se s nama

Međimurje

Horvat: Zdignite glave gori! Ova lista je pobjednička!

Objavljeno:

- dana

KANDIDATURA

Darko Horvat, potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice, saborski zastupnik te predsjednik HDZ-a Međimurske županije, predstavio je svoju kandidaturu za međimurskog župana. Uz program, Darko Horvat je predstavio i kandidate za zamjenike, dr. Gorana Kozjaka i Ivana Božića.

– Međimurci, zdignite glave gori! Ova lista je pobjednička, a na nju smo se odlučili jer Međimurci više ne mogu trpjeti prodavanje magle. Dosta je bilo toga da se političari s lokalne razine ne smatraju odgovornim za ništa, od svega peru ruke, a sve najvažnije probleme prebacuju na hrvatsku Vladu – rekao je Horvat na početku obraćanja.
Svoj programa podijelio je u pet točaka. Prvu čine industrija, poduzetništvo i obrt, a slijede poljoprivreda, zdravstvo i promet te na kraju znanost, obrazovanje i kultura.
– Smatram da se o ovim područjima u Međimurskoj županiji, unatoč stalnim uvjeravanjima aktualnog župana u suprotno, nedovoljno brine. Mnogi nas gledaju kroz prizmu razvijenog poduzetništva, ali situacija na terenu je bitno drugačija. Da ne spominjemo i najniže plaće u Hrvatskoj – dodao je Darko Horvat.
Kandidat za župana istaknuo je da je u poljoprivredi nužan drastični zaokret.

– Prošlo je vrijeme kada se poticala masovna poljoprivredna proizvodnja jedne ili dvije kulture. Poljoprivreda treba pratiti trendove, prilagoditi se zahtjevima i usmjeriti se na kulture za kojima vapi tržište, kako domaće tako i europsko. Posebno bolna točka prema HDZ-ovom kandidatu je “bolesno” zdravstvo.

– Nije dovoljno položiti kamen temeljac! Da aktualnoj županijskoj vlasti nije priskočila HDZ-ova Vlada i pomogla s povlačenjem novca iz europskih fondova, na mjestu nedovršenog novog bolničkog paviljona i dalje bi stajali samo goli stupovi – kategoričan je Darko Horvat. Bila je to prilika da se javnosti predstave i kandidati za zamjenike. Ivan Božić je 42-ogodišnji diplomirani ekonomist iz Murskog Središća s bogatim radnim iskustvom u proizvodnji. Posljednjih pet godina radi kao upravitelj čakovečke Socijalne zadruge “Humana nova”. Goran Kozjak je pak poznati čakovečki 41-ogodišnji kirurg, zaposlen u čakovečkoj Županijskoj bolnici na Odjelu traumatologije i ortopedije, gdje od početka godine obnaša i ulogu šefa Odjela.

ZDRAVSTVO

Županijsko zdravstvo je “bolesno”. Da nema pomoći HDZ-ove Vlade, projekti se ne bi ni pomakli

INFRASTRUKTURA

Istaknuto je da će se dolaskom HDZ-a na čelo Županije raditi na poboljšanju cestovne infrastrukture gradnjom četiriju obilaznica te dvaju mostova, u Kotoribi i Murskom Središću

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati