Povežite se s nama

U fokusu

Hranić: Dosta je čekanja, ako treba dignut ćemo kredit i idemo u izgradnju dječjeg vrtića

Objavljeno:

- dana

DAN OPĆINE VIDOVEC

– Vjerujem da će uskoro Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fodova u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede raspisati natječaj za mjeru 7.4 jer je naš dječji vrtić još od 2013. kompletno spreman za izgradnju.

Čekat ćemo još mjesec do dva, no nakon toga ćemo se sami pobrinuti za najvažniji projekt i ako treba dignuti kredit kako bi konačno započeli izgradnju dječjeg vrtića – najavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u petak u povodu Dana općine i blagdana sv. Vida.

Etno-kuća, LED rasvjeta i Gospodarska zona Vidovec

Sjednica je održana područnoj školi Nedeljanec pred brojnim uzvanicima, općinskim vijećnicima, članovima udruga, mještanima te predstavnicima brojnih općina i gradova Varaždinske županije i susjedne Slovenije, a na sjednici su bili i saborski zastupnici Josip Križanić i Radimir Čačić.

U Općini Vidovec uskoro bi se trebala pokrenuti još jedna investicija važna za budućnost vidovečkog kraja. Riječ je o izgradnji Etno kuće,  kulturno – turističko – informativnog centra Domitrovec.

– Radi se o projektu koji je začetak razvoja ruralnog turizma u Općini Vidovec. Vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna kuna, a realizirat ćemo ga vlastitim sredstvima i uz pomoć ministarstva i programa EU. Vjerujem da ćemo do sljedećeg Dana općine imati otvorenje  – očekuje načelnik Hranić. 

U Budislavec i Domitrovec stiže LED rasvjeta, a bivša barutana postaje Gospodarska zona Vidovec

Istaknuo je kako je opskrba električnom energijom, vodom i plinom dobro riješena u svim naseljima te je sada na Općini Vidovec podizanje tog standarda.

– U dva naselja, Budislavcu i Domitrovcu, bit će postavljena LED rasvjeta. To će biti prva dva naselja koja će biti opremljena u potpunosti LED rasvjetom – najavio je Hranić, a od većih projekata značajnih za budući razvoj Općine istaknuo je izgradnju Gospodarske zone Vidovec (bivša barutana) koja će biti važna za razvoj poljoprivrede u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Uz sve to Općina Vidovec ulaže u obrazovanje, djecu i mlade.

– Sufinanciramo smještaj djece u vrtićima u iznosu od 800.000 kuna, plaćamo prijevoz učenicima OŠ Vidovec sa 110.000 kuna, plaćamo školsku kuhinju djeci slabijeg imovinskog stanja te smo dodijelili 43 stipendije. Sufinanciramo i prijevoz srednjoškolaca iz Nedeljanca koji nisu obuhvaćeni odlukom Vlade, sveukupno godišnje izdvojimo oko 1,8 milijuna kuna – istaknuo je načelnik Općine Vidovec koji se osvrnuo i na aktualnu političku siituaciju.

Tak nam je kak nam je, perjanica i nebuloze

– Vjerujem da će se uskoro posložiti Vlada, šteta je trošiti novce na nove izbore kad možemo dalje nastaviti sa svojim projektima. Sve općine, ne samo Općina Vidovec, imaju pripremljene milijardu kuna vrijedne projekte – istaknuo je Hranić koji je naglasio važnost postojanja općina.

Zar će se strina Jana požaliti 50 kilometara udaljenom gradonačelniku jer joj je voda pred kućom? Općine trebaju ostati  – istaknuo je Hranić

– Zar će se jedna strina Jana požaliti 50 kilometara udaljenom gradonačelniku da joj stoji voda pred kućom? Mislim da općine trebaju ostati, pogotovo na sjeveru Hrvatske koji je jako skroman, gdje načelnici nemaju  velike plaće, nemaju ni službenih automobila – istaknuo je Hranić.

Uzvanike je pozdravio i vidovečki dječji načelnik Niko Šimek  s obzirom da Općina Vidovec ima i Dječje općinsko vijeće, a jedina je općina u Varaždinskoj županiji sa statusom Općine – prijatelj djece.

U ime svih načelnika Vidovčancima je Dan Općine čestitao načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

– Tak nam je kak je. Jedni nam obećaju, pa nam nedaju, drugi nam ne obećaju, pa nam neke daju i na kraju funkcioniramo jako teško. Varaždinska županija je perjanica kako bi se načelnici i predsjednici općinskih vijeća trebali ponašati i svi bi se trebali ugledati na nas. Daj Bože da se ovaj dječji načelnik, kad postane pravi načelnik, ne susreće više s ovakvim problemima i nebulozama s kakvima se susrećemo mi – naglasio je Kostanjevac.

Na kraju svečane sjednice podijeljene su novčane nagrade u iznosu od 1.000 kuna pojedincima za postignute izuzetne uspjehe u obrazovanju i sprotu, te zahvalnice s unikatnim satom istaknutim pojedincima i udrugama.

Program proslave Općine Vidovec nastavljen je i danas 16. tradicionalnim kupom Općine Vidovec Š.R.D. Danas u 20 sati koncert će održati Duško Kuliš, a u nedjelju s početkom u 20 sati Kavaliri. U srijedu, 15. lipnja u 11 sati održat će se svečana misa povodom blagdana sv. Vida, zaštitnika župe i Općine Vidovec, a u 18 sati slijedi koncert Gazda i Faringaša.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Skandal s novom zgradom varaždinskog Zavoda: angažiran projektant s lažnim papirima, umiješano i ukrajinsko veleposlanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnica Snježana Cerjan (HDZ) upitala je na današnjoj sjednici Županijske skupštine je li projekt izgradnje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije već završio ili će tek početi.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka, koji je otkrio zanimljive podatke o samome projektu, ali i projektantu za kojeg se isposatavilo da je – lažni.

– Ponovo nekoliko zanimljivih podataka. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je još 4.11.2021. raspisao natječaj za projektiranje. Ugovor je sklopljen tek 5.5.2022. i sad se sigurno svi pitate zbog čega je upravi, vodstvu, komisiji, trebalo šest mjeseci da odabere projektanta? Evo zanimljivosti – na natječaj se javio projektant koji je krivotvorio dokumente. U Hrvatskoj nije isprojektirao doslovce ni pseću kućicu, ali je gle čuda, u Ukrajini isprojektirao dvije-tri bolnice. Pa smo trebali putem našeg veleposlanstva tražiti pomoć da se utvrdi dali je taj vrijedni projektant išta i igdje isprojektirao. Odgovor je bio da su svi dokumenti koje govore o njegovim referencama krivotvoreni. Zatražio sam od Uprave da se obavijesti DORH i gle čuda, nemamo ponovo nikakvu povratnu informaciju. Možda je i on njihov – ustvrdio je župan Stričak, i nastavio dalje otkrivati zanimljivosti o varaždinskom Zavodu:

– Ali, kada već govorimo o Zavodu, na prošloj sjednici je bilo pitanje vezano uz one medijske natpise da je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva policija utvrdila opravdanu sumnju da se u Zavodu prikrivao blagajnički manjak čime su oštetili ustanovu za oko 11 tisuća kuna i da ide prijava protiv tri osobe. Odmah sam zatražio od naše revizije da ode u tu ustanovu i utvrdi što se tamo događa. I gle čuda, naša revizija utvrdi da je tamo neevidentiran iznos u glavnoj blagajni na dan 31. siječnja od 108.000 kuna. I sad se pitam, koliki „debilić“ moraš biti, čak i ako ne radiš u DORH-u, da ništa ne vidiš, a nakon toga naša revizija utvrdi 108.000 kuna štete? Jer, svaka uplatnica izgleda tako da na joj stoji iznos, od koga je zaprimljena, za što, likvidator, blagajnik i uplatitelj. Mene zanima, kako je moguće da DORH diže paušalne prijave, a ni ne znamo je li prijava dignuta, čitali smo iz medija, a Varaždinsku županiju kao osnivača nitko nije obavijestio o tome, i nakon toga naša revizija utvrdi stanje u lipu. Kako je to moguće? Molio bih da se cijela ova rasprava sa današnje skupštine uputi glavnoj državnoj odvjetnici. Ili, u vrijeme Čačićevog mandata 2017. godine naša revizija utvrdi da su se 27. 2. 2017. isti dan istom ponuđaču uputilo šest narudžbenica za jedan aparat. I to nije razbijanje nabave? I ta gospođa koja je imala očito prste u tome je poslije bila najglasnija u prozivanju svih. Ali, DORH ne može otkriti ništa. Čak ni to tko je tada putovao na Kubu. Ništa ne mogu otkriti – rezolutno je odgovorio Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok prozvao Martinčević da barem 100 dana nije dolazila na posao u JURA-u: „Trebala bi vratiti novac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači danas je, 18. svibnja, u jutarnjim satima započela 5. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije.

Vijećnik Ivan Čehok uputio je na aktualnom satu županu Anđelku Stričaku pitanje vezano uz zaposlenje Natalije Martinčević (Reformisti) u JURA-i, odnosno Javnoj ustanovi za regionalni razvoj Varaždinske županije.

– Ovo se dogodilo u prošlosti, ali bi moglo imati štetu za Županiju. Uzeli smo u obzir samo društvene mreže i shvatili da je veliki vođa Reformista postavio za specijalnu savjetnicu i predsjedavajuću gospođu Martinčević koja je kumulirala te dvije funkcije i samo pregledom fotografija, nismo išli dalje razmatrati, shvatili smo da je ta žena godišnje bila minimalno 100 dana uz župana negdje na putu. Uz naravno godišnje odmore, čini mi se da je tri tjedna zaglavila na Kubi, dok smo svi mi nosili maske i bojali se korone. Mene zanima, kako osoba koja može biti 100 dana negdje na putu, može raditi istodobno u JURA-i? Iz kuloarskih priča u županiji, rečeno nam je da je ta osoba uopće nije dolazila u JURA-u na posao. To je kazneno djelo. Ako ste negdje zaposleni, onda morate dolaziti na posao. Bez obzira na to što vas je župan postavio kao veliki vođa na sto drugih funkcija – započeo je Čehok, koji je zamolio župana da se „utvrdi koliko je gospođa Martinčević puta od 2017. do 2020. godine bila na poslu u JURA-i“.

– Što je točno tamo radila, koliko je bila na putu kao predsjedavajuća, što ne postoji prema zakonu turističke zajednice, koliko je bila na putu ili negdje drugdje kao specijalna savjetnica, je li uzela godišnji kada je dijelila pakete preko Reformista po Lepoglavi i Crvenog križa? Jer, ako je to sve istina, onda mislim da bi trebala vratiti novac. Jer nije radila tamo gdje je zaposlena. Molim da se utvrdi istina, možda ima još takvih zaposlenika, kad je u pitanju veliki vođa ne bih se čudio, i sam je rekao da je uhljebio jako puno ljudi, recimo Leverića, neke supruge, supružnike. Molio bih da se to utvrdi. Pogledajte samo društvene mreže, bit će vam jasno da minimalno 100 dana ta žena nije mogla raditi. Mislim da nitko od nas nema takav godišnji, ma koliko bio sposoban – kazao je vijećnik Čehok.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka:

– Uvažena HDZ-ovka Natalija Martinčević. Dali je radila u JURI? Je. I nikad je nisu vidjeli na radnom mjestu. Zbog čega velim HDZ-ovka? To vam je slično slučaju Bedeković. Znači, naš bivši zaposlenik Bedeković, da je HDZ-ovac, mediji bi ga razmontirali. A kad je Reformista, tepaju ga – bravo care, bravo tigre, kako si uspio dvije godine dolaziti na posao, a ništa ne raditi. Znači, HDZ-ovka Natalija Martinčević dolazila je na posao, a na radnom mjestu nisu je vidjeli, a HDZ-ovac Željko Bedeković je dvije godine dolazio na posao, a nije odradio ništa. Neka se sada malo netko zapita što se događa u Varaždinskoj županiji. Govorim o dvostrukim mjerilima i kriterijima, što nije dozvoljeno. Etiketirati ljude zbog stranačke pripadnosti. Ako ti stave jednu krilaticu najgori si, a ako ti stave drugu, najbolji si, još ti tepaju – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje